Logo Xarxa MOBAL
Diputació de Barcelona. Àrea de Territori i Espais Naturals
El carsharing allà on vulguis i quan vulguis
16/05/2012

 

De mica en mica les tecnologies de la informació estan canviant la nostra manera de viure. Amb la progressiva incorporació dels smarphones a les nostres vides quotidianes estan sorgint un gran nombre de serveis que combinen l’accés a serveis de dades amb la mobilitat i el transport. Aspectes com la gestió del trànsit, l’optimització d’itineraris, la recerca d’aparcament, la informació sobre transport públic en temps real, per posar-ne alguns exemples estan canviant radicalment la manera com entenem la mobilitat urbana. Ara ja no és necessari estar davant d’un ordinador amb accés a Internet per obtenir informació, sinó que amb pocs segons i en qualsevol lloc del món es pot obtenir informació en temps real que ens ajudi a prendre decisions relacionades amb la mobilitat. 

Davant d’aquest fenomen que ja és una realitat, moltes ciutats estan començant a apadrinar el concepte de smartcity, que es podria definir com el conjunt de serveis de dades que permeten millorar la gestió de la ciutat, tant des del punt de vista dels propis serveis tècnics, com des del punt de vista del ciutadà que pot interactuar molt més amb l’entorn que l’envolta. 

En un futur no massa llunyà la progressiva generalització de la tecnologia mòbil i l’ús de nous protocols de comunicació a Internet permetran que una gran majoria d’aparells electrònics estiguin connectats a Internet i puguin oferir informació en temps real al núvol. Aquesta informació podrà ésser utilitzada per a crear nous serveis de dades, molts d’ells vinculats a aspectes de la mobilitat i el transport. D’alguna manera s’està creant una nova capa informacional on la persona interactua de manera molt més directa amb el seu entorn i no necessàriament a través de l’ordinador, com estàvem acostumats a fer-ho fins al moment. A més a més observem com cada vegada existeixen més aparells que es converteixen en sensors del seu entorn i que informen permanentment de diverses característiques. A poc a poc estem avançant cap a un model de ciutat en temps real. 

Dins d’aquest fenomen de la telefonia mòbil i l’accés a serveis de dades s’hi pot incloure una nova iniciativa que té a veure amb el concepte de cotxe multipropietari o carsharing. El carsharing és un servei que permet als seus usuaris poder disposar d’un vehicle per a fer-ne un ús per un període determinat. L’usuari només paga pel temps d’utilització del vehicle i així es pot estalviar costos associats als vehicles en propietat com per exemple l’assegurança, l’aparcament o les reparacions. Ara bé, per tal de fer servir el servei de carsharing, l’usuari ha de fer una reserva prèvia del vehicle i l’ha de recollir i tornar en algun dels punts d’aparcament on s’ubiqui el servei. És a dir, es l’usuari requereix d’una certa planificació del seus viatges. 

Ara bé, gràcies als smartphones, aquestes limitacions es poden minimitzar. Així ho han entès companyies com Car2go, que ofereix un sistema de carsharing, on l’usuari pot utilitzar els vehicles lliurement dins d’una àrea determinada sense necessitat de deixar-los en punts d’estacionament concrets. A més a més tampoc és necessari reservar el vehicle, sinó que qualsevol persona pot fer-ne ús si el vehicle està disponible en aquell moment. Tot i que no és imprescindible realitzar la reserva del vehicle si que es pot reservar i així l’usuari pot planificar millor el seu trajecte. 

 

Com funciona?

A través del seu smartphone, l’usuari pot veure quins són els vehicles més pròxims a la seva posició i realitzar-ne la reserva si ho creu convenient o simplement accedir-hi per fer-ne ús. En cas de realitzar la reserva del vehicle, aquest resta bloquejat durant un temps per tal cap altre usuari tingui temps d’accedir-hi. Si finalment l’usuari no utilitza el vehicle reservat, aquest es desbloqueja automàticament i passa a estar disponible per a altres possibles usuaris. 

Per tal d’accedir al vehicle, l’usuari utilitza una targeta magnètica que l’identifica com a client. Un cop a dins del vehicle pot utilitzar un codi pin per tal d’obtenir la clau del vehicle i començar el seu trajecte. Abans de poder engegar el cotxe, també se li demani que doni una breu informació sobre si el vehicle es troba en bones condicions, de tal manera que els serveis de manteniment puguin conèixer els vehicles que cal netejar.

L’usuari pot realitzar el seu trajecte allà on vulgui i, un cop finalitzat, deixar el vehicle estacionat dins de l’àrea de cobertura del servei, sense que hagi de ser cap punt d’aparcament concret, sempre i quan sigui una zona d’aparcament legal i autoritzada. 

Com és obvi, en alguns moments és necessari posar carburant al vehicle. Si en el moment d’accedir al vehicle l’usuari el troba ja en reserva i cal que posi carburant, en aquest cas l’usuari rep una recompensa en forma de 15 minuts gratuïts de trajecte en agraïment per a haver contribuït al manteniment del servei. El cost del carburant va inclòs al preu del servei de carsharing, per tant l’usuari no cal que pagui cap suplement pel carburant. 

 

12 ciutats del món

De moment Car2go ja es troba a 12 ciutats del món, principalment a EEUU, França, Holanda i Alemanya. La majoria de serveis funcionen amb vehicles de carburant, però també s’han començat a implantar serveis amb vehicles elèctrics, com és el cas d’Amsterdam que va ser la primera ciutat europea a implantar aquest servei amb vehicles elèctrics.

 

Beneficis per a la mobilitat urbana

Aquesta modalitat de carsharing aporta certs beneficis a la millora de la mobilitat urbana. En primer lloc, al tractar-se de vehicles dissenyats específicament per la ciutat són vehicles petits, poc contaminants, fins i tot vehicles elèctrics es poden incorporar perfectament a aquest model de mobilitat. Un altre aspecte interessant és que mitjançant polítiques de gestió de l’aparcament es pot regular millor l’oferta i la demanda d’aparcament. Per exemple, si es vol promoure l’aparcament en pàrkings soterrats es poden oferir preus més avantatjosos per a usuaris del carsharing.

 

 

Cercador de videos


Cerca per paraula:

Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Política de privacitat