Logo Xarxa MOBAL
Diputaci de Barcelona. 纑ea de Territori i Espais Naturals
Mitjanes m騜ils per a incrementar la capacitat de la carreteres
04/12/2013

A finals del passat mes de novembre, el Conseller Vila va anunciar la futura ampliació de la carretera C-16 entre Berga i Bagà, que actualment és d’un sol carril per sentit. En concret s’actuarà sobre 21 quilòmetres de la infraestructura per tal d’amplicar la calçada i encabir-hi un tercer carril de circulació. L’actuació suposarà una inversió d’uns 100 M€. 

El Departament de Territori i Sosteniblitat ha descartat un desdoblament total del tram per l’elevat cost que això suposa i perquè el volum de trànsit tampoc justifica aquest desdoblament. Tot i això la carretera, durant els dies festius de la temporada d’hivern si que registra volums de trànsit importants que justifiquen l’ampliació del a carretera amb un tercer carril.

Aquest nou carril serà reversible, és a dir, que funcionarà en sentit nord quan el trànsit majoritari sigui per accedir a les comarques dels Pirineus i en sentit sud quan el trànsit majoritari sigui per accedir cap al Bages i la zona metropolitana. 

La novetat d’aquest carril reversible és que s’utilitzarà una mitjana mòbil per a separar els dos sentits de circulació. 

Aquesta mitjana mòbil (Quick movable barrier, en anglès) és un sistema innovador a Catalunya, però força utilitzat en països anglosaxons.  Es basa en una barrera de formigó que mitjançant un vehicle especial es pot moure per tal d’habilitat un carril extra en algun dels dos sentits de circulació. 

Aquest sistema de separació de sentits de circulació ja s’aplica a un gran nombre de ciutats americanes com Auckland, Washington, Nova York, Hawaii, Dallas, Texas, San Diego, Boston, per citar-ne algunes. És un sistema que s’ha anat implantant ja que permet gestionar millor la demanda creixent de mobilitat sense haver de caure en l’espiral d’ampliacions de les infraestructures que, passats alguns anys, tornen a estar col•lapsades. 

El sistema de barrera mòbil té nombroses avantatges sobre els tradicionals carrils addicionals realitzats amb cons:

 • Incrementa la seguretat viària dels carrils addicional ja que es redueix el risc de possibles xocs frontals, la millora de la seguretat viària també incrementa la capacitat de la via ja incrementa la capacitat real del carril addicional. 
   
 • S’optimitza l’ús de l’espai minitmitzant la ocupació del territori i incrementant l’eficiència en l’ús de la infraestructura. 
   
 • Millora la fluïdesa del trànsit i, en conseqüència, l’eficiència energètica i les emissions a l’atmosfera. 
   
 • Una millora de la capacitat de les infraestructures viàries amb un cost molt més reduït que les ampliacions i construccions de noves infraestructures. 
   
 • Permet millorar les afectacions temporal de les infraestructures per motius d’obres ja que amb el sistema mòbil de barreres es poden optimitzar l’ús dels carrils que no queden afectats pels treballs

 

Un aspecte important ja citat anteriorment és la seguretat viària. Tal i com es pot veure en el vídeo, per tal d’analitzar la millora de la seguretat d’aquest sistema de separació de carrils, es van realitzar dos estudis comparatius de carreteres als EEUU on s’utilitzaven elements de plàstic per a separar carrils addicionals i posteriorment es  van utilitzar les barreres movibles de formigó. En ambdós casos es van reduir el nombre d’accidents i víctimes de forma significativa, passant, en el primer cas de 2 víctimes mortals a cap i en el segon cas de 10 víctimes mortals a cap. 

El sistema tècnic que permet fer el canvi de posició de la barrera mòbil és un vehicle, també anomenat vehicle cremallera, que mou les peces d’un extrem del carril a l’altre. La velocitat en que pot funcionar aquest vehicle és d’uns 12 - 16 km/h, amb la qual cosa, pel tram de la C-16 on es preveu aplicar aquest sistema que té 21 quilòmetres, el canvi de mitjana es podria realitzar en poc menys de dues hores. 

 

 

Cercador de videos


Cerca per paraula:

Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Ger鑞cia de Serveis d'Infraestructures Vi鄏ies i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Pol韙ica de privacitat