caes
Diputació de Barcelona

27/01/2022 12:09 h.

Bicibús Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons

Comparteix

Bicibús Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons

Bicibús Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons

En aquesta bona pràctica presentem una de les experiències de Bicibús que més èxit està tenint. Es tracta del Bicibús de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons

Situació prèvia

La plana de Vic és un entorn fantàstic per tal  de poder desenvolupar activitats amb la bicicleta. Les característiques orogràfiques de la zona permeten que els ciclistes puguin gaudir de llargs recorreguts i un gran nombre de rutes sense molt desnivell.

Pel que fa als infants, les condicions del terreny faciliten la seva iniciació i el seu posterior desenvolupament amb la bicicleta com a vehicle d’ús quotidià. L’absència de desnivell elimina moltes dificultats a l’hora de dur a terme activitats com desplaçar-se en bicicleta. A més, es tracta d’una zona on els nuclis urbans, llevat dels principals, compten amb poca presència de trànsit, cosa que permet l’existència o disponibilitat d’encara més espais per a poder circular amb bicicleta.

La iniciativa popular Osona amb Bici neix amb l’objectiu de promoure i posar a l’abast de la ciutadania el seguit de rutes i camins aptes per a bicicletes que ofereix la comarca. A principis de 2019 comencen una fase de mapeig per identificar tots els trams que poden ser ciclables per tal de fer-los sortir a la llum i donar-los a conèixer.

La plataforma pretén establir una xarxa de vies totalment aptes per a ser recorregudes amb bicicleta fent ús dels camins ja existents o d’altres que necessitin mínimes modificacions. Fins ara, ja s’han treballat unes 43 rutes segures (228,4 km ciclables) que uneixen 26 localitats diferents de la comarca. Aquest moviment fa que molta gent prengui part del projecte i no tan sols es descobreixin rutes i camins, sinó que dona un gran impuls a la comunitat ciclista de la zona.

 

Mapa de rutes segures (Font: Osona amb Bici)

 

Canvis en Cadena, neix a Vic amb la intenció d’acompanyar a un reduït nombre d’alumnes a l’escola amb bicicleta. De la mà d’Osona amb bici, el projecte de Canvis en Cadena comença a agafar embranzida i es converteix en un Bicibús on desenes de nens tenen l’oportunitat de pedalar cap a l’escola. Tot i néixer a Vic, el Bicibús ha suposat tal èxit que s’ha estès arreu del territori català.

 

Descripció de l’actuació

Dades generals Bicibús

El Bicibús  ha estat un èxit rotund i és un fenomen que s’expandeix cada vegada a més municipis. Actualment, existeixen més de 40 línies de bus bici repartides en diversos municipis de Catalunya. Es tracta d’un projecte que engloba comunitats educatives i ha sumat fins a dia d’avui fins a 30 centres educatius.

El nombre, creixent, d’infants usuaris del Bicibús arriba gairebé als 800 nens i nenes. També cal tenir en compte que cada grup ha d’anar acompanyat  de les persones “motors”. Els motors són aquells adults que s’encarreguen de controlar i supervisar el funcionament del Bicibús mentre acompanyen als nens i nenes. El nombre de motors de cada línia pot variar en funció del nombre de nens que hi participin.

El Bicibús es gestiona a través d’una app desenvolupada per Canvis en Cadena. A través de l’app, les famílies poden apuntar als seus fills a la ruta que més els hi convingui del Bicibús del seu municipi. D’aquesta manera es pot controlar i regular l’assistència dels infants per tal de poder assegurar el bon desenvolupament del Bicibús. Amb l’app es pot comprovar, abans que arribi el divendres, Si no es compleixen uns mínims d’assistència  i per tant determinar la viabilitat d’efectuar el Bicibús d’alguna línia o ruta en concret.

Gràcies a aquesta app també es pot determinar el nombre de motors necessaris per cada ruta, en funció del rati de nens, i a més es poden gestionar les dades de participació per tal de dur a terme millores o canvis en les línies  i rutes del Bicibús.

 

App de Canvis en Cadena per a gestionar le Bicibús (Font: Canvis en Cadena)

 

En primer lloc, l’objectiu que es pretén assolir és fomentar l’ús de la bicicleta entre els més petits per a crear una comunitat conscienciada que en faci ús en un futur. La Bicicleta és un element clau de la mobilitat sostenible i crear una base humana social que la tingui en compte a l’hora de desplaçar-se és essencial a l’hora d’aconseguir una transició eficaç cap a mètodes de desplaçament, i de vida, respectuosos amb el nostre entorn.

El segon objectiu del Bicibús, arrelat fortament amb l’anterior, esdevé la preocupació pel medi ambient i la contaminació als municipis i a les viles de Catalunya (i del món). No només es tracta de posar els fonaments per a construir un futur millor, es tracta també d’actuar ara abans no sigui massa tard. Que una família s’impliqui en aquest projecte no només significa que els seus fills adoptaran una consciencia sobre la mobilitat sostenible i el medi ambient, també provoca que els pares i mares actuïn i potser comencin a agafar hàbits que abans no tenien. Es tracta d’un projecte de futur amb un gran impacte en el present.

En últim lloc, el Bicibús aporta un pilar educatiu i de desenvolupament molt important per als nens i nenes que hi participen. Els nens i nenes aprenen, de ben petits, a ser autònoms i a conèixer el seu municipi i com desplaçar-s’hi de manera segura i eficient. Els anys d’experiència que puguin sumar els nens i nenes del Bicibús aportaran un grau extra d’adaptació a l’entorn i resolució de problemes en termes, sobretot, de mobilitat.

Una de les parades del Bicibús de Sant Julià de Vilatorta (Font: Mònica Carrera)

En aquesta bona pràctica presentem una de les experiències de Bicibús que més èxit està tenint. Es tracta del Bicibús de sant julià de Vilatorta i Vilalleons.

Bicibús Sant Julià de Vilatorta  i Vilalleons

Un exemple de l’èxit del Bicibús fora de Vic és el de Sant julià de Vilatorta i Vilalleons. Sant Julià de Vilatorta és un municipi de 3.152 habitants, situat a  la plana de Vic. El nucli de Vilalleons forma part del terme municipal de sant julià de Vilatorta i es troba situat a 4,5 quilòmetres des del nucli de Sant Julià de Vilatorta.

Les xifres mostren l’èxit del projecte a Sant Julià, fins a 40 cotxes es queden a casa els divendres de bus bici. Més del 30% dels infants del poble fan ús del Bicibús.

Sant Julià de Vilatorta compta amb dues escoles, El Roser i el Bellpuig, que s’ubiquen una al costat de l’altra. Això permet que a les rutes establertes en el Bicicbús, els nens d’ambdues escoles puguin interactuar durant els desplaçaments creant així un esperit de comunitat. Cal destacar les dades de participació dels infants del Bellpuig on aproximadament el 36% de l’alumnat del centre participa de manera freqüent al BIcibús.

 

Rutes i organització

La singularitat del Bicibús de Sant Julià és la participació de quatre infants de Vilalleons. Vilalleons és un nucli urbà pertanyent a Sant Julià de Vilatorta, però que s’ubica a uns quatre kilòmetres d’aquest. Tot i la distància, pedalen aquests quatre kilòmetres que els separen de l’escola per unir-se a les altres rutes de Sant Julià. La ruta que segueixen els infants de Vilalleons passa per una carreters local on el Bicibús ha de compartir espai amb el trànsit rodat. És per això que un cotxe de la brigada municipal de Sant Julià acompanya als infants per tal de vetllar per la seva seguretat i que aquests puguin pedalar cap a l’escola de manera segura.

Aquest Bicibús compta amb tres línies on els nens i nenes, a través de l’app, s’assignen en funció de les seves necessitats per tal d’assegurar l’organització i el bon funcionament del projecte:

 

Recorregut i parades del Bicibús de Sant Julià de Vilatorta (Font: Mònica Carrera)

 

Cada línia de Bicibús compta amb un nombre determinat de parades que s’efectuen de manera puntual. Un cop finalitzat el recorregut cap a l’escola, els infants poden deixar la bicicleta en uns espais habilitats dins de les instal·lacions escolars. És important que existeixi aquest suport logístic.

