Logo Xarxa MOBAL
Diputaci de Barcelona. 纑ea de Territori i Espais Naturals
La vorera el鑓trica, cada pas compta
27/04/2010

La ciutat de Toulouse ha presentat una experiència interessant que combina el plaer de caminar amb l'eficiència energètica. Es tracta d'una vorera on cada pas dels vianants genera una càrrega d'energia de 5 watts. Aquesta energia pot ser emmagatzemada i ser utilitzada posteriorment per a l'enllumenat públic, per exemple. Per aconseguir-ho, la vorera està formada per un conjunt de plaques que, al rebre l’impacte de la passa del vianant, creen una pressió sobre un dispositiu capaç de transformar aquesta energia en energia elèctrica.

Vegeu la notícia emesa a France 3 el 8 d’abril de 2010

L'experiència l'ha duta a terme les empreses holandeses Enviu y Döll, que ja van realitzar una prova pilot en una discoteca de Rotterdam on els passos dels ballarins servien, alhora, com a font d'energia per a les pròpies instal.lacions elèctriques del local.D’altres ciutats, com per exemple Shangai, ja s’han interessat per aquesta experiència i tenen previst d’implantar-la en algunes calçades per tal d’aprofitar part de l’energia cinètica dels vehicles al passar per sobre de la calçada.

De moment sembla encara lluny el dia en que vegem la vorera elèctrica implantada als carrers de les nostres ciutats, però la idea ja està llançada i, com totes les idees, haurà de fer el seu camí.

/embed>La tecnologia en que es basa aquesta idea de la vorera elèctrica és l’anomenada piezoelectricitat, una propietat de determinats cristalls que, al deformar-se de la seva forma original generen una petita diferència de potencial elèctric que es pot transformar en energia elèctrica. Aquesta tecnologia fa temps que es coneix i ja es va aplicar, per exemple, en els sònars utilitzats durant la Primera Guerra Mundial.

L’aprofitament de les propietats piezoelèctriques per a aprofitar l’energia cinètica del moviment ja s’ha experimentat en d’altres projectes, com per exemple en un projecte realitzat a Israel on es van instal•lar diferents panells piezoelèctrics sota de la calçada d’una carretera amb l’objectiu de comprovar si es podia aprofitar l’energia dels vehicles que hi passaven per sobre. L’aplicació instal•lada en una autopista va produix uns 2000 watts / hora, amb un tramb de 10 metres. Es calcula que, si s’instal•lés un sistema semblant en una autopista de quatre carrils i en una longitud d’un quilòmetres es podria generar 1.000.000 de watts / hora, que equival al consum de 2.500 llars. Aquesta tecnologia l’està desenvolupant l’empresa InnowattechVegeu també una notícia emesa per Antena 3 el 30 de març de 2009

 

 

 

Cercador de videos


Cerca per paraula:

Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Ger鑞cia de Serveis d'Infraestructures Vi鄏ies i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Pol韙ica de privacitat