Granollers és una ciutat mitjana, capital del Vallès Orientat i amb una forta activitat comercial i social, sobretot al seu nucli històric.
Al llarg dels darrers anys s’han realitzat importants actuacions per a promoure la mobilitat a peu, com per exemple la reconversió a carrer per a vianants de la carretera de Barcelona, una actuació que ha transformat radicalment el paisatge urbà del centre de la ciutat.
Ctra. Barcelona abans de l'actuació de reconversió a carrer de vianants
Ctra. Barcelona després de la conversió a carrer de vianants
Aquestes actuacions de creació d’espais per a vianants no haurien estat possibles sense una política d’aparcament coherent i dirigida a desincentivar els usuaris del cotxe a accedir al centre per aparcar-hi.
Desenvolupar una estratègia d’aparcament que desincentivi els usuaris del vehicle privat a accedir al nucli històric per aparcar-hi amb la finalitat de poder recuperar part de l’espai públic per a la mobilitat a peu i la creació d’espais d’estada i passeig.
L’estratègia de l’aparcament al centre de Granollers es basa en dos punts claus: dissuadir d’accedir al centre urbà amb cotxe per aparcar-hi i la regulació i tarificació de l’aparcament.
Per tal de dissuadir d’accedir al centre urbà en cotxe per aparcar-hi s’han dut a terme diverses actuacions:
En el següent plànol s’observa el nucli central (en blau) on no hi ha aparcament o bé és aparcament regulat en zona blava i també s’observen les icones amb la P on s’observen els aparcaments dissuasoris que s’han fet a l’entorn del centre urbà.
Plànol 1. Distribució de la zona de vianants i dels aparcaments de dissuasió al centre històric.
Per tal d’establir una bona política d’aparcament també cal establir uns criteris diferenciats en funció de les diferents necessitats d’aparcament. En el cas de Granollers es van establir quatre criteris diferenciats en funció dels tipus d’aparcament:
Per tal de donar resposta a les necessitats d’aparcament de curta durada s’estableix un àmbit d’aparcament regulat en zona blava a l’entorn més proper del centre històric.
Per tal de donar resposta a l’aparcament de mitja durada (entre 1h i 4h) s’estableix una xarxa d’aparcaments soterrats al centre històric. Amb la voluntat de potenciar aquest tipus d’aparcament que no ocupa espai públic i, per tant, és el que millor s’adapta a zones de molt alta densitat de mobilitat, l’Ajuntament ha promogut diverses targetes de fidelització.
Per tal de donar resposta a l’aparcament de llarga durada s’estableix una xarxa d’aparcaments de dissuasió a l’entorn del centre urbà, tots ells ben connectats al centre urbà per eixos de vianants, tal i com ja s’ha explicat en l’anterior apartat.
Per últim, per donar resposta a l’aparcament dels residents s’estableix una zona verda i també es permet l’ús de la zona blava fora de les hores comercials. Aquesta regulació en zona verda té sentit en àmbits amb molta demanda d’aparcament i té l’objectiu d’afavorir l’aparcament dels residents alhora que es dissuadeix d’aparcar-hi als no residents.
Plànol 2. Repartiments dels aparcaments segons la seva tipologia
Aquest seria l’ús ideal de les places d’aparcament en funció del seu ús, però perquè això sigui possible cal que tot el sistema d’aparcament sigui coherent amb aquesta idea, sobretot pel que fa als preus. D’aquí es desprèn la següent política de preus aplicada a Granollers:
De l’experiència de Granollers se’n poden extreure algunes conclusions:
T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL