Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

Google Car, el cotxe que condueix sol

 

Des de l'any 2010 que Google treballa en un projecte que ratlla la ciència ficció: un cotxe capaç de conduir sense cap ajuda externa. De fet, de vehicles que poden funcionar de manera automatizada ja n’hi ha, com per exemple els busos guiats, però aquests requereixen una infrastructura dedicada amb un marcatge especial que permet als vehicles equipats amb sensors òptics, seguir l’itinerari definit per les marques. La gran novetat que proposa el vehicle dissenyat per Google és que és capaç de circular per vies convencionals i en condicions de trànsit normals, tal i com ho faria qualsevol conductor. 

Es podria pensar que es tracta d’un projecte encara en fases de desenvolupament, però el cert és que els enginyers de Google ja han aconseguit que el cotxe sense conductor recorri més de 1.000 milles (1.609 km) sense cap mena d’assistència externa i més de 140.000 milles (225.308 km) amb intervencions puntuals d’un tècnics, com per exemple per a accionar el fre en casos de situacions imprevistes. Aquesta distància equival a donar la volta a la Terra 5,6 vegades. Com a anècdota, durant tot el període de proves del vehicle, el cotxe només va patir dos accidents, però sempre va ser en moments en que el vehicle era conduït manualment. 

El cotxe de Google va equipat amb tot un conjunt d’elements d’alta tecnologia:

 

  • Sistema de control dins del vehicle, que incorpora dades com el Google Street View i software d’intel•ligència artificial, capaç d’adaptar-se a les condicions del trànsit. 
  • GPS per situar la posició del vehicle en el mapa integrat al sistema de control
  • A la part superior del vehicle hi ha incorporat un Light Detection and Ranking (LIDAR) http://es.wikipedia.org/wiki/LIDAR, un sistema giratori que escaneja l’entorn del vehicle i permet fer-ne una imatge tridimensional a 60 metres de l’entorn del vehicle. 
  • A la part frontal, darrera del mirall retrovisor hi ha instal•lada una càmera que permet al sistema de control detectar les característiques del trànsit, tals com els vehicles, vianants, ciclistes o altres objectes mòbils. 
  • 4 radars situats a l’entorn del vehicle permeten detectar la posició del vehicle respecte a objectes distants. Aquests radars estan situats, tres a la part davantera del vehicle i un a la part del darrera.
  • Un sensor situat a la roda posterior esquerra, permet detectar els petits moviments del vehicle i amb el GPS permet precisar en la definició de la posició exacte del vehicle. 

 

 

Amb tanta tecnologia que incorpora el cotxe, el seu preu és desorbitat. Per exemple, només el LIDAR equipat a la part superior del vehicle costa uns 75.000 dòlars. Per tant es fa  difícil pensar en una comercialització del vehicle, almenys a curt termini, però sens dubte obre noves portes al concepte de cotxe i al de mobilitat. De moment la companyia es proposa desenvoulpar una industria orientada als fabricants de vehicles per tal d'anar incorporant aquesta tecnologia als vehicles actuals. 

Segons ha afirmen els enginyers de Google, aquest nou concepte de cotxe que es mou de manera autònoma ofereix un gran nombre d’avantatges social, com per exemple la reducció d’accidents de trànsit, l’eficiència de la circulació, al cercar sempre les rutes més òptimes, l’eficiència energètica al realitzar una conducció eficient.

En el següent vídeo es veuen diversos exemples del funcionament del Google Car, en la primera part del vídeo es veu com el vehicle, amb una programació prèvia, és capaç de circular per un recorregut concret a màxima velocitat. En la segona part del vídeo es veu com el vehicle pot circular amb normalitat sense aparents problemes. 

 

 

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal