Logo Xarxa MOBAL
Diputació de Barcelona. Àrea de Territori i Espais Naturals
High Line, la història de transformació d’un antic ferrocarril en un parc urbà
20/03/2012

 

Història de la High Line

A mitjans del segle XIX Nova York era una ciutat en plena efervescència i experimentava una creixement vertiginós. Entre els anys 1811 i 1851, la ciutat va quadruplicar els seus habitants i va començar a ser una ciutat coneguda arreu del món i amb un poder econòmic a l’alça. Aquest creixement exponencial va provocar la necessitat de grans infrastructures del transport per tal de proveir la ciutat de mercaderies i facilitar la mobilitat creixent dels seus ciutadans. 

És en aquesta època que es realitza la planificació hipodàmica que caracteritza la ciutat, amb grans avingudes que creuen l’illa de Manhattan de nord a sud i d’est a oest. És també en aquesta època que el ferrocarril esdevé el mitjà de transport per excel•lència. L’automòbil encara no s’havia popularitzat (no serà fins a principis del segle XX que Henry Ford el popularitza amb el famós Ford T) i el ferrocarril és l’únic mitjà de transport capaç de moure grans quantitats de mercaderies a través d’un país enorme com els Estats Units. 

L’any 1847 es comença la construcció d’un ferrocarril a la part oest de Manhattan amb l’objectiu de fornir de mercaderies les nombroses fàbriques que s’ubicaven en aquesta zona de la illa. El ferrocarril, però, travessava zones amb molta activitat i presència de vianants i això provocava nombrosos accidents, tant era així que la desena avinguda era coneguda com l’avinguda de la mort. Aquesta situació es manté fins a l’any 1929 quan les autoritats locals aproven la construcció d’un nou ferrocarril elevat que permetrà eliminar els nombrosos passos a nivell de l’anterior via. Aquest projecte s’anomenà la High Line i en el seu moment va costar 150 milions de dòlars. La línia es va posar en funcionament l’any 1934. 

A partir dels anys 50, amb la popularització del transport per carretera, la High Line va caient en desús. Ja ens anys 60 se’n desmantella una part i els anys 80 deixa d’utilitzar-se definitivament per al trànsit ferroviari. Amb el temps l’estructura sense ús es va omplint de vegetació i esdevé una mena de camp dins la ciutat. 

A finals dels anys 90, davant la proposta de demolir l’estructura, un grup de veïns comença una campanya per recuperar l’estructura de la High Line com a un espai públic creant un parc urbà elevat. Gràcies a aquesta organització veïnal i a diverses accions reivindicatives les autoritats de Nova York accepten el projecte i es comença el procés de construcció del parc High Line. 

 

Projecte que neix de la lluita veïnal i comunitària

Com s’ha comentat anteriorment, el projecte del parc urbà de la High Line neix d’una proposta veïnal. Un tret rellevant d’aquesta iniciativa i del conjunt del procés és que la participació comunitària ha estat clau en totes les etapes, des de les primeres fases de reivindicació a les autoritats per tal de preservar la infrastructura passant pel disseny del parc i de la gestió del mateix. 

Tota aquesta tasca s’organitza a través de l’entitat Friends of the High Line. Aquesta entitat s’encarrega de la gestió i manteniment del parc, de la recerca de finançament, tant per al manteniment com per a la construcció dels trams que encara no s’han habilitat com a parc, i de l’organització de les activitats vinculades al parc. 

Un exemple clar de la importància de la comunitat en el parc de la High Line és el procés participatiu que es va organitzar per tal de decidir com havia de ser el projecte. A partir de la idea guanyadora de les més de 730 propostes rebudes, es van organitzar diverses sessions de participació on els veïns van poder donar el seu punt de vista i contribuir al projecte final. 

 

Convivència de la natura i de la ciutat

El projecte de reforma de la High Line com a parc urbà, engloba un total de 2,4 de quilòmetres de línia ferroviària, tots ells en una plataforma elevada. Per tal de fer possible l’accés a la plataforma i al parc, s’han habilitat diverses escales i ascensors al llarg de tot el recorregut. 

Un dels objectius principals del projecte era mantenir l’aspecte que tenia la High Line en el moment en que es va començar a recuperar i on es veia l’antiga estructura completament envoltada per la natura. En aquest sentit s’ha preservat aquest estil i s’ha construït una passarel•la per a vianants per tal de poder recórrer la via de punta a punta. 

Al llarg del recorregut, però, s’han habilitat diferents punt singulars. Així, durant el recorregut es poden trobar punts on descansar a la gespa, petits escenaris on realitzar actuacions de petit format i diferents elements de disseny que donen al parc un aspecte singular i únic, una barreja de naturalesa, ciutat, modernitat i calma. 

Amb els pocs anys que fa que està obert el parc aquest ha esdevingut un símbol pels habitants dels districtes pròxims i, fins i tot, pel conjunt de la ciutat. 

Per més informació es pot consultar el site de l’entitat Friends of the High Line

 

Cercador de videos


Cerca per paraula:

Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Política de privacitat