Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Actualitat

Última actualització 13/03/2017
Imprimir  |  Enviar  |  Suscripció a MOBAL

Obertes les inscripcions per als cursos de planificació i gestió de la mobilitat

L'oferta formativa consta de 2 cursos de 36 hores cadascun, el primer curs s'iniciarà el proper dia 28 d'abril

Al llarg de les 11 edicions del curs, s'han format més de 200 tècnics municipals de mobilitat de 107 ajuntaments de la província de Barcelona

Per tal de promoure la formació dels responsables municipals de mobilitat la Diputació de Barcelona ofereix beques pel total del valor del cost dels cursos

La Diputació de Barcelona i el Col•legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya organitzen, un any més, els cursos de planificació i gestió de la mobilitat, que enguany ja arriben a la seva XI edició. Els dos cursos tenen per objectiu aprofundir en els coneixements sobre mobilitat en un moment on cada dia són més els municipis que estan desenvolupant els seus Plans de mobilitat urbana sostenible (PMUs) i la formació dels tècnics de mobilitat és clau per a implementar amb èxit els PMUS. 

Els cursos comencin a impartir-se el proper divendres 28 d'abril i s’aniran realitzant tots els divendres consecutivament. 

Per tal de conèixer els programes dels dos cursos i de realitzar la inscripció es pot fer a través del Col•legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, al següent enllaç:

Curs de planificació de la mobilitat

Curs de gestió de la mobilitat

 

 

Curs exhaustiu, pràctic i participatiu

El curs s'ha dissenyat amb la voluntat de cobrir la totalitat d'aspectes que tenen a veure amb la mobilitat urbana, per això, el curs compta amb 50 professors de formacions i vessants diferents que permetran oferir una visió àmplia del fenomen de la mobilitat. 

El primer curs, el de planificació de la mobilitat urbana, consta de 8 sessions en les quals es treballen els següents aspectes: 

 • La Planificació de la mobilitat local. Salut i mobilitat urbana
 • Plans de mobilitat urbana sostenible. Accessibilitat. Participació ciutadana
 • Planificació de xarxes: trànsit motoritzat, transport públic, bicicletes i vianants
 • La xarxa ciclable. Sortida de camp
 • Avaluació ambiental . EAMG. Intermodalitat
 • Eines per a l’anàlisi de la mobilitat. Noves tendències en mobilitat urbana. Control d’accessos en zones amb restricció de trànsit
 • Actuacions en espais de convivència i pacificació de trànsit. Sortida de camp
 • Seguretat viària. Anàlisis de casos pràctics de mobilitat

 

El segon curs, el de gestió de la mobilitat urbana, consta també de 8 sessions en les que es treballen els següents aspectes:

 • Seguiment de la implementació dels plans de mobilitat urbana
 • Camins escolars. Sortida de camp
 • Seguretat viària en àmbit urbà
 • La gestió de l’aparcament i la distribució urbana de mercaderies
 • Gestió de trànsit urbà. Sortida de camp Disseny de vies ciclables. Senyalització d’orientació
 • La gestió del transport públic
 • La gestió del transport públic. Sortida de camp
 • Ordenances de mobilitat. Anàlisis de casos pràctics de mobilitat

 

Com a novetat dels darrers anys, a part dels continguts teòrics que s’imparteixen en les diverses classes, també s’incorporen sortides de camp on es coneixeran de primera ma diversos projectes de mobilitat. En el cas del curs de planificació de la mobilitat es farà una sortida tècnica per a aprofundir en la temàtica de la pacificació del trànsit i les zones per a vianants i també de la xarxa ciclable. En el cas del curs de gestió de la mobilitat les sortides tècniques es faran en l’àmbit dels camins escolars i en el transport públic.

A més a més, també es vol incidir en l’intercanvi d’experiències entre els diferents tècnics assistents al curs, per això s’ha previst dedicar una sessió del curs perquè cada alumne pugui presentar breument alguna experiència de mobilitat que conegui i poder dedicar un temps a l’intercanvi de coneixements. 

 

 

Suport a la formació dels tècnics municipals de mobilitat

Des de la Diputació de Barcelona s’ha fet una aposta clara per tal de donar suport als municipis en la redacció dels plans de mobilitat, però també en aspectes igualment importants com és la formació dels responsables municipals encarregats de dur a terme les actuacions incloses als plans de mobilitat. 

Per això els cursos organitzats s’orienten especialment als tècnics de mobilitat dels ajuntament i entitats locals, tot i que també són d’interès per a qualsevol persones que treballa o vol treballar en l’àmbit de la planificació de la mobilitat i el transport.

Enguany el curs de planificació i gestió de la mobilitat arriba a la seva desena edició. Al llarg d'aquests 10 anys, la realització del curs ha permès donar formació a 209 tècnics municipals i de 107 ajuntaments de la província de Barcelona.

Per tal de promoure la formació dels responsables municipals de mobilitat, la Diputació ofereix beques que permeten cobrir la totalitat del cost del curs. En cas d'estar interessats en alguna d'aquestes beques es pot sol·licitar més informació en el correu electrònic: xarxamobal@diba.cat

 

T'ha interessat aquesta notícia? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'alguna notícia o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal