Logo Xarxa MOBAL
Diputaci de Barcelona. rea de Territori i Espais Naturals
Jan Gehl, l'escala humana
27/04/2017

En aquest vídeo us volem presentar un dels arquitectes i urbanistes més influents en els darrers anys en el disseny de les ciutats. Es tracta del danès Jan Gehl. 

Durant més de 40 anys Gehl ha orientat el seu treball com a urbanista a reinterpretar l’espai públic posant a les persones en el centre de tots els projectes i disseny. Segons la seva visió, l’espai públic ha de servir perquè oferir un hàbitat que faciliti que la socialització i la relació entre les persones, posant els projectes de disseny urbà al servei de les persones i no al revés.  

Aquest discurs entronca fortament amb les polítiques de mobilitat ja que durant els anys d’hegemonia del vehicle privat aquest ha anant colonitzant la majoria d’espai públics de la ciutat. És a partir del segle XXI que es comença a plantejar el discurs de la recuperació de les ciutats per a les persones i on es comença a qüestionar el paper del vehicle privat dins de les ciutats. 

El treball de Gehl s’ha plasmat en diversos llibres i documentals, alguns dels més coneguts són:

  • Life between buildings (1970)
  • New City Spaces (2000)
  • Public spaces, public life (2004)
  • Cities for people (2010)
  • The Human Scale (documental) (2012)

L’arquitecte, però, va ser mundialment conegut quan va redissenyar l’espai de Times Square a New York. Amb actuacions relativament senzilles i econòmiques, va aconseguir transformar radicalment aquest cèntric punt de la ciutat americana, transformant-lo d’un espai col·lapsat del trànsit a una autèntica plaça plena de gent i de vida. 

Abans, però, també va ser un dels artífex de la primera zona per a vianants d’Europa i també la més gran: Stroget a Copenhagen.

Imatge d’abans i després de l’actuació realitzada per l’equip de Jan Gehl i que suposa una transformació radical de Times Square a New York
La zona de Stroget, a Copenhague es va convertir a carrer per a vianants l’any 1962i actualment ocupa uns 100.000 m2 de carrers per a vianants
Per tal de conèixer una mica més a fons el pensament de Gehl us proposem alguns vídeos interessants. En primer lloc el vídeo d’una xerrada que va realitzar en una sessió TED. 
En segon lloc us oferim el documents “The Human Scale”, on es desenvolupen les idees de Gehl i les seves aplicacions que se n’estan realitzant en ciutats de tots el món. 

Xerrada a la conferència TEDxKEA:

Així comença la seva xerrada, fent referència a una frase de l’alcalde de Bogotà, Enrique Peñalosa: “Sabem molt del què és un bon hàbitat per als goril·les de les muntanyes o del què és un bon hàbitat per al tigre siberià, però no sabem absolutament res del que és un bon hàbitat urbà per l’Homo Sapiens...”

The Human Scale:

El documental “The Human Scale”, és un síntesi de les idees de Gehl i d’altres urbanistes on es posa en qüestió la idea de modernitat i analitza com podem reinterpretar l’espai públic posant al centre de l’equació l’ésser humà. 

Cercador de videos


Cerca per paraula:

Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Gerncia de Serveis d'Infraestructures Viries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Poltica de privacitat