La majoria dels alumnes més grans, els de 5è i 6è, no participen en el Bicibús, ja que ja disposen de prou autonomia per a fer el trajecte pel seu propi compte. Molts d’ells, però van igualment amb bicicleta a l’escola. Alguns, que havien format part l’any anterior del Bicibús, han incorporat la bicicleta com a mètode fixe per anar a l’escola. Un dels principals idearis del Bicibús és conscienciar als més petits de la importància de desplaçar-se de manera autònoma i amb mitjans sostenibles. Que els alumnes, en aquest cas de 5è i 6è,  puguin i vulguin anar sols a l’escola amb bicicleta és la culminació de la idea del Bicibús.

Mònica Carrera, és arquitecta i ha estat una de les principals impulsores del Bicibús de Sant Julià de Vilatorta, juntament amb altres membres de la comunitat educativa del municipi. Amb el suport de Canvis en Cadena han liderat el procés de creació i estructuració del Bicibús a la vila. La Mònica explica que el fet d’haver viscut a Suïssa durant molts anys li ha permès conèixer i experimentar una societat on l’ús de la bicicleta està molt més desenvolupat que a casa nostra. Aquest coneixement li ha servit per a poder fomentar la posada en marxa del Bicibús a Sant Julià i que pugui estar dotat de les condicions necessàries per al seu funcionament òptim.

 

Aparcament per les bicicletes a l'escola del Bellpuig a Sant Julià de Vilatorta  (Font: Mònica Carrera)

 

Conclusions

El projecte de Bicibús ha estat un èxit a Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons. Aproximadament uns 65 infants participen de manera regular al Bicibús del poble. Aquest nombre encara és més espectacular si ens fixem en el conjunt del territori català, on gairebé un miler de persones, inclosos infants i motors, participen els divendres al Bicibús de la seva zona per anar a l’escola.  I és que participar al Bicibús va molt més enllà de la lluita contra el canvi climàtic. És cert que un dels principals reptes del Bicibús és contribuir a reduir la contaminació provocada pels vehicles de motor, disminuint  el seu ús. Però tot el que provoca el Bicibús traspassa moltes barreres.

S’ha creat un ambient de socialització i cohesió dels infants que va més enllà de l’escola. Nens i que no comparteixen cap espai (ja sigui zona de residència, escola, extraescolars, etc.) tenen l'oportunitat conèixer-se i ampliar els seus cercles. La vessant humana i social que el caracteritza fa que els nens i nenes vulguin participar-hi sempre i això fa que cada vegada més persones en facin ús.

Un aspecte molt important a destacar sobre l’èxit del Bicibús és la visibilització de la bicicleta com a alternativa als vehicles de motor. Els nens i nenes cada cop més prefereixen agafar la bici per anar a l’escola, ja que d’aquesta manera poden gaudir del trajecte amb els seus companys i companyes fent que moltes famílies també s’hagin sumat al projecte. Així doncs, els infants s’acostumen des de ben petits a ser usuaris de la bicicleta, creant-se així una forta consciència sobre com desplaçar-se i moure’s pel seu entorn de manera saludable i sostenible.

L’èxit del projecte no només ha tingut lloc a Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons, Vic i Barcelona destaquen de manera notable sobre la resta de Bicibusos. Vic és on neix el projecte i aquest ja ha tingut una continuïtat exemplar, a Barcelona cada cop són més els barris que aposten per la implantació d’un Bicibús, encara que amb formats una mica diferents per adaptar-se a les característiques d'una gran ciutat.

Els principals resultats que podem destacar de l'experiència del Bicibús són les següents:

  • Són més de 30 els centres educatius d’arreu de Catalunya que reben als nens i nenes que participen al Bicibús
     
  • En total, uns 800 infants arreu del territori català van a l’escola amb el Bicibús
     
  • Més del 30% dels infants de sant Julià de Vilatorta són usuaris del Bicibús.
     
  • Es calcula que uns a 40 cotxes es queden a casa a Sant Julià de Vilatorta els divendres de Bicibús.
     
  • A l’escola Bellpuig, a Sant Julià de Vilatorta, aproximadament el 36% de l’alumnat del centre participa de manera freqüent al Bicibús.

 

Sant Julià de Vilatorta Vic Osona

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, X, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació