Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Bones pràctiques

actualitzat el 16/05/2011

Carril bus VAO a Madrid (N-VI entre las Rozas i Moncloa):

Imprimir   |  Enviar  |  Subscripció
Situació de partida:

Àmbit geogràfic del corredor de la Autovia A-6:

El corredor de la A-6 és el principal accés del Nord-Oest de la ciutat de Madrid i dóna servei a municipis importants com Majadahonda, Torrelodones o Las Rozas de Madrid. La població total dels municipis del voltant del corredor de la  A-6 és d'uns 500.000 habitants.

Es tracta d'una zona de la Comunitat de Madrid caracterizada per una baixa densitat de població, amb una preponderància dels habitatges unifamiliars, amb famílies joves i un nivell adquisitiu per sobre de la mitja del conjunt de la Comunitat (30 % més) i, per tant, amb una motorització més elevada que a la resta de la Comunitat.

Així mateix, l'àmbit territorial al que dóna servei el corredor de la A-6 és un dels més sensibles pel que fa a la protecció del medi ambient, ja que s'hi troben els principals pulmons verds de la ciutat de Madrid, com són la Casa de Campo i el Monte de el Pardo, així com, a més distància de la capital, la Sierra de Guadarrama.

Cal destacar, també, l'important creixement poblacional que ha experimentat aquesta zona. Així, la seva població s'ha multiplicat per quatre en els darrers 25 anys, passant dels 100.000 habitants de l'any 1975 als 400.000 de l'any 2001; mentres que la població dels altres corredors d'accés a la ciutat de Madrid només s'ha duplicat durant el mateix període de temps.

Oferta de transport públic:

El corredor de l'autovia A-6 té una bona oferta de transport públic. En concret hi ha una linia de ferrocarril que dóna servei a tota la zona i per on circules dues línies: la C8 i la C10.

També hi ha una bona oferta de transport públic en autobús interurbà que utilitza la autovia A-6 com a via principal d'accés al centre de Madrid.

Si s'analitza, però, l'oferta de transport públic en funció de la seva cobertura sobre el territori s'observa que el ferrocarril no té una bona cobertura ja que només el 12 % de la població disposa d'una estació a menys de 600 metres de casa seva. Aquest fet és degut, com ja s'ha comentat anteriorment, al model d'urbanització molt dispers que caracteritza aquesta zona.

Per contra, l'autobús interurbà té una cobertura del 65 % de la població que, tot i que és el més baix de la resta de corredors de la ciutat de Madrid, té una cobertura molt més bona que el ferrocarril.

En definitiva, doncs, entre els anys 1992 i 1994 es va decidir l'ampliació del corredor de la autovia A-6. Tenint en compte les consideracions fetes anteriorment es va optar per  dissenyar una infraestructura que potenciés la mobilitat amb transport públic en autobús i permetés augmentar la rapidesa d'aquest mitjà de transport.

Així doncs es va optar per la creació del carril bus VAO, objecte d'aquesta bona pràctica. En el seu moment fou una aposta arriscada ja que era la segona experiència europea després d'Amsterdamm, on l'ús dels carrisl bus VAO no havia tingut massa èxit.

Característiques de l'actuació:

L'autovia A-6 tenia, abans de l'actuació descrita, tres carrils per cada sentit de circulació més un carril lateral per cadascun dels sentits.

La construcció dels carrils bus VAO es va realitzar a l'espai central de l'autovia, aprofitant part de l'espai destinat a la separació dels sentits de circulació. Està completament segregada dels carrils convencionals de circulació en tot el seu recorregut mitjançant unes barreres de formigó.

El tram bus VAO presenta diferents configuracions al llarg del seu recorregut:

 • Secció 1: Entre la Moncloa i la Puerta del Hierro, de 3,8 km.

  Aquest tram és només per a busos, per tant no permet l'ús per als vehicles d'alta ocupació. Té només un carril reversible.

 • Secció 2: Entre la Puerta del Hierro i Las Rozas, de 10 km.

  Aquest tram té dos carrils de circulació reversible i permet el pas, tant de busos com de vehicles d'alta ocupació.

 • Secció 3: Entre  Las Rozas i tronc central de l'autovia A-6, de 2,5 km.

  Aquest tram té només un carril de circulació reversible. Permet tant el pas de vehicles d'alta ocupació com autobusos i és el que enllaça amb el tronc central de l'autovia.

Carril Bus Vao a la A-6

Situació del carril bus VAO, dels seus diferents trams i dels punts d'embarcament.

El carril bus VAO és reversible en tota la seva longitud. Gràcies a això, en les hores del matí, és a dir de màxima entrada de vehicles a la ciutat, el carril bus VAO funció direcció Madrid i a la tarda, hora en que la majoria de vehicles surten de la ciutat, el carril funciona en direcció Las Rozas.

L'accés al carril bus VAO es pot realitzar per tres punt diferents situats al llarg del recorregut. Aquests punts s'anomenen d'embarcament i estan situats a Aravaca (accés només per autobusos), Las Rozas i El Plantío.

Ampliació posterior

Els primers anys de funcionament, tot i que les dades demostren que es va incrementar força l'ús del transport públic en aquest corredor, van registrar també alguns problemes. Un dels més freqüents i importants era que en el tram amb un sol carril de circulació, quan algun autobús tenia una averia bloquejava la resta creant embussos importants. Per solucionar això, l'any 2005 es va inaugurar una ampliació de l'amplada del carril en  1,5 m. Aquesta petita ampliació permetia el pas de dos autobusos i s'evitava així el problema dels embussos que es produien en cas d'averia d'un autobús.

 

Resultats obtinguts:

Tenint en compte que el carril bus-VAO ja porta 14 anys de funcionament, s'ha pogut analitzar amb detall les incidències que ha tingut aquesta infraestructura sobre la mobilitat:

 • Un increment de persones transportades pel corredor de la A-6 (63, 3 %) superior a l'increment del trànsit (40,5 %) entre els anys 1991 i 2001.
 • Increment significatiu de l'oferta d'autobusos interurbans. Així s'ha passat de les 244 circulacions d'autobusos l'any 1991 fins a les 609 l'any 2001, de les quals 78,4% utilitzen el carril bus-VAO.

 • Increment de l'ús del bus interurbà per accedir a la ciutat, passant, l'any 1991 del 24 % a l'any 2001 fins al 36% de la quota modal.

 • L'ocupació mitjana dels vehicles (tenint en compte vehicle privat i bus) ha pujat, passant dels 1,74 ocupants / vehicle de l'any 1991 als 2 ocupants / vehicle l'any 2001. Val a dir, però que s'ha produït un augment de l'ocupació dels vehicles en el carril bus VAO, com és lògic, però un descens de l'ocupació en el carril d'ús normal, i alhora un augment del trànsit en de vehicles amb un sol ocupant, la qual cosa fa que les dades mitjanes d'ocupació pràcticament no hagin variat durant els anys 1991 i 2001.

 • Increment del carpooling. Un altre aspecte destacat és que l'entrada en funcionament del carril bus VAO ha provocat un fenòmen social d'auto-organització d'usuaris del corredor per agrupar-se un un sol vehicle i poder usar el carril VAO. Aquest fet és destacable ja que s'ha produït de manera espontànea, sense la participació de cap element de promoció per part de l'Administració, la qual cosa fa pensar que si, en paral.lel a la posada en funcionament del carril bus VAO s'haguessin dut a terme mesures de promoció del car pooling, l'ús d'aquesta modalitat de transport hagués augmentat.

 • Cal mencionar, també, les incidències que va tenir durant els primers anys de funcionament el carril bus VAO. El fet que el carril estigui completament segregat i que en determinats punts només tingui un sol carril de circulació provocava que els accidents que es produeixen en aquest tram tinguin un efecte de tap, creant important congestions de trànsit. Per aquest motiu l'Ajuntament de Madrid ja va realitzar, l'any 2004, una actuació d'enxamplament del carril bus-VAO en el tram on només hi ha un sol carril de circulació.

Previsions de futur:

Actualment, els plans del Ministeri de Foment ja preveuen l'ampliació del carril bus entre Las Rozas i Collado Villalba, és a dir en un total de 20 quilòmetres mès. En aquest cas només es tracta d'un carril reservat als autobusos, sense accés als vehicles d'alta ocupació.

Informació complementària:
 • Revista Carreteras (Núm 133, maig - juny 2004). Article monogràfic sobre el carril bus - VAO a Madrid
Fotografies:

Vista del tram amb 2 carrils de circulació

Vista del tram del carril bus VAO amb dos carrils de circulació i on es pot apreciar la diferència d'intensitat de trànsit entre el carril bus VAO i els carrils convencionals.


Vista del tram amb 1 carril de circulació

Vista del tram del carril bus amb un sol carrils de circulació. En aquest tram els vehicles d'alta ocupació hi tenen l'accés prohibit.


Punt d'embarcament

Punt d'embarcament al carril bus VAO


Inici / final carril bus VAO

Punt d'inici / final del carril bus VAO a Las Rozas.


Embús al carril bus VAO

Un dels embussos del carril bus provocats per una averia d'un autobús, abans que es realitzés l'obra d'ampliació de l'amplada del carril bus.


T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal