Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal
Plans de desplaçaments en centres de treball

Notícies:

Bones pràctiques:

imatge 1

imatge 1
Any: 2008
Municipi: Avinyó, Balsareny, Callús, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Estany (L'), Fonollosa, Gaià, Sant Salvador de Guardiola, Manresa, Monistrol de Montserrat, Moià, Navarcles, Navàs, Rajadell, Pont de Vilomara i Rocafort (El), Sallent, Santpedor, Sant Feliu Sasserra, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages, Sant Vicenç de Castellet, Súria

imatge 1
Any: 2011
Municipi: Cerdanyola del Vallès

La Universitat Autònoma de Barcelona va començar a diagnosticar les característiques de la mobilitat i l’accessibilitat de la població universitària als seus centres l’any 1998, i des de l’any 2001 realitza enquestes periòdiques per conèixer els hàbits de la comunitat universitària en aquesta qüestió.

La informació i dades aportades per aquests estudis, així com pel Pla de mobilitat elaborat l’any 2008, han permès ampliar i adaptar progressivament l’oferta de transport públic col·lectiu a les necessitats de la comunitat, a més d’impulsar diverses actuacions per fomentar la mobilitat a peu i en bicicleta i reduir l’ús del vehicle privat a motor, en especial a l’interior del campus universitari.

 


imatge 1
Any: 2017
Municipi: Prat de Llobregat (El), Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès

Actualment hi ha unes 300.000 persones que treballen en algun polígon d'activitat econòmica (PAE) a la Regió Metropolitana de Barcelona. Segons un estudi elaborat pel Pacte Industrials de la RMB fins a un 20% dels treballadors d'aquests polígon no tenen una oferta de transport públic viable per accedir al seu lloc de treball, ja sigui amb tren o amb autobús. Si això li sumem que en molts polígions industrials on arriba el tren, les empreses es poden trobar allunyades de l'estació, fa que una gran majoria dels treballadors i treballadores del PAE hi accedeixin en cotxe. 

Una alternativa de mobilitat per accedir als llocs de treball dels polígons pot ser la combinació de tren + bicicleta. En aquest sentit us presentem dues experiències que han realitzat proves en aquest sentit, es tracta de Sant Quirze del Vallès i del projecte BiTiBi, que va realitzar dues proves pilot a Sant Cugat del Vallès i el Prat de Llobregat. 


Biblioteca tècnica:

Metodologia per a la realització de PDE
Editat per: Autoritat del Transport Metropolità
Preu: Gratuït en versió digital
Any: 2018

El Pla de desplaçaments d’empresa (PDE) és un conjunt d’actuacions que pretenen optimitzar la mobilitat dels treballadors, afavorint l’ús de modes de transport alternatius al vehicle privat, i racionalitzar l’ús del cotxe.

El PDE permet assolir avantatges tant per als treballadors com per l’empresa.

L'objectiu d'aquesta guia és oferir una eina de suport per a la seva elaboració.


Accessibilitat en transport públic col·lectiu als polígons d'activitat econòmica de la RMB
Editat per: Associació Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona
Preu: Gratuït en versió digital
Any: 2014

L’objectiu d’aquest estudi, realitzat en col•laboració amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), és aportar propostes per millorar l’accessibilitat, tant en transport públic col•lectiu (TPC) com en modes no mecanitzats, de les quasi tres-centes mil persones que treballen als 728 polígons d’activitat econòmica de la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB).

Amb aquest propòsit, s’ha elaborat un índex que avalua l’accessibilitat en transport públic col•lectiu –autobús, metro, tramvia i tren-, de cada polígon de la RMB. S’ha realitzat també una anàlisi qualitativa dels polígons dels 45 municipis membres del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona que inclou informació sobre l’accessibilitat a peu i en bicicleta.

Els resultats mostren que un 80,6% dels treballadors gaudeixen d’una accessibilitat en TPC entre acceptable i molt bona, un 6,9% millorable i un 12,5% deficient o no accessible, quedant identificats els polígons amb majors necessitats de millora.

L’estudi té una orientació pràctica ja que per a cada polígon s’indica el tipus d’actuació que es recomana dur a terme per millorar-ne l’accessibilitat en transport públic col•lectiu. D’aquí que sigui una eina actualitzada i pràctica que facilita la posada en marxa d’accions que garanteixin l’accés als treballadors i treballadores als centres de treball localitzats als polígons, i que ho facin fonamentalment a través d’un sistema de transport públic col•lectiu, segur i sostenible


Una movilidad al trabajo + sostenible
Editat per: CCOO
Preu: Gratuït en versió digital
Any: 2014

Guia de bones pràctiques, en la qual s'inclouen experiències reals i que han canviat la manera quotidiana de desplaçaments a la feina de milers de treballadors i treballadores del nostre país i de països del nostre entorn més immediat.

Inclou 13 experiències d'èxit de les quals, 10 es troben a Catalunya. 

 


Guía para una Movilidad Sostenible
Editat per: Estudi Tecnoambiental
Autor/a/s/es: Albert Hereu Mares
Preu: 66,51€
Any: 2011
Aquest llibre és un manual pràctic per a l'aplicació de polítiques de mobilitat sostenible a empreses i municipis.

L'empresa de consultoria Estudi Tecnoambiental, a través de la seva experiència en projectes de mobilitat sostenible ofereix una guia per a la redacció de:

- Plans de desplaçaments d'empresa.
- Estudis d'avaluació de la mobilitat generada d'activitats o nous plans urbanístics.
- Plans de mobilitat urbana sostenibles.

S'inicia el manual amb una necessària introducció a la mobilitat sostenible, la perspectiva actual i tendències, les externalitats del sistema de mobilitat actual, la legislació vigent, els vehicles elèctrics i els combustibles alternatius.

Glossari de mobilitat
Editat per: Instituto Sindical de Trabajo, Ambiente y Salud (ISTAS)
Autor/a/s/es: Manel Ferri, Albert Vilallonga, Antoni París
Preu: Gratuït en versió digital
Any: 2009

Aquest glossari de la terminologia més habitual que es fa servir en matèria de mobilitat és un treball necessari i útil per a aprofundir en la tasca de fomentar la mobilitat sostenible, segura, saludable, equitativa i econòmica per als desplaçaments que fem per anar a la feina. Un glossari que va més enllà d’una mera definició de cada terme i que també pretén ser una eina de suport al treball sindical, ja que incorpora principis de conscienciació, així com elements d’estratègia per, d’una banda, passar a l’acció i convertir-nos, com a sindicalistes, en agents actius en l’eradicació de l’antic i obsolet model de mobilitat predominant i, de l’altra, promoure els canvis necessaris perquè emergeixi definitivament un nou model més profitós per als treballadors i treballadores i el conjunt de la societat; és a dir, més sostenible.


Com avançar cap a un model de mobilitat dels treballadors i treballadores més sostenible
Editat per: Instituto Sindical de Trabajo, Ambiente y Salud (ISTAS)
Autor/a/s/es: Manel Ferri i Albert Vilallonga
Preu: Gratuït en versió digital
Any: 2008

Aquesta publicació té l'objectiu de presentar experiències que puguin servir d'exemple de com intervenir, mitjançant l'acció sindical, a les empreses i en l'entorn on aquestes es localitzen (polígon industrial, parc d'activitats, etc.) per a arribar a la fita que ens hem proposat: la de trencar amb l’hegemonia del cotxe per anar la feina. En definitiva, provocar la irrupció d'un nou model de mobilitat on els sistemes socialment, ambientalment i econòmicament sostenibles s'imposin i els treballadors i les treballadores siguin agents actius necessaris per a aquest canvi que tants beneficis comportarà.


Guia tècnica per a elaborar i aplicar pactes per la mobilitat
Editat per: Projecte Gesmopoli
Preu: Gratuït en versió digital
Any: 2007

Guia per a l'elaboració de plans de mobilitat en polígons industrials
Editat per: Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona (2006)
Preu: 11 €
Any: 2006

Seguridad vial en el entorno laboral
Editat per: Instituto Mapfre
Preu: Gratuït en versió digital
Any: 2004

Un año de seguridad vial en la empresa
Editat per: Instituto Mapfre
Preu: Gratuït en versió digital
Any: 2004

Transport públic i treball
Editat per: Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona
Preu: Gratuït en versió digital
Any: 2002

Manual de seguridad vial en polígonos industriales
Editat per: Instituto Mapfre i Asociación Española de la Carretera
Preu: Gratuït en versió digital
Any: 2002

Enllaços d'interès:

Link interessant

Link interessant

Link interessant


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal