Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Actualitat

Última actualització 05/11/2008
Imprimir  |  Enviar  |  Suscripció a MOBAL

Ja es coneixen els resultats de la cursa dels transports 2008

La bicicleta i la moto es confirmen com els mitjans de transport més ràpids en l'àmbit urbà i el transport públic com el mitjà de transport més ràpid en l'àmbit interurbà

Un any més l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) va organitzar el passat dilluns 29 de setembre la cursa dels transports, acte inclòs dins de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.

La cursa dels transports consisteix en una cursa no competitiva sinó comparativa entre diferents mitjans de transport  per tal de veure, en una situació real, quin d'ells és més ràpid i també més econòmic. Els mitjans de transport que participen en la cursa són: vianants, bicicleta, Bicing, motocicleta, vehicle privat, taxi, metro, bus i Carsharing.

Les principals novetats de la cursa d'aquest any han sigut, per una banda, la incorporació de recorreguts interurbans entre ciutats de la Regió Metropolitana i Barcelona i també la incorporació del Bicing en els mitjans de transport que participaven a la cursa. En total es van realitzar 9 recorreguts interubans i 12 recorreguts urbans amb la participació de més de 100 persones. El punt d'arribada comú per a tots els recorreguts va ser la Pl. Sant Miquel, on els organitzadors van recollir les dades sobre els temps invertits en cada desplaçament.

Un cop analitzats els resultats dels diferents recorreguts es poden veure les velocitats mitjanes que s'han invertit per a realitzar els desplaçaments:

Velocitat mitjana urba
Velocitat mitjana dels desplaçaments en l'àmbit urbà

Cursa dels transports interurbans
Velocitat mitjana desl desplaçaments en l'àmbit interurbà

Com es pot veure en les gràfiques, en l'àmbit urbà els mitjans de transport més ràpids són la moto, la bicicleta, el taxi i el metro. Bus, cotxe i bicing no aconsegueixen arribar a 7 km/h, mentre que el vianant és el mitjà de transport més lent a una velocitat mitjana de 4,6 km/h.

En l'àmbit interurbà el mitjà de transport més ràpid és el transport públic amb una velocitat mitjana de 24 km/h, per davant del cotxe que va a una velocitat de 21,5 km/h. Val a dir que  tots els desplaçaments de transport públic es van realitzar amb rodalies, ja sigui amb RENFE o FGC.

La cursa dels transports també avalua el cost econòmic de cadascun dels mitjans de transport. Per fer aquest càlcul del cost s'utilitzen tant els costos directes (cost del bitllet, gasolina, peatges), com els indirectes (accidents de trànsit, contaminació, etc.). En aquest cas els mitjans de transport més econòmic són el vianant i la bicicleta amb un cost pràcticament nul.

Mitjà de transport Cost per quilòmetre
Vianant 0 €
Bicing 0,01 €
Bicicleta 0,02 €
Metro 0,27 €
Bus 0,29 €
Moto 0,44 €
Cotxe 1,37 €
Taxi 2,20 €

 

Per ampliar la informació podeu consultar la web de la PTP, en el següent enllaç:

http://www.documentsptp.org/activitats/20080929-cursa_transports.pdf

T'ha interessat aquesta notícia? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'alguna notícia o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal