Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

La zona 30 ideal?

El Reglament General de Circulació estableix que les zones senyalitzades amb la senyal S-30, i que normalment anomenem zones 30 tenen la següent regulació:

“Indica la zona de circulació especialment condicionada que està destinada, en primer lloc, als vianants. La velocitat màxima dels vehicles està limitada a 30 km/h. Els vianants tenen prioritat.”

Hi ha dos aspectes interessants en aquesta norma:  1) que es tracta d’una zona especialment condicionada i 2) que els vianants hi tenen prioritat. 

El primer aspecte, fa referència al disseny físic del carrer de zona 30, on es suposa que ha de tenir un tractament específic per afavorir que aquest funcioni realment com a espai de velocitat reduïda i on el vianant hi pot passar amb sensació de seguretat. Però quins són aquests criteris de disseny. Avui en dia hi ha molta diversitat en aquesta criteris i cada municipi aplica els que considera més raonables. Podem trobar carrers convencionals on només s’ha instal·lat la senyalització de S-30 fins a carrers amb una transformació urbanística totalment diferenciada i específica. 

El segon punt fa referència a la prioritat dels vianants. Es tracta d’un punt més complex perquè significa que si el vianant té prioritat hauria de poder creuar el carrer en qualsevol punt, però en canvi molts carrers de zona 30 tenen habilitats passos de vianants, cosa que no deixa de ser contradictòria. 

En definitiva, malgrat que la creació de zones 30 és una de les actuacions més comunes en la gestió de la mobilitat urbana, a la pràctica trobem pocs carrers que funcionin realment segons el concepte teòric de zona 30. 

La pregunta és, i com seria aquest ideal de carrer de zona 30? Probablement la pregunta no pot tenir ni una resposta fàcil, ni única, per això ens hem fixat en aquest exemple d’un carrer de la ciutat suïssa de Berna que respon als criteris teòrics de la zona 30. Es tracta d'un carrer situat al costat d'una estació de transport públic i per on hi ha un gran nombre de vianants que hi circulen. Com es pot veure en el vídeo, el carrer té un tractament urbanístic diferenciat, afavorint el creuament dels vianants i, en segon lloc, els vianant tenen, i el més important, exerceixen, la prioritat. 

Tant perfecte que quasi no sembla real!

 

Paraules clau: Zones 30,

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal