Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

Noves opcions per la distribució urbana de mercaderies

L’any 2008 la Comissió Europea va aprovar el pla “Climate Action” amb tres grans objectius a assolir per l’any 2020: reduir un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle, reduir un 20% el consum energètic i augmentar un 20% el percentatge de les energies renovables en el consum total d’energia. Per a poder assolir aquests objectius serà necessària la implicació de totes les administracions, però també del conjunt de la societat i, especialment, de les empreses.

Amb aquestos objectius en ment, l’empresa FedEx va començar a experimentar, fa un any i mig, un nou vehicle elèctric per al repartiment dels paquets a la ciutat de Paris. El vehicle en qüestió és un tricicle de càrrega que funciona amb l’ajuda d’un motor elèctric i que, per tant, no genera cap tipus de gas contaminant ni de contaminació acústica.

El projecte va començar a principis del 2009 amb un sol vehicle circulant per la ciutat i actualment, un any i mig després, ja n’hi ha 10 en circulació, cosa que demostra la bona acollida del projecte, tant per l’empresa com pels clients. Cal tenir en compte que Paris, com la majoria de ciutats, està treballant intensament en els darrers anys per a crear més zones lliures de cotxes i s’estan incrementant considerablement el nombre de carrils bici de la ciutat (640 quilòmetres per l’any 2014). Amb aquesta perspectiva de transformació de la capital francesa, l’empresa FedEx va decidir començar a experimentar noves maneres de fer la distribució de paquets  per tal d’adaptar-se a la ciutat del futur, especialment a les zones més cèntriques, on l’accés en vehicle a motor cada vegada és més complicat.

Els vehicles s’han dissenyat seguint el model ja utilitzat per l’empresa UrbanCab (http://www.urban-cab.com/), dedicada al transport de viatgers, però adaptats al transport de mercaderies. Porten incorporat un motor elèctric amb una potència de 250 watts, suficients per a moure’s amb agilitat per la ciutat, assolint velocitats de fins a 20 km/h. La cabina de transport es pot extreure del tricicle el que permet agilitar el procés de càrrega i descàrrega ja que els tricicles poden descarregar les cabines buides un cop s’ha fet tot el transport i carregar una cabina plena, amb la qual cosa no es perd temps en el procés de càrrega dels vehicles.

Les principals avantatges del projecte, a part de la reducció d’emissions, és que el tricicle pot accedir a més llocs que els vehicles tradicionals de transport de mercaderies, i per tant, té un temps de trajecte total més ràpid que els vehicles tradicionals. També, és una bona manera de difondre la imatge de la marca al tractar-se d’un vehicle que crida l’atenció i que és respectuós amb el medi ambient i amb la qualitat de vida de les ciutats. Segons l’empresa FedEx, el projecte també els ha permès augmentar la productivitat al reduir els costos derivats del transport, tant en combustible com en manteniment dels vehicles.

Vistos els resultats obtinguts a Paris, l’empresa es planteja implantar el mateix vehicle a d’altres ciutats franceses i també, a Amsterdam, Munic o Brussel•les.

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal