Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

Aparcar sense donar voltes innecessàries

 

L’aparcament és un dels temes de més importància en la gestió de la mobilitat urbana i també un dels aspectes que més mals de cap causa, tant als gestors municipals com als propis ciutadans. Qui no ha passat una bona estona buscant aparcament a prop de casa seva un diumenge al vespre, donant tombs, una vegada i una altra, sense trobar cap plaça disponible?  Però, és clar, aparcar sempre a la porta del nostre destí és una autèntica quimera i la tendència actual de la mobilitat és a limitar i regular les places d’aparcament pròximes als punts d’atracció de la mobilitat.

Tant la manca d’aparcament com l’esperança dels conductors de trobar una plaça d’aparcament pròxima al seu destí provoquen el que s’anomena trànsit d’agitació, és a dir aquell trànsit que es realitza un cop s’ha arribat al destí i que només té com a finalitat trobar un lloc d’aparcament.  D’alguna manera es tracta d’un trànsit innecessari ja que si el conductor trobés aparcament amb rapidesa aquest trànsit seria molt petit. Vist això, la pregunta és òbvia, podria saber el conductor del vehicle on són les places d’aparcament disponibles pròximes al seu destí per tal de minimitzar el trànsit d’agitació?

Aquesta és la pregunta que s’ha fet un equip d’investigadors del Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes de la Universitat Autònoma de Barcelona i per donar-hi resposta han dissenyat un sistema telemàtic que ajuda als conductors a trobar places d’aparcament lliures.

XALOC (Xarxes de sensors per a la gestió d’Aparcaments públics i Localització)

El sistema dissenyat, que té per nom XALOC, es basa en una xarxa de sensors sense fils que s’instal•len en cadascuna de les places d’aparcament. El sensor és capaç de detectar si la plaça d’aparcament està lliure o ocupada i enviar aquesta informació a un servidor central.

Al mateix temps, la informació recollida pel servidor central és tractada degudament i enviada a Internet on  el conductor, a través del seu navegador, pot veure on es troben situades les places d’aparcament disponibles connectant-se al servidor XALOC. La instal•lació d’un sistema d’aquestes característiques té un cost d’uns 170 euros per plaça d’aparcament (150 del cost del sensor i 20 de la instal•lació).

Segons els càlculs dels investigadors del projecte, la instal•lació d’un sistema d’aquestes característiques pot reduir la mitjana de temps que es triga a aparcar de 15 a 12 minuts. El sistema també permet estalviar combustible i, per tant, una reduir en el nombre d’emissions contaminants a l’atmosfera. A part d’aquestes avantatges evidents, el nou sistema també permetrà crear nous serveis relacionats amb l’aparcament, com per exemple la possibilitat de reservar una plaça d’aparcament  o bé una millor gestió de les zones regulades, com la zona blava o verda. En un estadi més avançat també es podrien instal•lar panells informatius a la via pública indicant els nombre de places d’aparcament lliures de cada carrer. Alguns ajuntaments de la província de Barcelona, com Sabadell, Mataró, Sant Gugat o Barcelona ja s’han interessat pel projecte i és probable que ben aviat se’n faci una prova pilot.

El desenvolupament del sistema ha estat possible gràcies a la creació d’un consorci, format per l’empresa WorldSensing i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya. L’enginy ha estat finançat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya.

Esquema de funcionament de XALOC

Informació de les places lliures d'aparcament a la via públicaPer més informació:

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal