Logo Xarxa MOBAL
Diputaci de Barcelona. rea de Territori i Espais Naturals
Jornades Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona organitza periòdicament jornades tècniques en els àmbits de la mobilitat, la seguretat viària i l'accessibilitat. En la següent pàgina podreu consultar les ponències presentades en aquestes jornades tècniques

La nova llei d'accessibilitat vista des de la perspectiva municipal

26 de març de 2015. Barcelona

Presentació

La Diputació de Barcelona, mitjançant l'Oficina Tècnica de Mobilitat i Seguretat Viària, promou la celebració de les jornades tècniques d'accessibilitat que al llarg d'aquests anys han esdevingut el punt de trobada i de referència de tècnics, professionals i responsables polítics especialistes en aquesta matèria.

Enguany, conjuntament amb el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i, amb motiu de l'aprovació de la Llei 13/2014, del 30 d'octubre, d'accessibilitat, presentem una nova edició de les jornades amb el propòsit d'enumerar quines accions han de portar a terme els ajuntaments i quines implicacions tècniques i de gestió se'n deriven d'aquesta normativa.

Aquesta nova Llei, que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya per unanimitat el passat mes d'octubre, surt a la llum després de més de 10 anys de treballs, tant dels tècnics, dels sectors i entitats socials i, finalment, els grups parlamentaris. El seu principal objectiu és la integració de disposicions d'accessibilitat existents actualment, unificant, coordinant i establint els criteris d'aplicació, execució i control d'aquestes normatives d'acord amb els principis de proporcionalitat i d'ajustos raonables.

En quant a la gestió municipal, el nou text normatiu impulsa encara més la figura del pla d'accessibilitat i planteja responsabilitats per a totes les administracions públiques: autonòmica, local i supramunicipal. En aquest sentit introdueix nous instruments com són els plans de manteniment, les concessions de bens i serveis, i altres eines de gestió com és l'exigència d'una justificació detallada de l'accessibilitat en les memòries dels projectes constructius.

Aquesta Llei neix amb la intenció d'esdevenir un referent en matèria d'accessibilitat i de defensa dels drets de les persones amb diversitat funcional, tal i com ja ho va ser la seva llei predecessora, aprovada l'any 1991. La Diputació presenta aquesta jornada per a preparar als ajuntaments, ja que representa un canvi d'escenari en els plantejaments tècnics municipals tant en la gestió de conjunt com en la gestió de detall, és a dir, en la feina del tècnic en el seu dia a dia.

Ponències presentades:

Punts clau de la nova Llei
Sr. Jordi Oliva, Tècnic del Consell per a la promoció de l'Accessibilitat i la Supressió de Barreres Arquitectòniques de l'àrea de Promoció de l'Accessibilitat i de Supressió de Barreres. Departament de Benestar Social i Família. Generalitat de Catalunya


La visió municipal de la nova Llei, aspectes claus
Resum de la Llei d'accessibilitat 13/2014
Sr. Ignasi Gustems, Cap de la Secció d'Accessibilitat de l'Oficina Tècnica de Mobilitat i Seguretat Viària. Diputació de Barcelona


Entorn normatiu i les necessitats funcionals de l'usuari
Sr. Xavier Garcia-Milà, Arquitecte municipal de l'Ajuntament de Berga


El pla d'accessibilitat, com a figura de la gestió municipal
Sr. Pere Claret, Arquitecte municipal de l'Ajuntament de Berga


Sistemes GIS per a la gestió al dia de la via pública
Sr. Antoni Boscadas, Cap de manteniment de l'Ajuntament del Prat de Llobregat


Evolució del municipi en termes nets d'accessibilitat
Sr. Rodrigo Alaminos, Arquitecte en cap de l'Ajuntament de Martorell


2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Gerncia de Serveis d'Infraestructures Viries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Poltica de privacitat