D’un temps ençà són nombroses les iniciatives que veiem que estan duent terme les ciutats per a implantar projectes que podríem qualificar com a Smart, és a dir, que utilitzen les actuals tecnologies de la informació i la comunicació aplicades en àmbits de la gestió urbana.
Un dels exemples d’aquest tipus de projectes el trobem en la gestió de l’aparcament. Són nombroses les ciutats que en els darrers anys han estat provant sistemes per tal de gestionar millors l’aparcament a la via pública, oferint a la ciutadania aplicacions que permeten saber on es troben els aparcaments buits. És el que s’ha anomenat aparcament intel•ligent.
Algunes ciutats que han realitzats proves d’aquest estil els trobem a ciutats com Barcelona , Sant Cugat o la ciutat francesa de Niça.
Precisament aquesta última ciutat és la que ha fet una aposta més seriosa ja que no s’ha limitat només a una prova pilot sinó que ha implantat un sistema d’aparcament intel•ligent a tot el centre de la ciutat. Aquest sistema es basa en sensors de presència de vehicles que s’han instal•lat a cadascuna de les places d’aparcament i també d’una xarxa de comunicacions que permet mantenir la informació de l’ocupació de les places en temps real.
Obviament el sistema té grans avantatges, tant per als gestors públics com per als ciutadans que poden buscar aparcament més fàcilment. El gran inconvenient d’aquest tipus de projectes és el seu cost. Sense anar més lluny el projecte de Niça suposarà una inversió total d’uns 13 milions d’euros.
Una alternativa low cost sense sensors
Un dels costos més importants que tenen els sistemes d’aparcament intel•ligent que s’han comentat anteriorment és tota la instal•lació dels sensors de presència de vehicles. Cal tenir en compte que, en el cas de Niça, es van instal•lar fins a 4.500 sensors, amb una previsió d’arribar a 14.000.
Precisament per a poder evitar aquest cost tant elevat, la ciutat de Valladolid ha presentat un sistema d’aparcament intel•ligent que no es basa en sensors sinó en la col•laboració de la ciutadania. Aquest projecte s’ha desenvolupat amb la col•laboració del CIDAUT (http://www.cidaut.es/), es van iniciar les primeres proves pilot a mitjans del 2013 i aquest mes de gener de 2014 s’ha posat en funcionament de forma definitiva.
Com funciona l’aparcament intel•ligent sense sensors
Aquest projecte implantat a Valladolid és aplicable a la zona d’aparcament regulat de la ciutat. La idea principal consisteix en promoure que els usuaris de la zona regulada d’aparcament facin el pagament de la mateixa mitjançant el telèfon mòbil i que en el moment en que es fa aquest pagament també s’informi del punt on s’ha aparcat. D’aquesta manera es va actualitzant el nivell d’ocupació de la zona regulada i la resta d’usuaris poden saber en quins punts hi ha més espais lliures.
Cal tenir en compte que a part dels usuaris que fan el pagament amb el mòbil, també hi ha els usuaris que fan el pagament amb el sistema clàssic dels parquímetres. Per tal de mantenir la informació dels nivells d’ocupació de la zona regulada, el sistema també disposa de les dades de pagaments realitzats mitjançant els parquímetres i així es pot anar actualitzant la informació d’ocupació de les places d’aparcament disponibles.
Més al detall les accions que es van succeint un cop l’usuari accedeix a la zona regulada són les següents: