Els Plans de mobilitat a la Diputació de Barcelona
Introducció
El setembre de l'any 2003 es va aprovar la Llei de la mobilitat. Aquesta llei fa un especial èmfasis en la mobilitat en l'àmbit local i en concret, obliga a tots els municipis de més de 50.000 habitants i els que són capital de comarca a realitzar un Pla de mobilitat urbana.
L'any 2003 la Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona també va iniciar la cooperació municipal en l'àmbit de la mobilitat urbana. Aquesta cooperació va ser, inicialment, per a realitzar alguns estudis de mobilitat de municipis petits i molt enfocats a resoldre problemes de trànsit, però durant els darrers anys, les sol.licituds de cooperació per part dels municipis de la província ha anat creixent tant en nombre com en tipologia de sol.licituds, passant de documents orientats a problemàtiques concretes a documents de planificació generals, com són els Plans de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS)
Estudis i plans de mobilitat realitzats des del 2007
Actualment, a part de la Llei de la mobilitat, existeixen d'altres documents normatius que encara afegeixen més requeriments als municipis en matèria de mobilitat:
-
Determina que tots els municipis de l'àmbit del PdM amb més de 20.000 habitants, hauran de realitzar un Pla de mobilitat urbana sostenible.
-
Estableix la obligatorietat de la creació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) en els municipis de més de 100.000 habitants, així com un conjunt de mesures de mobilitat genèriques a tots els municipis d'aquest àmbit. És per aquest motiu que la realització d'un PMUS en els 40 municipis de la Zona de Protecció Especial de l'Atmòsfera esdevé molt recomanable.
-
El Decret 344/2006, determina que tots els documents de planejament general o derivat, i implantacions singulars que superin els 5000 viatges / dia hauran d'incorporar un document d'avaluació de la mobilitat generada. Aquest document estudiarà la mobilitat en aquestes noves planificacions urbanístiques i en proposarà els canvis necessaris per a garantir l'accessibilitat amb tots els mitjans de transport.
La Diputació de Barcelona considera la mobilitat local com un àmbit estratègic de gran importància per al desenvolupament
del territori i en el seu programa d'actuacions encarrega a la Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat el reforç de la cooperació local en matèria de mobilitat local.
Suport als municipis en matèria de mobilitat a la Diputació de Barcelona
El marc de suport als municipis en matèria de mobilitat local és el Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona, que s'ofereix als municipis anualment.
Actualment des de la Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat s'ofereixen els següents serveis:
Estudis i plans de mobilitat urbana sostenible (recurs tècnic)
Estudis i plans d'accessibilitat (recurs tècnic)
Camins municipals (recurs tècnic)
Actuacions de seguretat viària (recurs econòmic)
Actuacions derivades de plans i estudis de mobilitat urbana (recurs econòmic)
Neteja viària hivernal de l'accés al nucli principal o de camins d'us públic (hivern 2020-2021)
Una visió integral de la planificació de la mobilitat
Els processos de planificació no es poden entendre només com a l'elaboració de documents tècnics sinó que s'han d'entendre com un procés facilitador per a l'impuls d'actuacions en matèria de mobilitat sostenible.
Amb aquesta visió integral de la planificació de la mobilitat, des de la Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat s'ha definit una estratègia de planificació de la mobilitat basada en tres eixos:
-
Suport tècnic i econòmic als municipis
El suport als municipis s'estén al llarg de tot el procés natural de la planificació de la mobilitat, des de la redacció dels documents de planificació fins a l'execució de les seves propostes. A través del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona existeixen serveis orientats als diferents moments d'evolució de pla de mobilitat:
- Suport tècnic en la redacció d'estudis i plans de mobilitat
- Suport tècnic en la implementació i seguiment del pla de mobilitat
- Suport econòmic en la implementació d'actuacions dels estudis i plans de mobilitat
-
Formació
La planificació i gestió de la mobilitat no requereix, només, de bons documents tècnics, sinó d'un equip professional ben format i preparat. En aquest sentit s'han dissenyat diferents espais de formació i divulgació dirigits als tècnics municipals de mobilitat i que es poden resumir en:
- Curs de Planificació i Gestió de la Mobilitat. Curs especialment dirigit a tècnics municipals, que aborda tots els aspectes de la mobilitat urbana. Té una durada de 72 hores i actualment ja se n'han realitzat més de 10 edicions, amb uns 250 alumnes formats.
- Jornades tècniques de mobilitat. Jornada de periodicitat anual, punt de referència de la mobilitat urbana, i que ja ha arribat a la seva catorzena edició
- Seminaris tècnics de mobilitat. Són trobades focalitzades en temàtiques concretes i orientades a la participació de diferents tècnics municipals amb l'objectiu d'intercanviar coneixements i generar noves línies de treball.
-
Treball en xarxa
A la província de Barcelona hi ha aproximadament uns 150 municipis quan han realitzat algun estudi o pla de mobilitat. Això és un gran valor de coneixement i ofereix l'oportunitat d'activar dinàmiques de treball en xarxa molt enriquidores per a la millora de la mobilitat urbana. Per això disposem de les següents eines:
- Referents de mobilitat municipal.. El treball permanent de suport als municipis ens permet tenir un contacte molt directe amb els diferents referents municipals de mobilitat. Això facilita la creació de dinàmiques de treball en xarxa, compartir informació de bones pràctiques, generar sinèrgies de col·laboració entre municipis, ets.
- Xarxa MOBAL. La informació de mobilitat que pot ser d'interès per als tècnics municipals és molt variada i prové de moltes fonts. La Xarxa MOBAL té la voluntat de ser un portal de la mobilitat municipal, que agrupi les informacions d'interès per als tècnics municipals en un únic espai.
- Divulgació. Un altre objectiu important és ser altaveu de les diferents iniciatives de mobilitat que s'impulsen des del món municipal, per aquest motiu s'han impulsat diferents canals de comunicació com poden ser la pròpia web de la Xarxa MOBAL, el compte de Twitter de la Xarxa MOBAL i un butlletí d'informacions de periodicitat mensual.