La següent bona pràctica mostra l’experiència de Sant Just Desvern en el redisseny de 4 cruïlles per a fer-les més segures i còmodes per als vianants. Les actuacions dutes a terme es basen en l'anomenat urbanisme low cost, és a dir, actuacions d'un cost moderat i de ràpida execució que permeten reorganitzar l'ús de l’espai públic per tal de millorar les condicions de mobilitat dels vianants.
El document realitza una recopilació de les guies més destacades en temes d'accessibilitat i destaca aquelles qüestions bàsiques que afecten directament la seguretat viària i el disseny de les infraestructures en l'entorn urbà.
En concret, la guía aborda en diferent fitxes solucions que tenen a veure amb voreres i itineraris, encreuaments i altres elements que afecten a la urbanització.
Aquesta publicació és un reflex dels avenços i debats que es van produint en la cerca de l'accessibilitat universal a l'espai públic urbanitzat. Aquests avenços no són lineals ni continus, però al llarg dels anys creen un corpus de coneixement que es va difonent i aplicant de manera creixent a les ciutats.
L'Ordre Ministerial d'Habitatge VIV/561/2010, d'1 de febrer, per la qual es desenvolupa el document tècnic de condicions bàsiques d'accessibilitat i no discriminació per a l'accés i utilització dels espais públics urbanitzats és un avenç considerable per delimitar les condicions tècniques i establir un estàndard mínim per a tots.
En aquesta publicació permet conèixer al detall la citada Ordre Ministerial, així com d'altres reflexions i consideracions entorn de l'accessibilitat en l'entorn urbà.
La qualitat dels projectes d'urbanització d'espai públic urbà es
tradueix en la incorporació de criteris d'accessibilitat, mobilitat,
sostenibilitat, polivalència dels espais, seguretat i cohesió social,
eficiència de recursos i facilitat de manteniment, per tal de donar
millor servei a la ciutadania. Els Plecs són una eina fonamental per
garantir aquesta qualitat en els projectes d'obra pública.
Aquesta
edició dels Plecs incorpora la normativa actualitzada, i en concret
s'adapta al Reglament RD 1890/2008 d'eficiència energètica en
instal·lacions d'enllumenat exterior.
Aquesta publicació pretén ser un compendi de recomanacions per a planificadors i projectistes del viari urbà, a fi que els nostres carrers esdevinguin uns espais més segurs, més confortables i més respectuosos amb el medi ambient com a futurs escenaris de la mobilitat ciutadana.
The New York City Street Design Manual provides policies and design guidelines to city agencies, design professionals, private developers and community groups for the improvement of streets and sidewalks throughout the five boroughs. It is intended to serve as a comprehensive resource for promoting higher quality street designs and more efficient project implementation.
Aquest llibre recull i amplia les aportacions realitzades durant el seminari
"Ciutats, en (re) construcció. Necessitats socials, millora de barris i nous
instruments de transformació urbana", celebrat a Barcelona el desembre de
2005.
La ciutat construïda està de nou en el centre del debat, no només
urbanístic, sinó també social. La societat es troba en un moment clau pel que fa
a la transformació social i material de ciutats i barris. Aquesta obra
contribueix a identificar les noves necessitats i les millors iniciatives per a
fer les ciutats més habitables, justes i cohesionades.