Logo Xarxa MOBAL
Diputació de Barcelona. Àrea de Territori i Espais Naturals
El vehicle elèctric s’endolla a Paris amb el nou servei Autolib’
11/10/2011

Ja fa alguns anys que sentim parlar del vehicle elèctric com la gran alternativa al vehicle de combustió i que permetrà afrontar la progressiva disminució de les existències de petroli i també com a solució als problemes de contaminació que pateixen moltes ciutats, com per exemple Barcelona.

El cert és que no hi ha setmana en que el vehicle elèctric aparegui als mitjans de comunicació, amb nous models de cotxes i motos, amb noves iniciatives per a promocionar-lo o explicant les gran avantatges que aquest tipus de vehicles poden tenir per als desplaçaments metropolitans. No és menys cert, però, que actualment no es veu pràcticament cap cotxe o moto 100% elèctrica pels nostres carrers. Sembla que, de moment, l’alternativa del cotxe elèctric encara no ha trobat prou atractiu entre els consumidors. Potser falta superar les reticències inicials que tot canvi implica. Molts usuaris tenen dubtes sobre si el  vehicle elèctric pot cobrir les seves expectatives de mobilitat i seran necessàries actuacions que permetin trencar amb aquests dubtes actuals.

En aquesta direcció s’ha decidit a treballar la ciutat de Paris. Aquest mes d’octubre s’ha posat en funcionament l’Autolib’, un servei similar al sistema de préstec de bicicletes Velolib’, però que funciona amb vehicles elèctrics. L’objectiu d’aquesta mesura no és altres que promoure l’ús dels vehicles elèctrics, apropar-lo a la ciutadania i incentivar-ne el mercat.

L’aposta de Paris pel vehicle elèctrics és important ja que l’Autolib’ compta amb un pressupost total de 235 milions d’euros que serviran per posar en funcionament 3.000 vehicles elèctrics i 1.000 estacions de càrrega amb un total de 6.600 punts de càrrega, que estaran repartits per tota la ciutat i àrea metropolitana. Les previsions del projecte és anar incrementant el nombre de vehicles i d’estacions progressivament fina a arribar a les xifres anteriors a finals de l’any 2012. De moment, aquest mes d’octubre s’ha fet la posada en funcionament del sistema amb 66 vehicles i 33 estacions de càrrega, i durant un temps el sistema funcionarà com a prova pilot. A mesura que el servei es vagi amplant, també es superarà l’àmbit propi de la ciutat de Paris, per tal de donar cobertura a tota l’àrea metropolitana de la capital francesa. De moment ja hi ha una cinquantena de municipis de formen part del projecte i on està previst que arribi l’Autolib en un futur.

El servei compta, també, amb la presència d’assistents a cadascuna de les estacions Autolib’. Aquests assistents tenen la missió de resoldre els dubtes propis dels usuaris que utilitzen per primera vegada el vehicle elèctrics. Una altra tasca que realitzaran aquests assistents serà la redistribució dels vehicles per les estacions, per tal de tenir una oferta equilibrada de vehicles disponibles per tota la ciutat.

El cotxe triat per la capital francesa per a dur a terme aquest servei és el Bolloré Bluecar, del grup empresarial francès Bolloré. La tria d’aquest vehicle s’ha fet, principalment, gràcies a la seva bateria desenvolupada per la pròpia empresa francesa i que permet una autonomia de 250 quilòmetres amb una sola càrrega. A més a més es tracta d’un vehicle molt confortable i versàtil que té una capacitat per a quatre persones.

Per tal de poder utilitzar el sistema Autolib’, l’usuari ho fa de manera similar que amb el Velolib’. Prèviament cal fer la inscripció al servei i que té un cost de 144 € per any. Un cop l’usuari s’ha donat d’alta rep una targeta identificativa que li permet accedir als vehicles i fer-ne ús. El cost d’utilització dels vehicles és de 5 € cada 30 minuts. Aquesta és la tarifa estàndard, però també s’han previst d’altres modalitats, com per exemple una tarifa específica d’un sol dia, amb un cost d’inscripció de 10 € i un cost d’utilització del vehicles de 7€ per cada mitja hora.

Un altre servei paral•lel a l’Autolib’ que també s’ha posat en funcionament és la possibilitat que els usuaris que ja disposen d’un vehicle elèctric puguin utilitzar les estacions de càrrega per al seu propi vehicle. En aquest cas el cost del servei és de 180 € a l’any i permet la càrrega del vehicle durant un màxim de 2h 15 minuts. En el cas de les motocicletes elèctriques, el cost del servei de recàrrega és de 15 € a l’any.


Alguna cosa més que un carsharing

En termes de funcionament, el servei Autolib’ té moltes similituds als serveis de Carsharing existents a moltes ciutats del món, com per exemple Barcelona amb l’Avancar o a Paris amb un servei que també s’anomena Autolib. En el fons es tracta de la mateixa idea: la possibilitat d’utilitzar vehicles en moments puntuals pagant només per l’ús que se’n fa.

El plantejament de l’Autolíb’, però va una mica més enllà que un servei de carsharing tradicional. En primer lloc és un servei molt més visible a la ciutadania ja que està instal•lat a peu de carrer i els punts de recollida de vehicles són coneguts per tothom. Es tracta, també, d’un servei més accessible ja que no cal fer reserva prèvia dels vehicles com s’acostuma a fer en els serveis de carsharing.


Dubtes per resoldre

Tot i la bona acceptació inicial del servei, tant per part dels ciutadans com de les administracions públiques, cal, encara un cert temps per analitzar-ne a fons el seu funcionament. Caldrà veure quina és l’acceptació del servei per part de la ciutadania. Caldrà veure, també, quin és el cost de manteniment del servei ja que un dels principals problemes inicials que van tenir en comú els serveis de bicicleta pública fou, precisament, els elevats costos de manteniment. Per últim, també, caldrà veure si, en època de crisi, es poden mantenir les previsions d’inversió inicials que han fet les administracions franceses. Malgrat els dubtes, sembla que la iniciativa ja ha aconseguit un gran objectiu inicial: apropar el vehicle elèctric a la ciutadania. Com es pot observa al vídeo, tots els nous usuaris queden sorpresos de la comoditat i facilitat de conducció dels vehicles i això, pot despertar un major interès en el mercat dels vehicles elèctrics.

 

Cercador de videos


Cerca per paraula:

Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Política de privacitat