L’experiència de Palau Solità i Plegamans mostra el treball que s’ha realitzat en educació viària al municipi de manera continuada al llarg dels darrers 25 anys. Aquest treball s’ha realitzat de manera coordinada amb els centres educatius i s’ha complementat amb un estudi de camins escolars de l’any 2009.
L’experiència mostra que el treball continuat i transversal d’educació viària ha aconseguit, no només uns valors d’accidentalitat molt baixos al municipi, sinó crear una conscienciació global entre la ciutadania de la importància de desenvolupar polítiques de mobilitat sostenible i dels beneficis que aquesta suposa per al conjunt de la població.
Aquest treball s'emmarca dins del Pla Estratègic de Seguretat Viària (PESV) 2010-2014 del Govern Basc en el qual s'especifica entre les seves accions la de "Promoure i Impulsar Plans de Mobilitat Segura i Sostenible". Es correspon amb l'encàrrec de l'Observatori de Seguretat Viària i Mobilitat del Govern Basc per a la confecció d'un Model de Pla de Seguretat Viària i Mobilitat Segura i Sostenible per a municipis petits, de menys de 10.000 habitants, i per municipis molt petits, de menys de 2.000 habitants.
Aquest model o guia busca ser l'eina perquè aquests municipis puguin desenvolupar els seus plans en aquest àmbit coneixent les implicacions i avantatges que això comporta. Entre els motius que porten a desenvolupar-hi ha el fet que gran part de les guies i plans tipus existents presenten característiques genèriques orientades a municipis més grans, de manera que no resulten tan útils per aquelles entitats que compten amb poblacions més reduïdes.