L'Institut Metropolità del Taxi és un organisme públic la funció del qual és regular i ordenar el servei del taxi de 27 municipis de l'Àrea metropolitana de Barcelona. Actualment, la flota d'autotaxis està constituïda per gairebé 10.500 llicències.
L'any 2006 es va crear l'Àrea de Mobilitat i Sostenibilitat per a treballar conjuntament amb altres departaments i institucions públiques i privades dos objectius principals:
A diferència d'altres flotes captives de transport públic (com autobusos, vehicles de policia, bombers, etc.) els taxis no són propietats de l'administració, sinó dels professionals autònoms que exerceixen la professió, motiu pel qual són aquests els que decideixen com realitzen el servei i quin vehicle utilitzen.
Per aquest motiu, les actuacions portades a terme han anat acompanyades de campanyes d'informació i comunicació sobre bones pràctiques per a reduir el consum i sobre els nous combustibles i vehicles alternatius que hi ha al mercat.
En el marc de l'actuació de l'Àrea de Mobilitat i Sostenibilitat de l'Institut Metropolità del Taxi, les actuacions impulsades fins al moment s'han centrat en:
Algunes de les accions concretes realitzades en l'àmbit comunicatiu han estat:
D'altra banda, també s'han portat a terme accions per a impulsar combustibles renovables i menys contaminants i les noves tecnologies més eficients:
Imatge del tríptic Cap a una mobilitat sostenible i segura
Imatge del tríptic Cap a una mobilitat sostenible i segura
Campanya informativa ICAEN
Cartell jornada tècnica
Gas natural Opel Zafira
Vehicle amb GPL (Seat Toledo)
Tecnologia híbrida - Toyota Prius
Benzinera amb biodièsel B-100
Actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2007:
Les actuacions realitzades fins el moment han contribuït a augmentar l'interès dels professionals del taxi per l'eficiència energètica i la introducció dels combustibles alternatius en la flota de vehicles.
Algunes dades que posen de manifest això són les següents:
L’IMT està treballant actualment en un pla d’avaluació per mesurar els beneficis ambientals que aporta el desenvolupament d’aquestes actuacions.
D'altra banda, per a millorar la coordinació entre l'oferta i la demanda de taxi, s'han impulsat també mesures per a potenciar les parades de taxi, les emissores i els sistemes de gestió de flotes. Així, des de l'any 2003, existeix també una línia de subvencions per a incorporar equips de seguretat amb sistema GPS-GPRS que incorpora tecnologia adequada per a la gestió de flotes.
Actualment, és el taxista el que pren l’opció d’incorporar-se a una emissora de taxi i donar una doble funcionalitat a l’equip (seguretat i gestió de flotes), i l'IMT hi col•labora donant suport al professional a incorporar la tecnologia més adequada. 5.101 disposen ja d'equips amb GPS-GPRS.
Quina valoració es fa dels progressos assolits fins al moment, i on es vol arribar a mig i llarg termini?
Els resultats assolits han superat les nostres expectatives més optimistes. Inicialment no preveiem que aquests bons resultats es poguessin materialitzar en només tres anys, donat que els objectius contemplats en el nostre pla implicaven canvis en la cultura de treball del nostre sector, el mercat de les energies i tecnologies alternatives estava poc desenvolupat i les nostres actuacions es centraven principalment en campanyes informatives. No obstant, actualment, ja podem constatar que una bona part del col•lectiu del taxi coneix i aplica pràctiques de mobilitat més sostenibles.
El nostre objectiu final és oferir als ciutadans un servei de taxi que produeixi el mínim d’impacte ambiental possible. El temps per assolir aquest objectiu dependrà en bona part del convenciment i la implicació dels professionals a l’hora d’incorporar les bones pràctiques en el treball diari. Un altre element imprescindible, però, per assolir aquest objectiu tan ambiciós serà poder tenir a l’abast un mercat consolidat d’automòbils més eficients i amb energies i tecnologies alternatives, així com amb una àmplia xarxa de distribució de les noves energies.
Com s'estan implicant els professionals del taxi en aquesta política ambiental de l'IMT?
Cal apuntar que per promoure la mobilitat sostenible en el nostre sector, l’IMT va creure oportú relacionar els avantatges genèrics d’assolir un medi ambient més net amb l’estalvi econòmic que també podia representar per als professionals. Creiem que aquesta doble visió de la política ambiental ha contribuït, sens dubte, a poder comptar amb un important grau d’implicació per part del nostre col•lectiu.
La participació en els cursos de conducció eficient ha estat extraordinària i en aquest punt volem destacar tant la implicació dels professionals en actiu com la de les persones que en el seu període formatiu per accedir a aquesta professió van participar-hi.
Quant a l’adquisició de vehicles amb energies i tecnologies alternatives ressaltem l’aposta confiada que estan realitzant aquests professionals davant una tecnologia i subministrament que en el nostre país encara es troba en procés embrionari de desenvolupament i distribució.
Persona de contacte:
Mª Dolors Galián Riera
Responsable de l’Àrea de Mobilitat i Sostenibilitat
93 506 97 48
galian@amb.cat
T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL