Logo Xarxa MOBAL
Diputaci de Barcelona. 纑ea de Territori i Espais Naturals
El sem鄁or vermell que balla, una curiosa iniciativa per a promoure el respecte per als sem鄁ors vermells de vianants
13/10/2014

Un dels reptes de la seguretat viària en l’àmbit urbà és reduir el nombre de víctimes vianants. Al llarg dels darrers anys, la tendència general en seguretat viària ha estat positiva, amb una reducció constant del nombre de morts i ferits greus. Tot i això, hi ha diversos aspectes que encara cal millorar. Un dels aspectes que més s’està treballant en els últims anys és la seguretat viària dels usuaris més vulnerables: vehicles de dues rodes i, especialment, els vianants. 

Cal recordar que actualment, en l’àmbit urbà, un 43,5% dels morts per accident de trànsit són vianants. És una proporció molt alta i s’entén per la vulnerabilitat del vianant en cas d’accident de trànsit. Segons diversos estudis, en atropellaments a 48 km/h les probabilitats de morir són de prop del 50% i en el cas de velocitats de 64 km/h la probabilitat puja fins al 90%

 

Risc de mortalitat en atropellaments

 

Per això s’estan duent a terme un gran nombre de campanyes que tenen per objectiu millorar la seguretat viària dels vianants. Aquesta millora passa per àmplia diversitat de mesures com per exemple: aconseguir una reducció efectiva de la velocitat dels vehicles (zones 30), incrementar les zones de prioritat per a vinanats, però, també, per aconseguir un major respecte per als semàfors de vianants per part dels propis vianants. 

Segons el Pla de Seguretat Viària de Barcelona en un total del 237 atropellaments succeïts l’any 2012 (el 21% dels 1.119 totals) la causa del sinistre va ser no respectar el semàfor: en 68 accidents per part del conductor implicat (28,7%), i en 169 per part del vianant atropellat (71,3%). Les dades mostren quelcom prou evident quan observem la realitat quotidiana, que és que hi ha un alt grau d’incompliment en els semàfors per a vianants. 

Per tal d’intentar conscienciar sobre aquest aspecte la ciutat de Lisboa va impulsar una curiosa campanya durant el passat mes de setembre. Mitjançant una instal•lació electrònica es va connctar el semàfor vermell de vianants amb un espai situat al costat on les persones podien entrar i ballar al ritme de la música que sonava. El resulta era que, mentre les persones ballaven, el ninot vermell també es movia. Gràcies a la curiositat que va despertar veure aquest divertit semàfor vermell, la majoria de gent es quedava aturada a la vorera i no passava fins que el semàfor es posava en verd. 

Evidentment aquesta mesura no és aplicable a gran escala, però si una bona manera de conscienciar de l’importància de creuar el carrer amb verd. 

En els següents dos vídeos es pot veure el detall d’aquesta campanya. 

Cercador de videos


Cerca per paraula:

Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Ger鑞cia de Serveis d'Infraestructures Vi鄏ies i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Pol韙ica de privacitat