En aquest vídeo us volem presentar un dels arquitectes i urbanistes més influents en els darrers anys en el disseny de les ciutats. Es tracta del danès Jan Gehl.
Durant més de 40 anys Gehl ha orientat el seu treball com a urbanista a reinterpretar l’espai públic posant a les persones en el centre de tots els projectes i disseny. Segons la seva visió, l’espai públic ha de servir perquè oferir un hàbitat que faciliti que la socialització i la relació entre les persones, posant els projectes de disseny urbà al servei de les persones i no al revés.
Aquest discurs entronca fortament amb les polítiques de mobilitat ja que durant els anys d’hegemonia del vehicle privat aquest ha anant colonitzant la majoria d’espai públics de la ciutat. És a partir del segle XXI que es comença a plantejar el discurs de la recuperació de les ciutats per a les persones i on es comença a qüestionar el paper del vehicle privat dins de les ciutats.
El treball de Gehl s’ha plasmat en diversos llibres i documentals, alguns dels més coneguts són:
L’arquitecte, però, va ser mundialment conegut quan va redissenyar l’espai de Times Square a New York. Amb actuacions relativament senzilles i econòmiques, va aconseguir transformar radicalment aquest cèntric punt de la ciutat americana, transformant-lo d’un espai col·lapsat del trànsit a una autèntica plaça plena de gent i de vida.
Abans, però, també va ser un dels artífex de la primera zona per a vianants d’Europa i també la més gran: Stroget a Copenhagen.