Logo Xarxa MOBAL
Diputació de Barcelona. Àrea de Territori i Espais Naturals
Es presenta una aplicació per a mòbil que permet gestionar el bus a peu
Data última actualització: 22/01/2014

L’aplicació és iniciativa sorgeix de la iniciativa d’un grup de participants d’un camí escolar de Córdoba

Un dels reptes del bus a peu és aconseguir tant nens participants com voluntaris, per això l’aplicació també permet iniciar campanyes de difusió entre la comunitat del centre educatiu

Són molts els ajuntaments que en els darrers anys estan impulsant projectes de camins escolars als centres educatius dels seus municipis. Els camins escolars són projectes molt transversals que treballen en àmbits com la seguretat viària, l’urbanisme, la mobilitat sostenible i l’educació.

Els camins escolars també són projectes que, a diferència d’altres plans i estudis de mobilitat, requereixen de la participació i la implicació de tota la comunitat educativa, tant de l’alumnat, professorat i famílies. 

Dins de les actuacions que s’acostumen a impulsar en el marc dels camins escolars hi trobem els anomenats “bus a peu”, terme traduït del concepte original en anglès walking bus i que  també s’anomena pedibus. 

El bus a peu consisteix en l’organització d’un grup de nens acompanyats per alguns adults que permeten portar els nens a l’escola a peu o en bicicleta de manera segura. 

Normalment els busos a peu s’organitzen en base al voluntariat d’alguns pares i mares que s’encarreguen d’organitzar el grup i anar recollint els infants que s’afegeixen al bus a peu a través d’un itinerari prefixat. 

En certa manera es tracta d’una activitat amb una certa complexitat ja que cal una bona coordinació entre tots els pares i mares voluntaris per tal de repartir-se els dies i horaris en que han de  participar al bus a peu. També cal una bona organització per tal de complir uns horaris i recorreguts prefixats. A més a més no cal oblidar que els pares que deixen els seus nens al bus a peu també agraeixen saber si els seus fills ha arribat sense problemes a l’escola. 

Per tal de donar resposta a aquesta complexitat, un grup de persones vinculades a un camí escolar de Córdoba van decidir impulsar una iniciativa anomenada Trazeo, per tal de desenvoulpar una aplicació per a telèfons mòbils que facilités totes aquestes tasques de gestió del bus a peu a més que contribuís a dotar de qualitat el servei i a fomentar-ne la difusió entre la comunitat educativa. 

 

Que fa l’aplicació Trazeo?

L’aplicació creada per l’equip de Trazeo permet als participants d’un bus a peu dur a terme les següents tasques:

 

 • Organitzar el grup de voluntaris (pares, mares, professorat, voluntariat) que participa en un bus a peu com a supervisors
   
 • Organitzar el grup de participants d’un itinerari concret del bus a peu per tal de facilitar la gestió de la recollida dels infants. 
   
 • Tenir localitzat en temps real la posició del grup de tal manera es pot saber en quin moment arribarà a la parada on es recolliran els fills d’una família en concret. 
   
 • Incorporar nens al bus a peu. Això es fa mitjançant una targeta que té cada nen participant al bus a peu i que conté un codi QR que el voluntari encarregat del grup s’encarrega d’escanejar en el moment de recollir els nens. 
   
 • Crear campanyes de promoció dirigides a altres famílies per tal de sumar-se al bus a peu i a participar-hi com a voluntari.
   
 • Notificar als pares que els nens del bus a peu han arribat correctament a l’escola.

 

 

 

 

Avaluació dels busos a peu

Tot i que el bus a peu és una actuació força estesa i que ja s’ha dut a terme en molts municipis i centres educatius, també és cert que sovint es parteix d’un escenari inicial òptim en que es disposa d’un grup de pares i mares que s’encarreguen de dur a terme el projecte, però que, al cap d’uns anys la iniciativa perd força i en molts casos acaba per a extingir-se. 

Val a dir que actualment existeix poca documentació per tal de poder avaluar a mig i llarg termini quin és l’impacte i viabilitat dels busos a peu. Són diversos els municipis catalans que han impulsat aquesta iniciativa, però no existeixen estudis que n’hagin fet un seguiment. En la majoria de casos en que s’implanta aquesta mesura se’n fa ressò en el moment de la posada en funcionament però no se’n fa un seguiment dels anys posteriors. 

És el els països anglosaxons, on ja fa temps que es van començar a impulsar projectes de bus a peu (walking bus) on trobem estudis que n’analitzen l’impacte, percepció i viabilitat. 

Un d’aquests estudis és el  Walking buses in Hertfordshire: impacts and lessons

Aquest estudi, realitzat per la University College London, va analitzar un conjunt de busos a peu que es van impulsar en aquest comtat situat al nord de Londres.  

Un dels aspectes que constata l’estudi és que el nombre de busos a peu va créixer ràpidament entre l’any 1998 amb un sol bus a peu fins a 66 busos a peu que hi havia quatre anys després (2002). Tot i això, l’any següent es va passar dels 66 al 22 busos a peu, cosa que va evidenciar diverses circumstàncies que havien provocat aquesta davallada. 

En aquest sentit l’estudi mostra que el principal motiu pel qual els busos a peu van deixat de funcionar no és que no complissin els seus objectius sinó que, principalment havien deixat de funcionar per la manca de continuïtat en els voluntaris o bé per la manca de nens inscrits al bus a peu. En molts casos el bus a peu depèn d’un grup de pares i mares que se n’encarreguen i quan els fills d’aquest grup finalitzen l’etapa escolar el bus a peu queda orfe de voluntaris. 

En aquest sentit l’estudi posa de manifest un dels aspectes claus per a poder fer viable un bus a peu a mig termini i és la capacitat de generar una entrada permanent, tant de voluntaris com de nens que utilitzin el bus a peu. 

En aquest sentit l’estudi també realitza una sèrie de recomanacions per tal de contribuir al manteniment dels busos a peu a mig i llarg termini:

 

 • Començar amb un projecte de bus a peu viable, en aquell barri on hi hagi pares i mares interessats en participar-hi i a mesura que es vagi consolidant anar invitant a d’altres famílies. 
   
 • Implicació de la direcció de l’escola i del professorat que seran necessaris per a informar les famílies del centre educatiu i promoure la seva participació al bus a peu. 
   
 • Posar de manifest envers tota la comunitat educativa els avantatges i virtuts del projecte del bus a peu. Aquesta avantatges poden ser: 
   
  • més activitat física i, per tant una vida més saludable per als nens i nenes.
    
  • Possibilitat, per part dels pares i mares voluntaris, de conèixer d’altres famílies de l’escola i millorar la cohesió de la comunitat educativa. 
    
  • Incrementar la motivació pedagògica dels alumnes i incrementar el temps d'aprenetatge si el bus a peu té continguts pedagògics. 
    
 • Orientar el projecte del bus a peu no només com una medi de transport sinó com una activitat pedagògica més del centre educatiu, fent que el professorat hi particpi proposant activitats pedagògiques vinculades al bus a peu, per exemple amb activitats de coneixement de l'entorn on es mouen o practicant idiomes si algun dels pares voluntaris parla anglès. 
   
 • Cercar la figura del coordinador del bus a peu que s’encarregui de realitzar tasques de promoció, gestió i planificació a mig termini que sovint no poden realitzar el col•lectiu de pares i mares voluntaris per manca de temps i recursos. Aquesta figura és convenient que no sigui un voluntari ja que requerirà d’un cert temps i coneixements específics, per tant hauria de tenir un perfil tècnic.

  Aquest fet pot suposar un cost econòmic difícil d’assumir per una escola, però també es pot contemplar la possibilitat que sigui un tècnic compartit entre varies escoles que estiguin implantant el projecte del bus a peu.

  El paper del responsable tècnic no ha de ser de reemplaçar o dirigir els voluntaris, sinó de treballar per al manteniment del projecte a mig termini, cercant nous voluntaris, recursos i, en definitiva, facilitant la tasca dels voluntaris.  
   
 • És molt necessari que els voluntaris tinguin un paper protagonista en el bus a peu i que el paper del tècnic sigui de reforç i assessorament. 
   
 • Orientar el bus escolar amb activitats que incentivin la motivació i participació dels infants.

 

 

Alguns exemples d’arreu del món

Pedibus a Torino:

 

 

Seatlle:

 

Estats Units:

Cercador d'articles


Cerca per paraula:

Temàtica


Notícies de la xarxa local de carreteres


Butlletí MOBAL


T'ha interessat aquest contingut? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL i t'enviarem els articles que publiquem al teu correu electrònic

Recull de premsa2006 - 2018. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Política de privacitat