Logo Xarxa MOBAL
Diputaci de Barcelona. 纑ea de Territori i Espais Naturals
Bandera a quadres per ser el m閟 eficient
22/03/2011

El passat diumenge dia 20 de març es va celebrar la 1a. cursa del Campionat de conducció eficient i estalvi energètic - ECOsèries 2011. Es tracta d’una cursa on l’objectiu és, com en totes les curses, ser el primer, però en aquest cas, també sent el conductor més eficient.

La normativa de la cursa és senzilla. Tots els pilots disposen de 6 litres de gasolina al dipòsit i una hora de temps màxim. Amb aquestes condicions prèvies l’objectiu de la cursa és recórrer el màxim de distància possible, sense superar els 6 litres de consum de combustible establerts, el pilot que ho aconsegueix guanya la cursa.

En la cursa celebrada el passat 20 de març, el primer lloc de la classificació en la categoria Eficiència va ser per al BMW 635 D conduït per Jordi Llamas, que va aconseguir completar 21 voltes al circuit, de 4.200 metres, en una hora consumint menys de 6 litres de combustible.

La cursa celebrada aquest mes de març és la primera d’un total de cinc curses que estan programades en diversos circuits automobilístics de Catalunya. El calendari de les següents curses és el següent:

  • Circuit d’Alcarràs – 17 d’abril
  • Circuit de Calafat – 15 de maig
  • Circuit de Catalunya – 11 de setembre
  • Circuit de la Comunitat Valenciana – 16 d’octubre

Les curses tenen un caràcter popular i un dels objectius dels organitzadors és que s’hi inscrigui qualsevol tipus de vehicle i qualsevol persona amb carnet de conduir. El cost d’inscripció a les curses és de 210 € i és requisit disposar d’una llicència Estatal Restringida Regularitat (ERR) de la Federació Catalana d’Automobilisme, que té un cost de 135 €.

Aquest campionat és una iniciativa de la Federació Catalana d’Automobilisme i rep el suport de l’Institut Català de l’Energia i de l’Ajuntament de Barcelona a través de la Plataforma LIVEBarcelona, dedicada a la promoció del vehicle elèctric i la conducció eficient. El Campionat també compta amb el patrocini del grup empresarial FICOSA, dedicat a l’indústria dels components per al sector de l’automòbil.

Consells de conducció eficient

Un dels objectius de la cursa, és difondre entre la població els hàbits principals per a realitzar una conducció eficient dels vehicles i les principals beneficis per a realitzar aquesta conducció.

Alguns dels consells més importants per a realitzar una conducció eficient són:

  • Les marxes: Canviar de primera a segona un cop transcorreguts els primers metres, i anar augmentant les marxes progressivament quan s’arriba a les 1500 – 2000 rpm en motors dièsel i entre 2000 i 2500 amb motors de gasolina.
  • Anticipar les frenades i deixar que el cotxe desacceleri sol. Cal tenir en compte que si no es pitja l’accelerador el cotxe no gasta combustible.
  • Evitar càrregues a la part superior de vehicle i mantenir un inflat correcte dels pneumàtics.
  • Controlar l’ús de l’aire acondicionat.

Pel que fa els beneficis de la conducció eficient, els més obvis són l’estalvi de combustible, que pot arribar a ser entre un 25% i un 40% i, al realitzar una conducció menys agressiva, una disminució del desgast d’altres components del vehicle com els frens o pneumàtics.


L’estalvi i eficiència energètica és una prioritat

El missatge promocional de les ECOseries 2011 és “les curses del futur”. Tot i que és difícil pensar que algun dia les curses de conducció eficient tinguin més popularitat que la fórmula 1, si que cal tenir en compte que, en el context social i econòmic actual, caracteritzat per la crisi econòmica i l’augment del preu del petroli, farà cada cop serà més necessari dur a terme una conducció eficient.

Precisament en aquesta línia, el passat 4 de març, el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç va presentar un paquet de mesures urgents per a promoure l’estalvi i l’eficiència energètica, entre les quals s’hi troba la formació i promoció de la conducció eficient.


Més informació:

Cercador de videos


Cerca per paraula:

Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Ger鑞cia de Serveis d'Infraestructures Vi鄏ies i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Pol韙ica de privacitat