Logo Xarxa MOBAL
Diputació de Barcelona. Àrea de Territori i Espais Naturals
La Diputació lliura els Plans d'accessibilitat de Berga, Sant Llorenç d'Hortons, Tordera i Vallirana
Data última actualització: 14/03/2014

Recentment la Diputació de Barcelona ha fet el lliurament oficial dels plans d'accessibilitat als municipis de Berga, Sant Llorenç d'Hortons, Tordera i Vallirana. Els plans, realitzats per la Diputació de Barcelona, tenen per objectiu inventariar i identificar les barreres arquitectòniques de la via pública, els edificis municipals i els transports i comunicacions dels municipis i poder planificar i pressupostar la seva eliminació.

Es tracta de documents que té un abast temporal a mig termini ja que, un cop detectades totes les problemàtiques a nivell d’accessibilitat es preveu anar pressupostant, any a any, les actuacions que permeti eliminar progressivament les barreres arquitectòniques dels municipis. 

Per altra banda, el pla d’accessibilitat també estableix mesures i criteris per tal d’evitar que sorgeixin noves barreres arquitectòniques en les obres i reformes que es facin, tant a la via pública com als edificis públics. 

Moment del lliurament del pla d'accessibilitat

Moment del lliurament del pla d'accessibilitat de Berga

 

Els plans d’accessibilitat, obligatoris per a tots els municipis

A part de millorar l’accessibilitat del municipi el pla que s’ha lliurat recentment permetrà a Berga donar compliment a la normativa actual en matèria d’accessibilitat que determina que tots els municipis haurien de tenir un pla realitzat que permeti identificar els punts amb barreres arquitectòniques, prioritzar els més urgents i aplicar un pressupost periodic per a donar-hi resposta. 

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona fa anys que dur a terme la tasca d’assessorament i suport als municipis en matèria d’accessibilitat. Actualment ja són 136 els municipis que han redactat o estan redactant el seu pla d’accessibilitat amb el suport de la Diputació de Barcelona

Plans d'accessibilitat realitzats amb el suport de la Diputació de Barcelona

Plans d'accessibilitat realitzats amb el suport de la Diputació de Barcelona. Font: Diputació de Barcelona

 

Accessibilitat universal, benefici per a tothom 

Com és obvi, els beneficiaris més directes de les mesures que proposa el pla d’accessibilitat són les persones grans o les persones amb alguna minusvalia ja que tenen menys autonomia que la resta de la població. 

Tot i això cal tenir en compte que els beneficiaris potencials de l’accessibilitat és tota la població. Qui no ha patit algun accident que l’ha obligat a moure’s amb crosses o qui no ha fet alguns metres carregat amb maletes o carros de la compra o bé amb carrets de nen. Aquests exemples serveixen per comprendre que tothom, en algun moment o altra de la seva vida, es pot trobar en situacions de menys autonomia i on pot requerir d’un entorn urbà i arquitectònic adaptat. 

Per això, la inversió en corregir les barreres arquitectòniques, no només és un benefici per a les persones amb minusvalia sinó que beneficia al conjunt de la població. 

 

 

La importància d’analitzar l’accessibilitat en tot el seu cicle

Un altre aspecte important d’un pla d’accessibilitat és que permet analitzar i prioritzar les actuacions a dur a terme, no només en un punt en concret, sinó tenint en compte els itineraris més rellevants. Per exemple, no té massa sentit, invertir en fer guals adaptats en una cruïlla propera a un centre sanitari, si després l’accés a l’edifici no està adaptat.

Per tant cal concebre l’accessibilitat com una cadena on l’accessibilitat global de la cadena és igual a l’accessibilitat que té el punt menys accessible. 

 

 

Un complement al pla de mobilitat urbana

El pla d’accessibilitat és una eina complementària dels plans de mobilitat urbana que també realitza la Diputació de Barcelona. En el cas de Berga, el PMU es va aprovar l’any passat. Amb aquests dos documents Berga disposa de dues eines de planificació potents que li han de permetre dur a terme les actuacions més rellevants per a millorar la mobilitat a la ciutat i, en definitiva, millorar la qualitat de l’espai públic i la qualitat de vida de la vila. 

 

 

Cercador d'articles


Cerca per paraula:

Temàtica


Notícies de la xarxa local de carreteres


Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

Recull de premsa2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Política de privacitat