Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

Creació de llocs de treball vinculats a la bicicleta

En el marc econòmic actual i amb context d’atur important, no només a Espanya, sinó a molts països europeus, és bàsic detectar aquells sectors econòmics que més potencial tenen per a la creació de llocs de treball.

La European Cyclist Federation ha realitzat un estudi per avaluar les possibilitats de creació de llocs de treball que ofereixen els sectors vinculats a la mobilitat en bicicleta i s’han obtingut resultats força significatius, com per exemple:

 

  • Actualment hi ha uns 650.000 llocs de treball vinculats a la bicicleta. Es calcula que doblant la quota modal dels viatges en bicicleta es podria arribar fins a 1M de llocs de treball vinculats a la bicicleta. 
  • Diferents sectors es veuen beneficiats de l’increment de l’ús de la bicicleta: fabricació, serveis, venta i lloguer, turisme i infraestructures. 
  • La proporció de persones empleades en la fabricació d’1M de cotxes i d’un 1M de bicicletes és de 1,6 persones (en el cas del cotxe) a 4,89 en el cas de la bici. És a dir la fabricació de bicicletes dóna tres vegades més llocs de treball que la fabricació de vehicles. 
  • El del turisme vinculat a la bicicleta ja és, avui en dia, el subsector que genera més llocs de treball, i el que té més potencial de creixement. (1)
  • El sector de la logística urbana està redescobrint la bicicleta com a vehicle ideal per al repartiment de mercaderies en nuclis urbans densos, ja que augmenta la productivitat en el repartiment. 
  • A nivell qualitatiu el mercat laboral vinculat a la bicicleta té l’avantatge que es basa en economies locals, per tant, és més difícil que es produeixin deslocalitzacions.

 

En el següent vídeo es resumeixen les enormes possibilitats econòmiques i de creació de llocs de treball que ofereix la mobilitat vinculada a la bicicleta

 

CYCLING WORKS – Job creation in the EU cycling economy from European Cyclists' Federation on Vimeo.

 

 

Altres estudis s’han fet públics els darrers anys mostrant el potencial de creixement econòmic i de creació de llocs de treball, no només del sector de la bicicleta, sinó també del conjunt de sectors vinculats a la mobilitat sostenible:

 

  1. El impacto económico del cicloturismo en Europa (2014) Aquest treball és un recopilatori dels principals estudis realitzats a nivell europeu que analitzen l'impacte econòmic que té el cicloturisme. Entre una gran quantitat de dades destaquen aspectes com que per cada euro invertit en infraestructures de cicloturisme se'n recuperen 19€, o bé, que les operadores de transport ingressen cada any a Europa uns 1.800 M€ en el desplaçament dels cicloturistes. 
  2. Jobs in green and healthy transports (2014). 
  3. La generació de empleo en el transporte colectivo en el marco de una movilidad sostenible (2010). 

 

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal