Logo Diputaci Barcelona
Xarxa mobal

Consulta temtica sobre Mobilitat en bicicleta

Articles

El Bike Llobregat
31/05/2016

Diverses actuacions com el carril bici entre Esplugues i la Diagonal, l’Eix Civic de la C-245 i les actuacions al Camí del Llobregat poden transformar radicalment al mobilitat en bicicleta al Baix Llobregat


01/07/2014

Dinou empreses i 10.000 treballadors participen d'aquesta prova pilot que pretén incentivar l'ús de la bicicleta

Tots els treballadors que utilitzin aquest mitjà de transport rebran una compensació de 25 cèntims per quilòmetre

Aquesta mesura forma part d'un paquet de 25 mesures que ha aprovat el govern francès per a incentivar l'ús de la bicicleta en àmbit urbà


30/06/2014

Igualada ha presentat recentment el seu projecte d'anella verda amb uns 20 quilòmetres de vies per a recórrer a peu o bicicleta i que envolten el nucli urbà.

Barcelona també ha presentat recentment un nou lloc web de la Ronda Verda que permet fer la volta completa a Barcelona per vies aptes per a la bicicleta
09/12/2013

Durant l’edició de l’any 2013 es van realitzar 313.000 quilòmetres en bicicleta durant el període del concurs i una mitjana de 102 quilòmetres per participant


27/06/2013

El servei ha permès formar i donar feina a dues persones a través del Patronat Municipal d’Ocupació que seran qui gestionaran el servei


26/04/2013

L’empresa  catalana Urbikes va guanyar el concurs de bicicleta pública a Copenhaguen amb un sistema que potencia l’ús de les tecnologies de la comunicació i que minimitza el manteniment de la bicicleta

La falta de finançament dels bancs ha obligat l’empresa a vendre la seva llicència a una empresa danesa


Bones pràctiques
CARDEDEU - Lencaix de la bicicleta a lespai urb i altres actuacions de mobilitat sostenible
2007 - 2011 - Cardedeu

Des de l’elaboració del Pla de Mobilitat l’any 2006, el municipi de Cardedeu ha impulsat diverses actuacions per afavorir l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport al seu espai públic.

Aquestes accions s’emmarquen en els objectius del Compromís per a la Mobilitat i la Millora Urbana de Cardedeu -un dels quals és fomentar la mobilitat no contaminant i dissenyar espais per a l’ús de la bicicleta– i han anat acompanyades d’altres mesures per donar més protagonisme al vianant al carrer, fomentar el transport públic col·lectiu urbà i pacificar el trànsit.

Biblioteca tècnica

Study Bicycles on Board

Study Bicycles on Board

2016

El següent estudi mostra un ampli ventall d'opcions per a fomentar la intermodalitat entre el transport públic (especialmet en el bus) i la bicicleta. 

S'hi pot trobar un recull de solucions tècnics, aspectes sobre regulació, gestió i informació i també diversos exemples de tot Europa. 


Guidelines for implementers

Guidelines for implementers

2015

Recull de 10 guies de caire breu i pràctic que recullen implementacions concretes d'actuacions de mobilitat sostenible. En concret els temes de les 10 guies són:

 • Financing schemes for charging infrastructure
 • Metropolitan public transport authorities
 • Marketing research as an optimisation tool in public transport
 • Clean City Logistics
 • Implementation of parking charge policies - dynamic parking charges
 • Urban road user charges
 • People-friendly streets and public spaces
 • Innovative bicycle parking schemes
 • Advanced priority systems for public transport
 • Open access data for applications–based traveller information

 


El impacto econmico del cicloturismo en Europa

El impacto econmico del cicloturismo en Europa

2014, Emili Mat i Pals y Xandra Troyano

Aques treball és un recopilatori dels principals estudis realitzats a nivell europeu que analitzen l'impacte econòmic que té el cicloturisme. 

Entre una gran quantitat de dades destaquen aspectes com que per cada euro invertit en infraestructures de cicloturisme se'n recuperen 19€, o bé, que les operadores de transport ingressen cada any a Europa uns 1.800 M€ en el desplaçament dels cicloturistes. 


Jobs in green and healthy transport

Jobs in green and healthy transport

2014

Aquest estudi analitza les possibilitats de la mobilitat sostenible i, en concret, de la mobilitat en bicicleta per a generar nous llocs de treball i per a millorar la salut de la població en general. Segons l'estudi, una major promoció de la mobilitat en bicicleta ajudaria a crear uns 76.000 llocs de treball a tot Europa i a evitar 10.000 morts gràcies a la millora de la salut de la gent. 


Cycling, Health and Safety

Cycling, Health and Safety

2014

La publicació "Cycling, Health and Safety" del grup de treball Cycling Safety pretén oferir un conjunt de recomanacions per tal de fer més segura i saludable la mobilitat en bicicleta a les ciutats, però també pretén posar en relleu els grans beneficis per a la salut que pot aportar l'ús quotidià de la bicicleta. 


Debat: Casc i bici a les ciutats

Debat: Casc i bici a les ciutats

2013

 

Arran de la presentació del projecte de reforma del Reglament General de Circulació, que inclou com a novetat l’obligatorietat de portar el casc quan es va en bicicleta a les ciutats, GESOP ha volgut contribuir a la reflexió endegada al voltant d’aquest tema mitjançant la promoció d’un debat a internet sobre el casc i la bici en ciutat. Per a portar-lo a terme, s’ha fet servir, d’una banda, la metodologia d’enquesta, i, per l’altra, la participació i els comentaris de persones captades a través de la xarxa que han volgut dir-hi la seva.

 


Comparativa de sistemes de bicicletes pbliques en 40 ciutats europees (2012)

Comparativa de sistemes de bicicletes pbliques en 40 ciutats europees (2012)

2012

Aquesta publicació analitza l'evolució dels sistemes de bicicletes públiques a Europa i les principals dificultats que han sorgit per a la seva consolidació. També fa una comparativa entre 40 serveis de préstec de bicicletes a 16 països europeus. 


Optimising Bike Sharingin European Cities

Optimising Bike Sharingin European Cities

2011

El manual ofereix dades i xifres sobre els sistemes d'intercanvi de bicicletes i recomanacions per a la seva planificació, implementació i optimització. Es basa en el més ampli estudi de les iniciatives d'intercanvi de bicicletes a Europa fins ara. El manual serà d'utilitat tant per a les persones que ja participen en l'intercanvi de bicicletes, així com aquells que desitgen comprendre millor com funciona l'intercanvi de bicicletes.


Pla estratgic de la bicicleta a Catalunya 2008-2012 (llibre+CD-ROM)

Pla estratgic de la bicicleta a Catalunya 2008-2012 (llibre+CD-ROM)

2010

Directives de planificació i desenvolupament per a la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport, lleure, esport i turisme al nostre país. Punts d'interès en àrees de treball com ara el disseny d'una xarxa d'acord amb la demanda d'ús de la bicicleta, la connexió amb la resta de mitjans de transport, resolució de conflictes amb d'altres vehicles, normes de disseny per a la construcció de la xarxa, foment entre la ciutadania de l'ús de la bicicleta o la seguretat del ciclista. Inclou CD.


Guia de la movilidad ciclista

Guia de la movilidad ciclista

2010

Aquesta guia pretén proporcionar una reflexió global sobre la implantació efectiva i eficaç del mitjà bicicleta en l'entorn urbà. Als primers capítols, aquest document analitza experiències internacionals i identifica els factors clau per a la mobilitat ciclista en totes les seves vessants, les impulsores i les detractores.


Manual d

Manual d'aparcaments de bicicletes

2009, BACC

Aquest manual pretén ser una eina útil per les entitats públiques i privades que desitgin promoure l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport.

Les nombroses imatges i les bones pràctiques del document permeten exemplificar com hauria de ser una bona planificació dels aparcaments.


Estudi sobre l

Estudi sobre l'impacte de la bicicleta pblica a Espanya

2009, Haritz Ferrando; Esther Anaya; Diana Gonzlez

El Bicicleta Club de Catalunya (BACC) ha  presentat un estudi sobre l'impacte de la implantació de sistemes de bicicletes públiques a Espanya, subvencionat pel Ministeri de Foment.

El present estudi demostra que, amb 74 sistemes de bicicletes públiques a 100 municipis, el fenòmen de la implantació dels sistemes de bicicletes a Espanya s'està consolidant. Es doncs, el moment d'unificar criteris i consolidar polítiques de planificació i gestió  d'aquests sistemes que estiguin d'acord amb els principis de la mobilitat sostenible i de la promoció integral de la bicicleta com a mitjà de transport per a les ciutat

Guide pour la planification et mise en service de vlostations

Guide pour la planification et mise en service de vlostations

2006

Una guia editada per ProVÉlo de Suïssa on s'explica com realitzar aparcaments segurs per a bicicletes, especialment en estacions de transport públic.

2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerncia de Serveis d'Infraestructures Viries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avs legal