El projecte té l’objectiu de donar suport als municipis per a la millora dels Plans de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS)
La Diputació està impulsant també, un alter estudi per a millorar el conjunt d’eines de suport actuals per al desenvolupament de PMUS
Entre els dies 11 i 13 del passat mes d'octubre, va tenir lloc a Cracòvia (Polònia) la primera reunió del projecte europeu PROSPERITY, projecte finançat pel programa HORIZON 2020, l'objectiu general és el de donar suport als governs locals per afavorir el desenvolupament de Plans de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de màxima qualitat a les ciutats europees.
A aquesta reunió van assistir representants dels 27 socis que participen directament en el projecte (entre els quals hi ha organismes dels diferents nivells de l'administració; consultores, instituts d'investigació, etc. de 16 països europeus). A més de representants d'altres 13 ministeris, organismes regionals i ciutats -entre els quals es troba la Diputació de Barcelona a través de l’Oficina Tècnica de Mobilitat i Seguretat Viària- també involucrats en el desenvolupament del projecte.
Moment de la reunió d'inici del projecte PROSPERITY, celebrada a Cràcòvia
Com es deia anteriorment l’objectiu del projecte és afavorir el desenvolupament dels SUMP a Europa, això es concreta en dos objectius més concrets:
El plantejament de la feina a realitzar durant els propers 3 anys que està previst que duri el projecte passen les següents línies de treball:
El projecte PROSPERITY s’emmarca en una línia de treball de la Comissió Europa sobre els plans de mobilitat urbana.
En els últims 4 anys la Comissió Europea ha fet un esforç important al desenvolupament dels Plans de mobilitat urbana sostenible (SUMP en anglès) per tal de consolidar aquesta documents com els referents de la planificació de la mobilitat a Europa. Val a dir que la situació en el conjunt dels Estats de la Unió Europa és molt diferent; hi ha estats on els SUMP són eines plenament consolidades i amb un llarg recorregut i d’altres estats on pràcticament no se n’ha realitzat cap.
En el següent mapa, extret de l'estudi The state-of-art on de SUMP es mostra quina és la situació del marc insititucional i legal de suport als PMUS en cada estat d'Europa. Val a dir que, tot i qu en el mapa no surt, l'estudi analitzar per separat algunes regions dels estats i, en el cas d'Espanya, situa Catalunya en el grup dels estats més ben situats pel que fa als PMUS.
Situació dels SUMP en els diferents estats europeus
Per tal d’establir les bases del que haurien de ser els SUMP a Europa la Comissió Europea ha habilitat un portal web que recull tota la documentació i recursos que s’elaboren des de la Comissió Europea
Fins ara, les fites més destacades que s’han dut a terme són les següents:
Com es pot veure, des de la Comissió Europea existeix una clara voluntat de promoure i promocionar els SUMP a tots els estats de la Unió Europea i fer-ho seguint un model comú que, sempre reconeixent les peculiaritats de cada territori, estableixi uns criteris bàsics que han de tenir els SUMP.
La participació de la Diputació de Barcelona es preveu que sigui en l’àmbit de treball “polítiques i programes sobre els SUMP”, que es dedicarà a l’analisi dels programes de suport dels SUMP actuals, identificació de les carències i necessitats, proposta de millores i identificació de bones pràctiques en l’àmbit del SUMP.
Tot això es concretarà en les següents tasques:
De manera paral·lela a la participació al projecte PROSPERITY, des de l’Oficina Tècnica de Mobilitat i Seguretat Viària s’ha iniciat un estudi per tal de millorar els Plans de mobilitat urbana sostenible (PMUS). Aquest estudi tindrà uns objectius molt similars als del projecte PROSPERITY però més orientat als mecanismes de treball de la Diputació de Barcelona i pretén donar resposta a les següents qüestions:
Aquest estudi arriba en un moment en que la gran majoria de municipis grans i mitjans de la província de Barcelona han redactat un PMUS en els últims 6 anys. Això ens ofereix una visió prou àmplia per a poder fer una reflexió profunda sobre aquests documents i veure quines possibilitats hi ha de millorar-los; sobretot pensant en que en els propers anys caldrà realitzar les revisions dels PMUS.
En el següent mapa es pot veure la situació dels PMUS a la província de Barcelona, on es pot observar que diversos muncipis ja han iniciat el procés de revisió dels seus PMUS.
T'ha interessat aquesta notícia? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL
Si tens referència d'alguna notícia o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat