13/12/2022 09:47 h.
L’Ajuntament de Sitges implementarà una Zona de Baixes Emissions abans del 2025
L’Ajuntament implementarà una Zona de Baixes Emissions abans del 2025
L’àrea restringeix l’accés dels vehicles més contaminants amb la finalitat de reduir un 15% les emissions de diòxid de carboni i de partícules en suspensió.
Font: Ajuntament de Sitges
Sitges tindrà una Zona de Baixes Emissions (ZBE) totalment activa abans que finalitzi el 2025, tal com recull l’Acord per a la Millora de la Qualitat de l’Aire a Catalunya per a municipis de més de 20.000 habitants. La ZBE a Sitges comprendrà 420.232 m2 del casc urbà, des de l’avinguda Sofia fins a Balmins i des de la carretera de Vilanova i el carrer Sant Honorat fins a mar. En aquesta zona delimitada es restringirà l’accés dels vehicles més contaminants amb la finalitat de reduir un 15% les emissions de diòxid de carboni i de partícules en suspensió a la vila, en relació als nivells del 2019.
Per a la implementació de la ZBE, l’Ajuntament de Sitges ha rebut una subvenció de 200.000 euros, procedent del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. L’import es distribueix en dues partides: 24.200 euros es destinen a la redacció del projecte de disseny de la Zona de Baixes Emissions i 175.800 euros serviran per a la implementació progressiva de la ZBE.
En una primera fase es procedirà a la instal·lació de l’equipament de reconeixement de matrícules; més tard a la delimitació i senyalització de la ZBE; i es realitzaran campanyes informatives i de sensibilització ciutadana. El projecte inclou també la delimitació d’una zona d’especial protecció de la qualitat acústica, a l’entorn de la Bassa Rodona, declarada acústica de règim especial (ZARE) des de novembre de 2014.
La implementació de la ZBE promou un model que limita, a més, la velocitat màxima dels vehicles a 30 km/h en les zones urbanes per garantir que els combustibles fòssils generin el mínim de partícules de contaminació. La finalitat municipal és aconseguir una reducció de la mobilitat, potenciar l’ús del transport públic o la mobilitat activa, promoure l’ús de vehicles de baixes emissions i millorar la qualitat de l’aire.
Sitges Garraf