Logo Diputaciˇ Barcelona
Xarxa mobal

Bones pràctiques

actualitzat el 10/07/2013

Programa d'educaciˇ viÓria al municipi de Palau - SolitÓ i Plegamans:

Imprimir   |  Enviar  |  Subscripciˇ
Paraules clau: Educaciˇ viÓria,
Situació de partida:

Els accidents de trànsit i les seves greus conseqüències són un risc que afecta al conjunt de la població. Molt sovint, quan hem d’agafar el cotxe per fer un viatge llarg diem: “Ves amb compte!!”, perquè associem el cotxe al risc d’accident. Però aquesta sensació no és del tot certa ja que aquest risc no desapareix quan deixem el cotxe aparcat.

Per exemple, l’any 2006 hi va haver a Catalunya 28.632 accidents de trànsit amb víctimes i un total de 33.683 víctimes (morts, ferits greus o ferits lleus) amb la següent distribució per mode de transport:

Distribució mitjans de transport 

Com es pot veure en el gràfic, tant si ens movem en cotxe, en moto o a peu el risc de patir un accident de trànsit hi és present. Només el transport públic i la bicicleta semblen els mitjans de transport més segurs, segons les dades.

Si fem la comparació per edats veiem que l’accidentalitat entre adolescents i joves és considerablement més accentuada:

Distribució accidents per edat

Especialment greu és l’accidentalitat associada als nens i nenes ja que són un grup de població especialment vulnerable als accidents de trànsit i amb importants repercussions sobre les famílies. També, els i les adolescents, són un grup de risc tant per la seva inexperiència en la conducció com per la predisposició a l’adopció de conductes de risc, especialment en els nois adolescents.

Per combatre el risc d’accident de trànsit, una de les vies més necessàries és l’educació viària, especialment a les escoles i instituts. L’educació és la via de transformació més eficient a mig i llarg termini, per la seva capacitat de canviar hàbits i transmetre valors positius i segurs alhora de moure’ns per la xarxa viària.

Per altra banda, una bona gestió de la seguretat viària i del trànsit pot permetre reduir considerablement el risc objectiu de patir un accident de trànsit. El responsable d’aquesta vessant és la policia local en l’àmbit urbà i els Mossos d’Esquadra en l’àmbit interurbà.

Així doncs, ens trobem que per realitzar una bona gestió de la prevenció d’accidents de trànsit hi ha tres agents implicats: usuaris de la xarxa, escoles i cossos policials. A aquests tres agents caldria afegir la necessitat de disposar de recursos i materials adequats per poder treballar el tema de la seguretat viària d’una manera eficient i transformadora.

Agents que intervenen en l'educació viària

En aquest context el paper de l’adminitració pública és clau per a afavorir un bon espai de treball comú entre aquests diferents agents.

L’Ajuntament de Palau-Solità Plegamans va iniciar, l’any 1999, una política específica destinada a l’educació viària i a la prevenció dels accidents de trànsit. En els darrers anys, l’Ajuntament ha fet una aposta per reforçar aquesta tasca i s’ha aconseguit crear un bon espai de treball que aglutina l’esforç de tots els agents anteriorment citats, és a dir: escoles, policia local i entitats.

És per aquest motiu que s’ha considerat la tasca realitzada des de l’Ajuntament de Palau-Solità Plegamans com una bona pràctica en la gestió municipal de l’educació viària.

Característiques de l'actuació:

Encàrrec polític:

El nou programa d’educació viària de la Policia Local de Palau-solità i Plegamans deriva directament de l’encàrrec polític de l’actual equip de govern, que aposta de manera decidida i directa per millorar aquesta prestació a les escoles del municipi. D’aquesta manera, el correcte desenvolupament del programa té com a eix vertebrador l’estreta coordinació amb el departament d’ensenyament de l’Ajuntament, que ha de servir per fer més fluïda i àgil la relació amb les diverses escoles i associacions de pares.

Objectius del programa:

El programa d’educació viària té com a objectiu fonamental  desenvolupar hàbits de conducta de mobilitat segura entre els joves, tenint en compte les necessitats específiques  de cada grup d’edat al que s’adreça el missatge.

Descripció de les actuacions:

La campanya d’educació viària de la Policia Local pel curs 2007-2008, ha comptat amb la dedicació d’un caporal i dos agents d’aquest cos. D’aquesta manera s’ha pogut incrementar el total de nens del municipi als quals s’han adreçat les activitats, arribant  a la xifra rècord de 2282 alumnes, distribuïts des de les escoles bressol fins a quart d’ ESO.

Tot plegat ha suposat l’elaboració per part de la policia de nou material pedagògic que s’ha cedit a totes les escoles i de fitxes didàctiques de treball per a tots els nens.

Pel que fa a les sessions formatives, s’han dedicat de  quaranta tres dies lectius als cursos de primària i 170 sessions a la secundària. A banda de les activitats formatives a les escoles, la Policia local n’ha programat d’altres amb caràcter complementari:

  • dues sessions de l’activitat GAME OVER, organitzada per l’Institut Guttman, amb l’objectiu de reduir les lesions medul·lars en accidents de trànsit, adreçada a 100 nens de quart d’ ESO.
  • dues sessions de l’activitat  “crash test”, organitzada per l’empresa Jané i la Fundació  RACC i dirigida a nens de primer i segon de primària.

Sessió activitat
Moment de la sessió d'una activitat del "Crash Test", de la Fundació RACC

  • una representació de l’obra de teatre STOP, organitzada pel RACC i adreçada a 160 nens de tercer i quart de primària.
  • Una sortida a Barcelona, al saló Attitudes de la fundació Audi, per a 26 nens de sisè de primària.

Moment d'una sortida al saló Attitudes
Moment de la visita al saló Attitudes

  • 13 sortides en bicicleta pel casc urbà adreçades a alumnes de cinquè i sisè.

Imatge de la sortida en bicicleta
imatge de la sortida en bicicleta per educar en seguretat viària

  • Concurs de dibuix de seguretat viària adreçada a nens de cinquè i sisè de primària, en el que han participat 307 nens.

L’acte culminant de la campanya ha estat la festa de l’educació viària que es va celebrar el dia 6 de juny, i en el que a banda de la Policia Local van participar els bombers de la Generalitat, Mossos d’esquadra, Protecció Civil i una unitat del SEM. En la festa es van programar diverses activitats lúdiques per als nens, com inflables, un simulador de conducció de ciclomotors facilitat per l’empresa Honda i un circuit de bicicletes cedit pel RACC. Després de berenar, es va fer el lliurament dels premis del concurs de dibuix organitzat per la policia i adreçat als alumnes de cinquè i sisè de primària.

Resultats obtinguts:

Els resultats de les actuacions del curs 2007-2008 es poden considerar òptims. Aquesta és la valoració que en fan les mateixes escoles i el departament d’ensenyament de l’Ajuntament.

Els resultats pel que fa a l’assistència d’alumnes de les escoles és molt satisfactori, com s’ha comentat , fins a 2.282 alumnes han participat a les activitats organitzades, cobrint tota l’oferta formativa obligatòria, tant des de les escoles bressol fins a quart d’ESO.

Objectius de futur:

Gràcies a l’èxit del programa d’educació viària del curs 2007 / 2008 l’Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans té previst implementar els coneixements en matèria d’educació viària en els programes de gestió de mobilitat segura de la policia local per a tot el municipi i les problemàtiques específiques que s’hi donin.

Així, per al curs 2008-2009 està previst que els agents responsables del programa d’educació viària elaborin un projecte per millorar la gestió de la protecció escolar –entrades i sortides de les escoles- a partir d’un compromís amb les escoles i les associacions de pares.

Dades bÓsiques:

Títol del projecte: Projecte d'educació viària al Palau - Solità i Plegamans
Any: 2007 / 2008
Finançament de l'actuació:
Finançament: El cost del programa està finançat per les regidories de governació i d’ensenyament de l’Ajuntament, així com perles col·laboracions d’entitats públiques –Servei Català de Trànsit- i privades –RACC,  Institut Guttman, Jané, Honda, etc.

L'opiniˇ del tŔcnic/a:

Nom i cognoms: Rafael Reina
Entitat: Policia Local de Palau - Solità i Plegamans
Càrrec: Caporal 1020 Policia Local Palau-solità i Plegamans
Telèfon: 93.864.96.96
Correu electrònic: eduviaria@palauplegamans.cat

Fotografies:

Activitat del crash test

Moment de l'activitat Crash test, organitzada per la Fundació RACC


Visita al saló Attitudes

Visita al saló Attitudes de Audi


Activitat a les escoles

Activitats d'educació viària a les escoles, organitzada per la Policia Local del municipi


Sortida en bicicleta

Sortida en bicicleta organitzada per la Policia Local


T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletÝ de la Xarxa MOBAL - pÓgina de subscripciˇ al butlletÝ MOBAL


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. GerŔncia de Serveis d'Infraestructures ViÓries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

AvÝs legal