La comarca d’Osona té una població de 145.7901 habitants repartida en 51 municipis. La seva població, especialment en les zones més rurals viu molt disseminada en petits nuclis urbans o urbanitzacions, per la qual cosa la xarxa de camins té una vital importància per la comarca.
Així existeixen un total de 2.500 km de camins rurals, davant dels 450 km de carreteres. La importància d’aquests camins es pot veure clarament quan s’observa que els volums de circulació d’alguns d’ells són de fins a 3.000 vehicles/dia, una intensitat pròpia d’una carretera local.
Tot i la seva importància, no existeix una normativa específica que reguli aquestes infraestructures, i tampoc existeix una actuació coordinada per part de les diferents administracions per a dur a terme les millores necessàries, seguint criteris de planejament territorial que prioritzin aquells camins que tenen una funció més important pel territori.
Per altra banda hi ha la dificultat per als municipis petits, per a fer front a l’important cost de manteniment i arranjament de determinats camins i de poder-ne garantir una circulació segura i respectuosa amb el medi ambient.
Per tot això, el Consell Comarcal d’Osona, conjuntament amb el Servei de Vies Locals de la Diputació de Barcelona van realitzar, l’any 2004, el Pla de Camins d’Osona, amb l’objectiu de definir amb més precisió les polítiques públiques a desenvolupar durant els propers anys en els camins de la comarca.
Mapa de la comarca d'Osona on s'observen els camins inventariats
Treballs previs:
En aquesta fase, el que es fa és consensuar amb el Consell Comarcal una proposta inicial de la Xarxa de camins d’interès comarcal, és a dir, aquells camins que per la seva importància de connexió de nuclis o de pols d’interès, seran l’objecte d’estudi del pla.
Un cop definits els camins que s’estudiaran es procedeix a realitzar el treball de camp, recollint in situ, totes les dades que ens permetin avaluar el camí en qüestió. S’analitzen dades com: ferm, punts crítics, amplada, drenatge, accessos, senyalització, proteccions, serveis existents i estructures
S’agrupen totes les dades recollides en un inventari informatitzat (base de dades), per un millor accés i processament de la informació.
Anàlisis de resultats:
Es redacta una primera proposta d’actuacions que és explicada i consensuada amb els ajuntaments afectats.
Pla de Camins:
En base a les observacions fetes pels municipis es fa la redacció definitiva del pla. El Pla de Camins determina per cada camí quin és el seu paper en el territori i en funció d’aquest paper s’estableixen uns criteris mínims que ha de complir cada camí. S’han definit quatre tipologies de camins:
En segon lloc es fa una proposta d’actuació per cada camí per tal d’adaptar-lo als criteris especificats anteriorment.
En tercer lloc es fa un pla de conservació de cada camí que permeti avaluar els recursos econòmics necessaris pel manteniment de la xarxa de camins.
En concret, el Pla de Camins d’Osona estima que el cost d'inversió pel conjunt de les actuacions era d'uns 6 milions d'euros i el cost de conservació es va estimar en 400.000 € anuals.
Camí d'accés a un lloc d'interès.
Camí d'accés a un lloc d'interès.
Camí asfaltat.
Camí de ciment.
Camí de terra.
Camí de terra.
Obstacles en un camí
T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL