17/01/2019 09:43 h.
Les ribes del Sena per a vianants
Les ribes del Sena per a vianants
Un bon exemple a la ciutat de Paris de com recuperar espais emblemàtics i de gran qualitat urbana restringint el pas de vehicles i generant zones d'estada i de mobilitat sostenible
Un dels grans reptes que afronten les ciutats europees és com fer front a la creixent contaminació atmosfèrica que genera importants impactes a la salut de les persones i, en conseqüència, suposa una disminució de la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania. La resposta a aquest repte és sempre la mateixa: cal reduir el nombre de cotxes i motos circulant pels nostres carrers.
El problema apareix després, en el moment de posar en funcionament mesures que restringeixen la mobilitat en vehicle privat i com es pot contrarestar la més que previsible oposició que generen aquestes actuacions.
Moltes grans ciutats europees ha impulsat iniciatives i projectes per anar guanyant espais lliures de cotxes i motos i, de manera recurrent, es produeixen reaccions similars, tant a favor i en contra d’aquestes mesures.
En aquest vídeo expliquem el cas de Paris, que l’any 2016 va impulsar un projecte per tal de reconvertir en una zona lliure de trànsit, un tram de les ribes del riu Sena, concretament entre el Louvre i el Port de l’Arsenal, amb una distància total de 3,3 km. tal i com es mostra en el següent plànol:
El projecte donava continuïtat a un tram ja vianalitzat l’any 2013, a la riba sud del riu Sena, marcat en blau en el plànol anterior.
El projecte permetia guanyar un espai públic de molta qualitat per a l’ús ciutadà, alhora que oferia un eix completament pacificat per a circulació de vianants i bicicletes. Tot i els beneficis evidents per a la ciutat, i per a la mobilitat, el projecte va topar amb una forta oposició inicial, tant de determinats grups polítics, com de certs mitjans de comunicació i grups d’oposició ciutadana.
Alguns dels arguments que es van utilitzar per justificar aquesta oposició foren els següents:
• La limitació de la circulació pels carrers restringits al trànsit carrega més els carrers adjacents i això implica més contaminació a l’entorn de les zones pacificades,
• Es dificulta la mobilitat en vehicles dels barris perifèrics, tallant un eix de comunicació del centre de la ciutat.
En el següent vídeo es pot veure un resum, tant del projecte abans de la seva execució, com de les opinions d’una de les organitzacions que més s’hi va oposar, l’associació “40 milions d’automobilistes”.
Però quan les actuacions de restricció al vehicle privat són encertades, coherents i aporten un guany perceptible per la ciutadania, també hi ha grups socials i polítics disposats a defensar els projectes. Això és el que va passar a Paris, on, tant l’equip de govern liderant per l’alcaldessa Anne Hidalgo, com diversos grups i col·lectius ciutadans es van posicionar molt clarament a favor d’aquest projecte:
Un cop més, tant a Paris amb la vianalització de les ribes del Sena, com a Barcelona amb la Superilla, es demostra que per tirar endavant projectes que afavoreixin la mobilitat sostenible, cal valentia política i un contundent suport social i, òbviament, que els projectes proposats siguin de qualitat.
Per últim mostrem un vídeo on s'explica el sentit del projecte de vianalització de les ribes del Sena dins del marc de les polítiques de mobilitat de la ciutat de Paris, vídeo editat i publicat per Eltis: