Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

El programa 'lletra petita' dedicat a la mobilitat i els transports

"Lletra petita" és una sèrie d'11 capítols de 50 minuts que té per objectiu  analitzar la nostra manera de viure, de consumir, de desplaçar-nos i de repartir el temps i l’impacte que tenen els nostres hàbits quotidians sobre el consum energètic, sobre el medi ambient i, com no, sobre les nostres economies domèstiques. 

En el capítol que us presentem, el que es va emetre el passat mes de març, s’analitza a fons la mobilitat i es posen de manifest els principals problemes associats al model de mobilitat actual, així com els principals reptes i solucions que es plantegen per al futur. 

La gran majoria dels actors entrevistats durant el programa coincideixen en la seva diagnosi: l’actual model de mobilitat que hem conegut al llarg del final del segle XX ja està esgotat i és del tot ineficient, tant des del punt de vista econòmic com ambiental. Tots els actors coincideixen en que ca l’aplicació de mesures de tot tipus per a promoure un canvi de model en la mobilitat que superi la dependència del vehicle privat i també dels combustibles fòssils. 

 

Algunes de les idees clau que podrem trobar en aquest vídeo són les següents:

 • El consum d’energia dedicat al transport és el 48% del total
   
 • La competitivitat del transport públic envers al vehicle privat en quant a temps, però també en quant a cost. L’exemple que mostra el vídeo (Mataró – Barcelona), mostra com el trajecte en cotxe és més ràpid, però alhora força més car.
   
 • El paper de la publicitat ha situat el cotxe com un element més lligat a l’emotivitat que no pas a una tria racional en funció d’una necessitat real. 
   
 • Els nous vehicles ecològics o de baix consum que estan penetrant, lentament, en el mercat automobilístic, especialment els vehicles híbrids. 
   
 • Les potencialitats del vehicle elèctric. Quina és la realitat diària d’una persona usuària d’un d’aquests vehicles. 
   
 • S’analitza també la dependència dels combustibles fòssils i el relativament pròxim esgotament d’aquests combustibles. Quina serà la reacció de l’economia mundial i dels productors de petroli quan s’arribi al peak oil? Estem a l’inici d’una escalada indefinida dels preus del petroli. Cal tenir en compte que actualment el 94% de l’energia.
   
 • Quines són les alternatives de transport al vehicle privat? El transport públic, es clar, també la bicicleta, o el carsharing o el carpooling i, evidentment, l’anar a peu. 
   
 • Quan ens podem estalviar aplicant tècniques de conducció eficient. En la prova feta durant el programa s’observa com es poden arribar a assolir estalvis de fins un 20% del consum de combustible. 
   
 • Un altre aspecte analitzat és la contaminació de l’aire, especialment per les micropartícules. Diversos estudis mostren que els nivells de contaminació actuals de moltes ciutats europees, entre elles Barcelona, tenen efectes perjudicials sobre la salut humana. 

 

El reportatge és una excel•lent eina per a explicar a la ciutadania quines són les principals característiques de la mobilitats sostenible i pot ser de gran utilitat en activitats dirigides a la ciutadania en conjunt, com per exemple els processos participatius dels plans de mobilitat urbana. 

 

 

 

 

 

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal