El municipi de Palau-Solità i Plegamans és un municipi del Vallès Occidental situat a l’eix que conforma la Riera de Caldes. Limita pel nord amb Caldes de Montbui, pel sud amb Santa Perpètua de Mogoda, per l’Est amb Granollers i per l’Oest amb Polinyà i Sabadell. El municipi compta amb una població de 14.457 habitants i un terme municipal amb una extensió de 15 km quadrats.
Des de l’any 1989 existeix una Unitat d’Educació Viària dins del cos de la Policia Local del municipi que treballa intensament en la formació en mobilitat i seguretat viària d’infants i adolescents del municipi. Les activitats que es realitzen van dirigides a un ampli ventall d’etapes educatives, des de P3 fins a 6è de primària, ESO i PQPI. Actualment aquesta Unitat d’Educació Viària compta amb 3 efectius.
Per què és important treballar la mobilitat i l’educació viària?
A nivell de mobilitat, les principals actuacions que ha dut a terme el municipi són les següents:
Plànol de les infraestructures ciclables de Palau-Solità i Plegamans
Al llarg dels 25 anys de treball en educació viària al municipi s’ha anat consolidant una estratègia educativa integral i transversal en aspectes de seguretat viària i mobilitat.
Els punts claus d’aquesta estratègia es basen en els següents aspectes:
Tots aquests plantejaments es tradueixen en un Programa anual per a l’educació viària que contempla les següents activitats (segons les dades del curs 2014 – 2015):
Altres activitats:
Activitat de formació en conducció de ciclomotors
Activitat de cotxes clàssics al Parc de Trànsit
Activitat de formació amb l'Associació ADISPAP
En total el conjunt d’activitats d’educació viària ha tingut una afectació sobre 2.557 infants i adolescents del municipi. Cal tenir en compte que totes les activitats s’han realitzat de manera coordinada amb els centres educatius i que l’educació viària i la mobilitat ha esdevingut un tema de treball transversal als centres. En total s’han realitzat activitats a 7 centres educatius del municipi.
L’objectiu principal de les activitats d’educació viària és millorar el grau d'autonomia i seguretat dels infants i adolescents en primer terme i del conjunt d’usuaris de la via en general. En aquest sentit l’anàlisi de les dades de seguretat viària del municipi mostren uns bons resultats en termes de seguretat viària. Òbviament aquesta millora no es deu únicament a la realització de tasques d’educació viària, però si que actua com a element de conscienciació molt important.
En termes relatius d’accidents amb víctimes per 1.000 habitants Palau-solità i Plegamans es troba molt per sota de la mitjana catalana de zona urbana (0,8 al municipi respecte de 2,1 de mitjana catalana) (Dades del Pla Local de Seguretat Viària 2013).
Val a dir, també, que pel que fa a la mobilitat en bicicleta, en un 2,4% dels accidents de trànsit de Palau – Solità i Plegamans s’hi va veure implicada una bicicleta, una dada que és lleugerament inferior al conjunt de Catalunya, on aquesta dada suposa un 3,2% dels accidents.
Igualment importants són els resultats qualitatius de l’experiència i que podríem resumir de la següent manera:
Joan GRACIA, Sots Inspector de la Policia Local de Palau-Solità i Plegamans
Miguel Ángel JIMBER, Caporal de la Policia Local de Palau-Solità i Plegamans
mobilitatev@palauplegamans.cat · 938649696
T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL