Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Actualitat

Última actualització 14/03/2014
Imprimir  |  Enviar  |  Suscripció a MOBAL

Tret de sortida al Pla Metropolità de Mobilitat Urbana impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona

El Pla Metropolità de Mobilitat Urbana complementarà els 36 plans de mobilitat urbana que la Diputació de Barcelona i l’AMB ja estan redactant als municipis metropolitans

El passat 4 de març es va iniciar oficialment el Pla Metropolità de Mobilitat Urbana (PMUU), un pla impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb un acte que va congregar uns 200 experts en mobilitat. 

Un dels principals motius pels quals l’AMB impulsa el PMMU és per donar respostes als grans reptes que té la mobilitat en el conjunt de municipis de l’àmbit de l’Àrea, municipis que en molts casos es troben molt propers o, fins i tot, comparteixen la mateixa trama urbana i, per tant, tenen sistemes de mobilitat interdependents. 

Un dels aspectes on es farà més incís en el pla és en el transport públic, precisament perquè és l’AMB és qui té les competències en la gestió i explotació dels serveis de bus de l’Entitat Metropolitana del Transport que agrupa a 18 municipis de l’AMB. Per tal de millorar la xarxa de transport públic el PMMU també preveu impulsar molt l’ús de les tecnologies de la comunicació en una estratègia Smart per tal d’oferir noves prestacions. Alguns exemples poden ser:

 

  • Accés en tot moment a informació en temps real de les xarxes de transport, especialment al transport públic. 
  • Sistemes de transport públic sota demanda en les zones on la demanda d’usuaris sigui baixa. 
  • Nous sistemes de tarifació del transport públic basats en la distància recorreguda o la freqüència d'ús.

 

 

A més a més, a part de l’aplicació de les TIC en el sector del transport públic, aquestes també s’aplicaran en altres projectes com per exemple l’aplicació de sensors per a facilitat la recerca d’aparcament. 

Altres reptes als quals ha de fer front el PMMU, i que els diversos participants en l’acte de presentació van destacar, foren, per exemple, la millora de la qualitat de l’aire dels municipis metropolitans o una major coordinació entre les polítiques de mobilitat i urbanisme. 

 

Participació de diversos agents a través de la Taula de Mobilitat Urbana

Un altre dels aspecte es va destacar en l’acte de presentació va ser la creació de la Taula de Mobilitat Urbana, un òrgan que agruparà als agents més representatius de la mobilitat urbana i on es podran debatre i consultar diversos aspectes de la mobilitat metropolitana. 

La primera de les sessions de debat és precisament la que es va celebrar el passat 4 de març i la propera es preveu que es realitzarà el mes de juny. 

 

La Diputació de Barcelona dóna suport en la redacció de Plans de mobilitat urbana en l’àmbit dels municipis de l’AMB

També en el marc de la mobilitat metropolitana, l’AMB i la Diputació de Barcelona estan impulsant els Plans de mobilitat urbana dels 36 municipis que s’integren a l’AMB, gràcies a un conveni de col•laboració existent entre ambdues entitats. 

En una primera fase, que es va iniciar l’any 2011, es van començar a redactar els PMU dels 17 municipis de la primera corona metropolitana (tots exceptuant Barcelona) i posteriorment, l’any 2012 es va iniciar la redacció dels PMU de la resta de municipis de l’AMB, completant, doncs, els Plans de mobilitat urbana dels 36 municipis que s’integren en aquest àmbit territorial. 

Actualment, dels 35 municipis (tots menys Barcelona) on la Diputació de Barcelona i l’AMB estan treballant en mobilitat urbana, n’hi ha 4 que ja han aprovat el seu PMU: Tiana, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Badalona i Sant Cugat del Vallès, altres, com Molins de Rei o el Papiol, que en breu finalitzaran els treballs i la resta de municipis es troben en fase de redacció. Per la seva banda, la ciutat de Barcelona també està realitzant la revisió del seu PMU.

Els Plans de mobilitat urbana, al ser documents d’escala local, es centren, sobretot, en l’anàlisi de les dinàmiques de mobilitat més internes del propi municipi, mentre que el PMMU que ha començat a redactar l’AMB haurà de donar resposta al conjunt del sistema de mobilitat de l’Àrea Metropolitat de Barcelona. 

Mapa dels municipis de l'àmbit AMB on s'està elaborant un PMU

Mapa dels municipis de l'àmbit AMB on s'està elaborant un PMU. Font: Diputació de Barcelona

 

T'ha interessat aquesta notícia? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'alguna notícia o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal