Un dels temes més complexes en l’enginyeria del trànsit és la gestió de les cruïlles. La gestió d’un encreuament entre dues o més vies es pot fer, principalment, de tres maneres:
Evidentment, la solució més òptima des del punt de vista de la capacitat i la més segura és l’encreuament a diferents nivells, però aquesta solució també és la més cara i els requeriments quant a espai en dificulten la seva utilització a l’àmbit urbà i periurbà.
Per tant, la principal decisió a l'hora de dissenyar una cruïlla radica en l’ús de rotondes o semàfors (Ponència presentada pel Sr. Juan Manuel Pérez, DOYMO). Hi ha força literatura i estudis que analitzen a fons cadascun dels casos . Els principals criteris que cal tenir en compte en la presa de decisió són: la capacitat i la seguretat viària.
En general, es pot dir que la rotonda és més segura ja que redueix els punts de conflicte i també té més capacitat amb volums de trànsit moderats i equilibrats, però té menys capacitat amb volums de trànsit elevats.
En els següents vídeos es presenta una variant de la tradicional rotonda: la turborotonda. La turborotonda s’ha dissenyat de tal manera que permet optimitzar la capacitat de la mateixa, reordenant el trànsit en el moment de l’entrada a la rotonda. Així, els conductors han d'escollir el carril d'entrada a la rotonda.
El disseny de la turborotonda incorpora, habitualment, una separació de carrils per tal que, dins de la rotonda no es puguin fer maniobres diferents a les permeses segons el carril d’entrada que s’ha agafat. Així s’eviten les situacions d’incertesa davant les possibles maniobres d’altres conductors i també es redueixen els punts de conflicte dins la rotonda.
Gràfic de les trajectòries d'una turbo rotonda
Les turborotondes es van començar a implantar a països del nord d’Europa com Holanda i aquest mes d’octubre de 2009 se n’ha construït la primera a Espanya, concretament al municipi de Grado a Astúries.
Simulació del trànsit en una turborotonda:
Simulació de la capacitat de la turborotonda:
Turborotonda a Grado (Astúries):