Logo Xarxa MOBAL
Diputaci de Barcelona. rea de Territori i Espais Naturals
Els Plans de mobilitat a la Diputaci de Barcelona

Introducci

El setembre de l'any 2003 es va aprovar la Llei de la mobilitat. Aquesta llei fa un especial èmfasis en la mobilitat en l'àmbit local i en concret, obliga a tots els municipis de més de 50.000 habitants i els que són capital de comarca a realitzar un Pla de mobilitat urbana.

L'any 2003 la Gerncia de Serveis d'Infraestructures Viries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona també va iniciar la cooperació municipal en l'àmbit de la mobilitat urbana. Aquesta cooperació va ser, inicialment, per a realitzar alguns estudis de mobilitat de municipis petits i molt enfocats a resoldre problemes de trànsit, per durant els darrers anys, les sol.licituds de cooperació per part dels municipis de la província ha anat creixent tant en nombre com en tipologia de sol.licituds, passant de documents orientats a problemtiques concretes a documents de planificaci generals, com sn els Plans de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS)

Estudis i plans de mobilitat realitzats des del 2007

Actualment, a part de la Llei de la mobilitat, existeixen d'altres documents normatius que encara afegeixen més requeriments als municipis en matèria de mobilitat:

La Diputació de Barcelona considera la mobilitat local com un àmbit estratègic de gran importància per al desenvolupament del territori i en el seu programa d'actuacions encarrega a la Gerncia de Serveis d'Infraestructures Viries i Mobilitat el reforç de la cooperació local en matèria de mobilitat local.


Suport als municipis en matria de mobilitat a la Diputaci de Barcelona

El marc de suport als municipis en matria de mobilitat local s el Catleg de Serveis de la Diputaci de Barcelona, que s'ofereix als municipis anualment.

Actualment des de la Gerncia de Serveis d'Infraestructures Viries i Mobilitat s'ofereixen els segents serveis:

 • Estudis i plans de mobilitat urbana sostenible (recurs tcnic)

 • Estudis i plans d'accessibilitat (recurs tcnic)

 • Camins municipals (recurs tcnic)

 • Actuacions de seguretat viria (recurs econmic)

 • Actuacions derivades de plans i estudis de mobilitat urbana (recurs econmic)

 • Neteja viria hivernal de l'accs al nucli principal o de camins d'us pblic (hivern 2020-2021)

Una visi integral de la planificaci de la mobilitat

Els processos de planificaci no es poden entendre noms com a l'elaboraci de documents tcnics sin que s'han d'entendre com un procs facilitador per a l'impuls d'actuacions en matria de mobilitat sostenible.

Amb aquesta visi integral de la planificaci de la mobilitat, des de la Gerncia de Serveis d'Infraestructures Viries i Mobilitat s'ha definit una estratgia de planificaci de la mobilitat basada en tres eixos:

 • Suport tcnic i econmic als municipis
  El suport als municipis s'estn al llarg de tot el procs natural de la planificaci de la mobilitat, des de la redacci dels documents de planificaci fins a l'execuci de les seves propostes. A travs del Catleg de Serveis de la Diputaci de Barcelona existeixen serveis orientats als diferents moments d'evoluci de pla de mobilitat:
  • Suport tcnic en la redacci d'estudis i plans de mobilitat
  • Suport tcnic en la implementaci i seguiment del pla de mobilitat
  • Suport econmic en la implementaci d'actuacions dels estudis i plans de mobilitat
 • Formaci
  La planificaci i gesti de la mobilitat no requereix, noms, de bons documents tcnics, sin d'un equip professional ben format i preparat. En aquest sentit s'han dissenyat diferents espais de formaci i divulgaci dirigits als tcnics municipals de mobilitat i que es poden resumir en:
  • Curs de Planificaci i Gesti de la Mobilitat. Curs especialment dirigit a tcnics municipals, que aborda tots els aspectes de la mobilitat urbana. T una durada de 72 hores i actualment ja se n'han realitzat ms de 10 edicions, amb uns 250 alumnes formats.
  • Jornades tcniques de mobilitat. Jornada de periodicitat anual, punt de referncia de la mobilitat urbana, i que ja ha arribat a la seva catorzena edici
  • Seminaris tcnics de mobilitat. Sn trobades focalitzades en temtiques concretes i orientades a la participaci de diferents tcnics municipals amb l'objectiu d'intercanviar coneixements i generar noves lnies de treball.
 • Treball en xarxa
  A la provncia de Barcelona hi ha aproximadament uns 150 municipis quan han realitzat algun estudi o pla de mobilitat. Aix s un gran valor de coneixement i ofereix l'oportunitat d'activar dinmiques de treball en xarxa molt enriquidores per a la millora de la mobilitat urbana. Per aix disposem de les segents eines:
  • Referents de mobilitat municipal.. El treball permanent de suport als municipis ens permet tenir un contacte molt directe amb els diferents referents municipals de mobilitat. Aix facilita la creaci de dinmiques de treball en xarxa, compartir informaci de bones prctiques, generar sinrgies de collaboraci entre municipis, ets.
  • Xarxa MOBAL. La informaci de mobilitat que pot ser d'inters per als tcnics municipals s molt variada i prov de moltes fonts. La Xarxa MOBAL t la voluntat de ser un portal de la mobilitat municipal, que agrupi les informacions d'inters per als tcnics municipals en un nic espai.
  • Divulgaci. Un altre objectiu important s ser altaveu de les diferents iniciatives de mobilitat que s'impulsen des del mn municipal, per aquest motiu s'han impulsat diferents canals de comunicaci com poden ser la prpia web de la Xarxa MOBAL, el compte de Twitter de la Xarxa MOBAL i un butllet d'informacions de periodicitat mensual.

Mapes interactius:


Plans i estudis de mobilitat:


Publicacions:

Metodologia per a la realitzaci de PDE
Autoritat del Transport Metropolit
2018SUMP Guidelines
European Comission
2015

Monitoring and evaluation
European Platform on Sustenaible Urban Mobility Plans
2016

Measure selection
European Platform on Sustenaible Urban Mobility Plans
2016

Institutional cooperation
European Platform on Sustenaible Urban Mobility Plans
2016

Participation
European Platform on Sustenaible Urban Mobility Plans
2016


Guia de clcul d
Oficina Tcnica de Plans de Millora de la Qualitat de lAire
2013Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Gerncia de Serveis d'Infraestructures Viries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Poltica de privacitat