Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

La teoria del divertiment

Un dels aspectes que més difícil resulta d’abordar en l’àmbit de la gestió de la mobilitat és com incidir en el canvi d’hàbits de la gent. Per exemple, com promoure un major ús de la bicicleta, com incentivar més l’ús del transport públic, com evitar l’excés de velocitat. Tots aquests exemples són repte que afronten dia a dia els gestors de la mobilitat i que tenen a veure amb molts factors.

Per exemple, el cas del transport públic, quins són els aspectes que més influencien en la decisió final de l’usuari per optar pel transport públic o pel transport en cotxe o moto. D’entre els aspectes que més poden influir hi ha l’existència o no d’oferta de transport públic, el temps d’espera i de trajecte, la comoditat i seguretat del transport públic, per citar-ne alguns. Aquests són elements àmpliament estudiats pels gestors de la mobilitat, però poden existir d’altres condicionants? Per què, per exemple, en ciutats on l’oferta de transport públic és força competitiva amb el vehicle privat, encara hi ha qui opta per aquest mitjà de transport? Potser, per entendre millor el comportament de la gent alhora de decidir-se per realitzar una acció cal tenir aspectes més socials o psicològics, a part dels aspectes purament tècnics.

El següent vídeo n’és un bon exemple. Es tracta d’un vídeo que forma part d’un campanya ideada per l’empresa Volkswagen i que porta per nom la teoria del divertiment. Aquesta teoria té una sola premisa:

“Alguna cosa tan senzilla com divertida és la millor manera de canviar el comportament de la gent, ja sigui per un mateix, pel medi ambient o pel fet que sigui, el que és important és que el canvi ha de servir per a millorar.”

Amb aquesta idea es va convocar, durant l’any 2010, un concurs perquè tothom que tingués una idea al voltant d’aquesta premisa la portés a la pràctica i en filmés els resultats per veure el canvi de comportament de la gent.  El resultat no deixa de ser espectacular.

L’exemple que es mostra en el següent vídeo és sobre el pujar les escales del metro a peu. Tothom sap que pujar les escales a peu és un bon exercici i té repercussions positives per la salut, però, tot i això, la majoria de gent tria l’opció més còmode i menys cansada de les escales mecàniques. Però realment és tant l’esforç de pujar per les escales normals? O bé, és que ens falta algun al•licient, alguna cosa que converteixi aquest fet quotidià i senzill en una experiència de divertiment?

Per posar-ho a la pràctica, un grup participant en aquest premi va voler experimentar que passava si s’instal•lava una mena de piano gegant que la gent podia tocar mentre pujava l’escala. El resultat es pot veure en el vídeo, un 66% més de gent va optar per pujar les escales a peu.

Aquest senzill exemple potser és de difícil aplicació en les polítiques de mobilitat, però el fet de veure el canvi de comportament amb una cosa tant senzilla no deixa indiferent i fa pensar sobre la necessitat d’aportar idees en la mateixa línia en d’altres aspectes de la mobilitat.

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal