Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Actualitat

Última actualització 28/04/2017
Imprimir  |  Enviar  |  Suscripció a MOBAL

Resum del 4a Conferència Europea sobre els plans de mobilitat urbana sostenible (SUMP)

Els passats dies 29 i 30 de març, prop de 400 participants es van reunir a Dubrovnik, Croàcia per a la 4a Conferència Europea sobre els plans de mobilitat urbana sostenible

Recentment s'han publicat les 60 experiències presentades al Congrés amb un ampli ventall de temàtiques i experiències de tot Europa

Els passats dies 29 i 30 de març, prop de 400 participants es van reunir a Dubrovnik, Croàcia per a la 4a Conferència Europea sobre els plans de mobilitat urbana sostenible. En el transcurs de dos dies, una comunitat diversa de professionals, responsables polítics, personal de la ciutat i acadèmics de tot Europa es van reunir per discutir i debatre els problemes més urgents relacionats amb la planificació de la mobilitat a Europa.

 

En els últims anys, la mobilitat urbana ha estat destacat en l'agenda política de les autoritats, sobretot degut a l'augment de la població urbana i la congestió relacionada amb el transport  i amb la contaminació que aquest genera. Cada vegada existeix més competència entre els mitjans de transport per a l'ús de l’espai urbà i la planificació del transport esdevé una eina clau per a ordenar i generar una visió de ciutat que millori significativament  la qualitat de vida dels ciutadans. 

 

La idea que la mobilitat és més que simplement els vehicles i la gent en moviment va ser un tema recurrent al llarg de la conferència, amb investigadors, planificadors i polítics que reconeixen el potencial de la mobilitat per transformar les ciutats en àrees més sostenibles i habitables.

 

El tema de la conferència va ser 'Planificació Intel·ligent de Mobilitat Sostenible' i les sessions paral·leles es van agrupar en quatre grups: 'El marc general', 'Un marc per als SUMP més eficaç', 'El repte de la integració i la innovació' i ‘Tècniques de planificació’.

 

Els dos dies de la conferència va començar amb l'obertura de les sessions plenàries seguides de sessions paral·leles conjunts que cobrien una àmplia gamma de temes, incloent el transport de mercaderies, l'accessibilitat, les ciutats intel·ligents, el turisme, la regeneració urbana, i les condicions marc per al desenvolupament i implementació dels plans de mobilitat, entre d’altres. A més, es va realitzar una sessió Market Place on es van poder conèixer  més de 15 projectes i iniciatives finançades per la UE.

 

El recull de les ponències presentades al llarg de la conferència es pot consultar en el següent enllaç:

http://www.eltis.org/resources/promotional-materials/4th-sump-conference-presentations

 

Moltes presentacions van fer èmfasi, també, en la importància que poden exercir els PMUS en la unificació de la visió estratègica de la ciutat, agrupant la política existent, la integració de la sostenibilitat, la participació ciutadana, la intermodalitat, l’urbanisme, entre d’altres. Els SUMPs poden trobar sinergies amb altres eines de planificació municipal com els PAES (Plans d'Acció d'Energia Sostenible). També va quedar clar que el camí cap a la preparació i execució d'un SUMP no sempre és senzill per a les ciutats; hi ha traves polítiques i pràctiques a superar.

 

La conferència va proporcionar una fructífera oportunitat per a l'intercanvi, i també va proporcionar una ullada a la història del desenvolupament de Dubrovnik a través de set visites al lloc. Cada visita es va centrar en un aspecte diferent de desenvolupament de la ciutat, incloent una excursió en bicicleta seguint la rutina diària d'un resident típic.

T'ha interessat aquesta notícia? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'alguna notícia o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal