Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Vídeo del mes

última actualització: 18/02/2020
Enviar  |  Subscripció

Road Show, una experiència per sensibilitzar els joves per una conducció responsable i segura

 

Els accidents de trànsit sempre són una notícia negativa, però resulta especialment tràgic quan parlem d’accidentalitat de persones joves. Els accidents de trànsit són, actualment, la principal causa de mortalitat entre la població jove de 15 a 24 anys. El 25,8% de la mortalitat en aquesta franja d’edat és deguda als accidents de trànsit i si ho comparem, per exemple, amb la següent franja d’edat, de 25 a 34 anys el percentatge de mortalitat per la mateixa causa és del 14,5% (Dades de l’estudi Patrones de Mortalidad en España, del Ministeri de Sanitat) Aquestes dades són especialment preocupants en el cas dels nois ja que el nombre de morts per accident de trànsit és tres vegades superior en el cas dels nois respecte a les noies. 

La gravetat i incidència dels accidents de trànsit entre els joves encara pren un accent més marcat si es té en compte amb l’important impacte social i econòmic que tenen per la societat. A part de tot el dolor que implica a familiar i amics, des de la perceptiva dels gestors públics i cal tenir en compte cost social que això comporta. L’any 2009 el Servei Català de Trànsit va realitzar un estudi per avaluar el cost econòmic i social dels accidents de trànsit. Si es tenen en compte els costos que repercuteixen directament sobre la societat el cost dels accidents de trànsit durant l’any 2007 va ser de 144 M€. Ara bé, si també es té en compte el cost de la pèrdua de productivitat de les persones afectades per accidents de trànsit, la xifra puja fins als 1.558 M€, el que suposa un 0,7 % del PIB català. 

Precisament amb l’objectiu de sensibilitzar els joves de la necessitat de realitzar una conducció responsable i segura el Servei Català de Trànsit i la Fundació Mutual de Conductors han impulsat el projecte del Road Show, una representació multimèdia que explica als joves totes les causes i conseqüències que pot tenir un accident de trànsit. L’experiència pretén transmetre d’una manera vivencial i directe tot el que implica un accident de trànsit, des del punt de vista de les víctimes, dels serveis d’emergència, dels familiars i amics. Per aquest motiu en la representació i participen diverses persones que expliquen en primera persona les seves experiències. Pel format i el realisme de les experiències relatades el missatge arriba de manera molt directe i colpidora als assistents. Així ho demostra el fet que el 94% dels joves que han assistit a l’activitat manifesten que després de l’experiència tindran actituds més segures a l’hora de circular. 

El projecte del Road Show va gestar-se a Holanda i es va importar a Espanya gràcies a l’Associació de policies TRAFPOL. A Catalunya, l’any 2007 es va començar a dur a terme gràcies  a la Fundació Mutual de Conductors i fa poc un acord amb el Servei Català de Trànsit permetrà impulsar i difondre aquesta activitat per tot el territori català.  Fins al moment ja l’han vist més de 30.000 joves a tot Catalunya en ciutats com Barcelona, Terrassa, Olot, Vilanova i la Geltrú, entre d’altres. 

 

 

Per més informació:

 

 

 

 

Paraules clau: Educació viària,

T'ha interessat aquest article? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'algun vídeo o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal