Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

Els Plans de mobilitat a Europa

“Si imagines la teva ciutat d’aquí a 20 anys, com t’agradaria que fos? Un lloc on els infants poguessin jugar amb seguretat? Un lloc amb un aire net? Un lloc on poguessis anar caminant a fer les teves compres? Amb molts parcs i espais verds? On l’activitat empresarial prosperi?

Però com es va realitat aquesta visió? La planificació de la mobilitat des d’una visió sostenible és planificar pel futur de la teva ciutat on els seus habitants són el centre d’atenció. “

Amb aquestes paraules presenta la Unió Europea el lloc web Sustenaible Urban Mobility Plans dedicat a la planificació de la mobilitat urbana sostenible.

Actualment a Europa hi ha moltes ciutats que han impulsat plans de mobilitat urbana i cada país i regió els impulsa segons els seus propis criteris. En general, tots els plans persegueixen objectius similars, però la manera de plantejar el pla de mobilitat i el seu futur desenvolupament pot divergir considerablement entre els diversos països de la Unió Europea. Amb l’objectiu de donar tot un conjunt d’eines i criteris comuns a tota la Unió Europa neix aquest lloc web, que agrupa recursos, manuals i criteris dirigits als responsables de la mobilitat urbana de les ciutats europees.

Aquest portal web neix d’una investigació iniciada per la Unió Europea, anomenada EltisPlus, que ha analitzat en quin moment es troba el desenvolupament dels plans de mobilitat urbana de 31 països europeus. Fruit d’aquest treball, que es va iniciar l’any 2010 i que s’allargarà fins l’any 2012, s’ha publicat el document The State of Art of Sustenaible Mobility Plans in Europe.

Aquest estudi ha analitzat les polítiques de mobilitat dels països objecte d’estudi i els ha classificat en 3 grans blocs:

  • Països amb un marc de planificació de la mobilitat establert i consolidat.
  • Països que avancen amb un marc de planificació de la mobilitat
  • Països que encara no han adoptat polítiques de planificació de la mobilitat

Segons aquest estudi Espanya es situa al segon grup, tot i que també es menciona, que a nivell regional s’han impulsat polítiques de suport a la planificació de la mobilitat, com és el cas de Catalunya amb la Llei de la mobilitat, que es poden considerar polítiques pròpies del primer grup de països.

En els següents quadres es veu l’estat en que es troben les polítiques de mobilitat de cada país analitzat:

Grup 1

Grup 2
Grup 3


Per tal d’impulsar encara més les polítiques de mobilitat sostenible i ajudar a consolidar el treball fet en els països del segon grup alhora que impulsar noves polítiques en els països del tercer grup, la Unió Europea ha creat el lloc web que es presenta en aquest article. Entre tots els recursos que agrupa s’ha elaborat un vídeo on s’expliquen, de manera àgil i amena, els principals plantejament de la mobilitat urbana sostenible a Europa.

Part 1/3:Part 2/3:


Part 3/3:A part d’aquests vídeos, una altra eina interessant que ha desenvolupat la Unió Europea és una guia per desenvolupar plans de mobilitat urbana. En aquest gràfic es pot veure un resum de les diferents etapes de desenvolupament d’un pla de mobilitat urbaba:

Procés de realització d'un PMU

Per més informació:

Paraules clau: Pla de mobilitat urbana,

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal