Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

Cultural Trail d'Indianapolis, alguna cosa més que un carril bici

En els darrers anys la majoria de ciutats estan vivint un progressiu ressorgiment de la bicicleta com a mode de transport. La ciutadania, està descobrint les excel•lents possibilitats que ofereix aquest mitjà de transport per a moure’s per la ciutat i cada cop són més els usuaris habituals de la bicicleta. A la ciutat de Barcelona, sense anar més lluny, s’ha passat d’uns 47.000 desplaçaments diaris amb bicicleta del 2006 als 118.000 de l’any 2011 (Dades de mobilitat 2011). Un dels motius que expliquen aquest increment en el cas de Barcelona és la posada en funcionament del Bicing, i també la millora i increment de les infraestructures vinculades a la bicicleta. 

Hi ha, però, un aspecte de la mobilitat en bicicleta que sovint no queda reflectit en els estudis: la bicicleta és un dels mitjans de transport més atractiu per a les persones alhora de fer els seus desplaçaments. Segons l’estudi Dimensió subjectiva de la mobilitat de l’EMQ 2006, la bicicleta és el tercer transport més ben valorat, per darrera de la moto i de l’anar a peu. Es tracta, doncs, d’un mitjà de transport que, a part de ser pràctic en l’àmbit urbà, també aporta una atractiu addicional, la qual cosa ens permet concebre la mobilitat en bicicleta com alguna cosa més que el fet de moure’s d’un punt a un altre. La mobilitat en bicicleta porta associats elements més vinculats a la vessant social i relacional de les persones com el contacte directe amb la ciutat, amb el carrer, amb la gent.

Dins de l’estratègia de la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport moltes ciutats estan aprofitant aquesta bona valoració de la bicicleta i estan impulsant accions encaminades a incrementar l’atractiu d’aquest mitjà de transport. És l’exemple que presentem en aquest vídeo, es tracta de la ciutat d’Indianapolis que ha realitzat una important inversió en la construcció d’un carril bici a la ciutat i per tal d’incentivar-ne l’ús també ha creat una ruta cultural al llarg del carril bici, la Cultural Trail

The Indianapolis Cultural Trail: The Next-Gen in U.S. Protected Bike Lanes from Streetfilms on Vimeo.

 

La idea base del Cultural Trail és un conjunt de carrils bici i espais per a vianants que, en total, sumen unes 8 milles de longitud per tota la ciutat d’Indianapolis (Indiana) i que uneix els principals punts culturals i d’oci de la ciutat. Des de bon principi es va dissenyar el projecte no només com un carril bici per la ciutat sinó com un element identitari dels carrers d’Indianapolis i que fos concebut per la ciutadania com un espai on gaudir i conèixer la ciutat. 

Per aquest motiu, el carril bici s’ha dissenyat amb materials diferenciats de la resta de viari urbà i s’ha equipat amb nombroses zones verdes i jardins al seu voltant que actuen com a espais de protecció per als ciclistes i vianants però que també incrementen el valor paisatgístic de l’espai públic. 

Un altre element que caracteritza el Cultural Trail és que, a part dels monuments i edificis emblemàtics que connecta, també s’han creat diverses obres d’art i exposicions al llarg de tota la ruta, cosa que encara incrementa més el seu atractiu. 

La resposta ciutadana al projecte ha estat molt positiva i molts establiments comercials, de restauració i d’altre tipus s’han animat a realitzar activitats a l’entorn de l’itinerari ciclista. 

 

Finançament del projecte

Un dels temes interessants d’aquest projecte és el seu finançament. El cost total del projecte ha estat de 63 milions de dòlars, una quantitat important, però que s’ha pogut finançar amb aportacions molt diverses. Precisament pel fet d’explicar el projecte, no com una infraestructura, sinó com una millora de la qualitat de vida i de desenvolupament econòmic per al municipi es va aconseguir mobilitzar fons econòmics de diversos sectors. Per exemple, l’Ajuntament d’Indianapolis va posar 8,5 milions de dòlars, però també es va rebre un donatiu d’una família de la ciutat de 15 milions de dòlars i també d’altres donatius igualment importants d’altres institucions i persones del municipi. Com a reconeixement a aquest donatiu un dels trams del Cultural Trail porta el nom de la família donant. 

També es va iniciar una campanya de micromecenatge perquè els veïns i veïnes del municipi poguessin contribuir a fer realitat aquest projecte. En total, es van aconseguir donacions per un valor d’uns 30 milions de dòlars. A més a més el Govern federal va contribuir amb 20 milions de dòlars més. Gràcies a totes aquestes aportacions es fa finançar el projecte del Cultural Trail.

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal