Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

La venjança del cotxe elèctric

L'any 1990 el Govern de Califòrnia va aprovar una llei innovadora que a grans trets establia que les empreses automobilístiques que comercialitzaven vehicles a l’Estat de Califòrnia havien d’introduir almenys un model de vehicle elèctric al mercat si volien seguir comercialitzant vehicles. Aquesta llei pretenia obrir el mercat del vehicle elèctric i anar propiciant la substitució dels vehicles de gasolina i gas-oil. Les empreses automobilístiques van actuar amb una doble estratègia: treure nous models de vehicles elèctrics i alhora lluitar contra ells.

En primer lloc van desenvolupar diversos models de vehicle elèctric, el més conegut de tots ells va ser el EV1 de General Motors que era força ràpid, net i amb una autonomia de 130 quilòmetres. Contràriament al que esperava la companyia el cotxe va tenir molta acceptació entre els consumidors i es van crear interminables llistes d’espera per poder disposar d’un EV1. Davant d’aquesta situació les companyies petroleres van començar una campanya de pressió per a retirar la llei californiana. Mitjançant diverses estratègies van aconseguir el seu propòsit i l’any 2003 es retirava la llei. Curiosament durant el període de màxima demanda de l’EV1, cap d’aquests vehicles va ser venut, sinó cedit en concessions de lloguer de tal manera que l’empresa podia recuperar-los en qualsevol moment. Quan es va retirar la llei, General Motors va fer efectiva aquesta possibilitat i va recuperar tots els EV1 per tal de destruir-los i acabar amb el que semblava l’inici de l’era del vehicle elèctric.

L'any 2006, el cineasta Chris Paine va realitzar el documental "Qui va matar el cotxe elèctric?" on s'explicava tot el procés viscut la dècada dels 90 a Califòrnia i als Estats Units en general.

Només 5 anys després de l'estrena del documental, la majoria d'empreses automobilístiques ja comercialitzen algun model de cotxe elèctric o híbrid, i el vehicle elèctric gaudeix del recolzament de la majoria de governs estatals incloent-hi el govern dels Estats Units. En aquest context el director Chris Paine ha volgut fer la segona part del documental que es titula "La venjança del cotxe elèctric". En el següent vídeo us presentem el tràiler del documental que està previst que s’estreni la primavera d’aquest any.

I aquest és el trailer del primer documental: “Qui va matar el vehicle elèctric”:

Paraules clau: Vehicle elèctric,

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal