Montcada i Reixac ha presentat un conjunt d'actuacions a la via pública que tenen l'objectiu de promoure l'ús de la bicicleta. En concret s'ha actuat en uns 6 quilòmetres de carrers per tal de facilitar itineraris segurs i confortables als usuaris de la bicicleta. Per fer-ho s’han habilitat diversos trams de carril bici, ja sigui en calçada o en vorera, i també trams de convivència tant amb el cotxe (zones 30) com amb els vianants.
Per tal d’executar les diverses actuacions s’ha pres com a principal criteri la seguretat viària de tots els usuaris, tant ciclistes, com vianants i conductors. Per això es va realitzar un estudi previ per tal de definir els millors itineraris possibles per a la bicicleta. Es van definir quatre tipologies d’itinerari per a bicicletes: carril bici en calçada, carril bici en vorera, zona de convivència amb el cotxe i zona de convivència amb el vianant. Els trams de carril bici es van delimitar amb pilones flexibles de cautxú i peces de goma reflectants i els trams de convivència amb el vehicle privat es van senyalitzar degudament com a zones 30.
Per tal d’incrementar el nombre de desplaçaments que es realitzen en bicicleta al municipi, els nous itineraris ciclables permeten la connexió amb les principals parades d’autobús i les estacions de ferrocarril del municipi.
Les obres realitzades s’han finançat amb els Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL) i han costat 366.207 euros.
Plànol del projecte executiu del carril bici de Montcada i Reixac
Pla Estratègic de la Bicicleta
Aquesta actuació s'inclou dins del Pla Estratègic de la Bicicleta que ha elaborat el municipi amb la col•laboració de la Diputació de Barcelona i que que recull una diagnosi de la mobilitat en bicicleta al municipi, incloent infraestructures, l'ús de la bicicleta i les seves potencialitats, així com una proposta d'itineraris, entre altres continguts. El document s'ha enllestit amb les aportacions de les entitats - especialment Montcada en Bici - que han volgut prendre part en el procés participatiu obert des del Consistori.
A part de definir la xarxa ciclable de la ciutat, el Pla també proposa d’altres actuacions que tenen a veure amb l’aparcament, la promoció de l’ús de la bicicleta, l’educació viària o la prevenció dels robatoris. Algunes actuacions que s’inclouen al Pla són:
Xarxa ciclables metropolitana
L’adaptació del municipi a la circulació amb bicicleta possibilitarà la creació d’una xarxa ciclable d’àmbit metropolità: des de Sant Cugat i la Universitat Autònoma de Barcelona es podrà arribar a Barcelona en bicicleta, passant per Cerdanyola i Montcada i Reixac. La xarxa ciclable montcadenca és la solució a la connexió del Vallès amb el Barcelonès. Entrant des de la N-150 pel carrer Progrés (polígon de la Ferreria) es podrà arribar al passeig de la ribera del Besòs, i des d’aquí a Barcelona, passant per Santa Coloma i Sant Adrià.
Vídeos:
Per més informació:
T'ha interessat aquesta notícia? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL
Si tens referència d'alguna notícia o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat