Logo Xarxa MOBAL
Diputaci de Barcelona. rea de Territori i Espais Naturals
Park(ing) Day, de l'aparcament al parc per un dia
26/09/2012

 

El 22 de setembre és el dia mundial sense cotxes i precisament per aquest motiu també es celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (SMSS) una iniciativa d’àmbit europeu, que també s’ha celebrat a Catalunya i que ha comptat amb la participació de nombroses entitats i administracions, sobretot per part d’Ajuntaments i administració local. Durant aquesta setmana són molts els actes que s’organitzen durant aquests dies. Una de les activitats que més s’ha realitzat han estat les bicicletades i caminades populars, com a manera de promoure l’ús de la bicicleta i de l’anar a peu, altres municipis també han organitzat xerrades i exposicions per conscienciar sobre la millora manera de moure’ns en els nostres desplaçaments. També s’han dut a terme actuacions per sensibilitzar sobre l’ús del transport públic i molts municipis  han ofert el servei de transport públic urbà de manera gratuïta. El vehicle elèctric també ha tingut molta presència en els actes de la SMSS, especialment gràcies a la celebració de la Fira del vehicle elèctric: l’Expoelèctric.  En definitiva s’han treballat tots aquells aspectes que tenen a veure amb el model de mobilitat sostenible. 

En el vídeo d’aquest mes presentem una altra iniciativa que també es celebra en el marc del dia mundial sense cotxes i que s’anomena Park(ing) Day. Aquesta iniciativa que té per objectiu conscienciar la població sobre quin ús donem a l'espai públic i com es podria transformar la ciutat si l'espai que ara s’utilitza per a aparcar vehicles es destinés a parcs o espais amb un ús més social. La iniciativa té un gran seguiment a Nord-Amèrica i a Europa moltes ciutats, com per exemple Bucarest, Munic, Londres o Copenhaguen ja estan impulsant iniciatives similars durant aquests dies.

El Park(ing) Day es dur a terme al llarg d’un dia sencer i permet que diversos grups utilitzin un dels espais destinats a aparcament per tal de realitzar-hi alguna mena d’instal•lació d’ús social, com per exemple, petits parcs amb gespa, zones de jocs, zones de relaxació o lectura, espais de creació artística i tota mena d’iniciatives on el denominador comú és l’ús de l’espai públic per a realitzar activitats socials i on la gent en sigui la protagonista. Al lloc web de la iniciativa es poden trobar un gran nombre de recursos i idees i també un manual per tal de dur a terme accions d’ocupació de places d’aparcament. 

La iniciativa del Park(ing) Day va néixer a la ciutat de San Francisco quan un estudi d’art, anomenat Rebar, va transformar l’espai d’un aparcament en un parc temporal. De fet, la instal•lació només va durar dues hores, que és el temps màxim que es permet l’estacionament a la zona blava de San Francisco. El projecte de parc temporal, es va instal•lar durant el temps de durada del tiquet del parquímetre i després es va desmuntar. L’acció, però, va ser prou original i impactant perquè durant els dies posteriors moltes persones demanessin a l’estudi Rebar de repetir l’experiència. Aquesta demanda va motivar que els impulsors del a iniciativa es plantegessin dur a terme el projecte a diversos municipis alhora i així va néixer el Park(ing) Day.

Primera acció del Park(ing) Day, realitzada l'any 2005 a San Francisco

Primera acció del Park(ing) Day, realitzada l'any 2005 a San Francisco

 

L’espai públic, un bé escàs sovint mal distribuït

El tema de l’ús de l’espai públic és més rellevant del que molt sovint es pot pensar a primer cop d’ull. En moltes ciutats, una gran part de l’espai públic urbà es destina a les infraestructures viàries. En general, la relació entre espai dedicat a vianants i espai dedicat a vehicle privat a les ciutats és de 1 a 4, és a dir, una quarta part de l’espai és per als vianant si la resta per al vehicle privat. Tenint en compte que la ciutat i el carrer hauria de ser l’espai de relació social per excel•lència, sorprèn veure que només es destina un 25% al vianant.

Aquesta situació clarament favorable per al vehicle privat, encara ho és més si tenim en compte que una gran part de l’espai dedicat al vehicle privat es destina a l’aparcament. L’espai destinat a la circulació, encara compleix la funció de permetre l’accessibilitat de les persones als habitatges, equipaments i serveis de la ciutat, però l’espai dedicat a l’aparcament és un espai que resta ocupat i que no aporta cap mena de valor afegit per a la resta del carrer. 

La progressiva construcció de nous habitatges i nous aparcaments soterrats hauria de permetre anar eliminant places d’aparcament en superfície i destinar aquest espai urbà a d’altres finalitats com voreres més amples, carrers per a vianants, carrils bici o carrils bus. Tot i això, la gestió de l’aparcament continua essent un dels reptes més complexes que han d’afrontar els responsables municipals de la mobilitat. La creació de zones d’aparcament regulat o la supressió de places d’aparcament acostuma a ser una decisió amb molt poca acceptació inicial per part del veïnatge, però per altra banda, la proliferació sense control de l’aparcament acaba implicant una pèrdua de qualitat de vida i una degeneració de l’espai públic. 

Per aquest motiu es fa molt necessària la realització d’accions de conscienciació i reflexió que permetin a la ciutadania de veure les avantatges de reduir places d’aparcament i guanyar espai per a la gent. 

 

Alguns exemples de Park(ing) Day

Tot seguit es presenten alguns vídeos on es mostren exemples del Park(ing) Day celebrat en diverses ciutats. 

London, Ontario (Canadà)

 

San Francisco:

 

New York:

 

Valladolid:

 

Cercador de videos


Cerca per paraula:

Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Gerncia de Serveis d'Infraestructures Viries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Poltica de privacitat