El passat 26 de juny es va celebrar la IX jornada tècnica d’accessibilitat i es va centrar en aspectes com el paper de la tecnologia, les capacitats diverses o la racionalitat en l’accessibilitat a les infraestructures
La societat actual es reflecteix en el model de mobilitat, dit d'altra manera, la manera com ens movem ens explica la manera com som i com vivim
En aquest article es presenten 9 gràfics i una imatge que expliquen algunes de les característiques del model de mobilitat d'avui en dia i que ens ajuden a entendre, també, els desequilibris que existeixen en aquest model
Més de 250 tècnics municipals van a assistir a la jornada per a conèixer les principals novetats de la nova Llei 13/2014 d’accessibilitat
Un dels principals objectius d’aquesta nova Llei d’accessibilitat és la integració de la diversitat de disposicions d’accessibilitat existents actualment, unificant, coordinant i establint els criteris d’aplicació, execució i control d’aquestes normatives d’acord amb els principis de proporcionalitat i d’ajustos raonables.
S’impulsarà encara més la figura del pla d’accessibilitat
La Diputació de Barcelona ha donat suport a més de 140 municipis, durant més de 15 anys en el desenvolupament dels plans d’accessibilitat
L’Ajuntament d’Igualada ha impulsat una xarxa d’itineraris de vianants que facilita la comunicació a peu entre els diferents equipaments i principals edificis d’interès, així com espais lliures i places de la ciutat, i que és compatible en la major part dels seus recorreguts amb l’ús de la bicicleta.
Els itineraris han estat concebuts expressament de manera que la seva configuració física i els diferents elements constructius utilitzats trenquin la uniformitat de l’eix i facin més atractiu i entretingut el recorregut.
Atès que aquests eixos uneixen pràcticament tots els àmbits urbans, contribueixen també a millorar la cohesió social entre barris de característiques socioculturals diferents. Alhora, potencien els trets diferencials de cada àmbit, ja que els trams s’han construït tenint en compte la diversitat històrica, cultural i biogeogràfica i els usos de cada trama urbana del municipi.
El document realitza una recopilació de les guies més destacades en temes d'accessibilitat i destaca aquelles qüestions bàsiques que afecten directament la seguretat viària i el disseny de les infraestructures en l'entorn urbà.
En concret, la guía aborda en diferent fitxes solucions que tenen a veure amb voreres i itineraris, encreuaments i altres elements que afecten a la urbanització.
Aquesta publicació és un reflex dels avenços i debats que es van produint en la cerca de l'accessibilitat universal a l'espai públic urbanitzat. Aquests avenços no són lineals ni continus, però al llarg dels anys creen un corpus de coneixement que es va difonent i aplicant de manera creixent a les ciutats.
L'Ordre Ministerial d'Habitatge VIV/561/2010, d'1 de febrer, per la qual es desenvolupa el document tècnic de condicions bàsiques d'accessibilitat i no discriminació per a l'accés i utilització dels espais públics urbanitzats és un avenç considerable per delimitar les condicions tècniques i establir un estàndard mínim per a tots.
En aquesta publicació permet conèixer al detall la citada Ordre Ministerial, així com d'altres reflexions i consideracions entorn de l'accessibilitat en l'entorn urbà.
Aquest llibre és el resultat d'un estudi del gap d'embarcament de pujada al tren, vist des del punt de vista dels usuaris amb més restriccions com són les persones que es desplacen amb l'ajut d'una cadira de rodes. L'estudi s'emmarca en una sèrie d'accions envers la millora de l'accessibilitat en la nostra xarxa ferroviària urbana i suburbana.
El plantejament de l'estudi, sense precedents a nivell internacional, i els resultats que se'n desprenen ofereixen una bona guia per als operadors de les diferents xarxes de ferrocarril, de tal manera que fan possible pensar en l'establiment d'un estàndard internacional del gap d'embarcament.
Aquest llibre neix del treball realitzat per a actualitzar la "Guia d'accessibilitat en el medi físic per a persones amb ceguesa o deficiències visuals". Els autors, un equip d'experts professionals de la ONCE, ha adoptat una perspectiva àmplia, com són les pròpies activitats que qualsevol persona desenvolupa en la vida diària, de manera que els paràmetres i indicadors establerts en aquesta guia serveixin per preservar la seguretat de totes les persones.