Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Actualitat

Última actualització 08/03/2013
Imprimir  |  Enviar  |  Suscripció a MOBAL

Montcada i Reixac implanta el registre per a bicicletes

El sistema de registre de bicicletes es basa en una eina impulsada per la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, de la qual Montcada i Reixac forma part

El Biciregistre és una de les actuacions proposades dins del Pla estratègic de la bicicleta de la ciutat, que es va elaborar l'any 2011 amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha presentat un nou servei per als usuaris de la bicicleta, el BiciRegistre. Es tracta d'un servei que, com el seu nom indica, permet registrar les bicicletes amb un doble objectiu, en primer lloc actuar com a element dissuasiu de possibles robatoris i en segon lloc per a facilitar la recuperació de la bicicleta en cas que se'n produeixi una pèrdua o robatori. 

El BiciRegistre és un servei promogut per la Xarxa de Ciutats per a la Bicicleta, una xarxa a nivell estatal de la qual l'Ajuntament de Montcada i Reixac forma part. Fins al moment diverses ciutats espanyoles ja l'han implantat, per exemple ho han fet Saragossa, Logronyo, Alcobendas, Albacete, Yebes o Ourense, per citar-ne algunes. Una de les grans avantatges d'aquest registre de bicicletes és que, al basar-se en una eina ja existent, no suposarà un cost addicional per l'Ajuntament ja que es podrà posar en funcionament amb els propis recursos existents del consistori. 

El funcionament del sistema és molt senzill i està pensat per a facilitar el màxim la feina als usuaris i minimitzar els tràmits necessaris. Quan un usuari de la bicicleta està interessat en registrar-la s'ha de donar d'alta a la web http://www.biciregistre.cat/. Un cop donats d'alta al servei cal que es dirigeixin al centre validador de Montcada (Avinguda Unitat, 6) per tal de demostrar la propietat de la bicicleta mitjançant algun document acreditatiu com la factura de la mateixa o bé amb una declaració jurada del propi usuari de la bicicleta. 

A partir d'aquest moment es lliura a l'usuari un kit de marcatge de la bicicleta que li permetrà finalitzar el procés de registre de la bicicleta. Aquest kit es composa d'unes enganxines d'alta resistència i durabilitat que s'han d'enganxar a la bicicleta. Dues enganxines contenen el número d'identificació de la bicicleta i una altra informa que la bicicleta està registrada per tal de dissuadir els possibles lladres de robar la bicicleta. Per tal d'evitar que els lladres poguessin arrencar les enganxines, el kit també incorpora un líquid especial que aplicant-lo sobre les enganxines permetrà gravar de manera permanent el número d'identificació al quadre de la bicicleta. Es tracta d'una impressió invisible a ull nu però que és perfectament detectable aplicant llum ultraviolada. 

El servei de registre de les bicicletes té un cost de 7€ i una validesa de 10 anys.

Targeta d'usuari del biciregistre

Targeta d'usuari del biciregistre

 

Col·laboració ciutadana per a recuperar bicicletes robades

Una altra de les avantatges del sistema de registre de bicicletes és que obre les portes a la col·laboració ciutadana per a recuperar bicicletes robades. Qualsevol persona pot entrar al lloc web del BiciRegistre i veure quines alertes de robatoris hi ha. Si detecta alguna bicicleta sospitosa d'haver estat robada pot llençar un avís per tal que la policia local procedeixi a la seva recuperació. 

 

Prova pilot a  Saragossa 

Abans de posar en funcionament aquest servei la Xarxa de Ciutats per a la Bicicleta va realitzar una prova pilot al municipi de Saragossa per a avaluar-ne el funcionament. El Biciregistre a Saragossa es va implantar l'1 de febrer de 2012 amb una important campanya de comunicació a través dels mitjans de comunicació locals. 

Al cap d'uns mesos es va fer un balanç de l'acceptació i funcionament del servei amb el següent resultat:

  • 622 bicicletes prerregistrades. 
  • 438 bicicletes registrades.
  • 7 bicicletes desaparegudes.
  • 107 bicicletes localitzades por la policia local. 

 

 

Els robatoris, una de les principals preocupacions dels usuaris

Un dels principals temes de preocupació dels usuaris de la bicicleta són els robatoris i a jutjar per les dades no els falta raó. Segons el baròmetre de la bicicleta a Catalunya de l'any 2011, a un 21,9% dels usuaris de la bicicleta els han robat alguna vegada la bicicleta, i en un 6,6% d'usuaris els han robat la bicicleta més d'un cop. A més a més si mirem l'evolució dels darrers anys la tendència és a un lleuger increment del nombre de robatoris de bicicletes.

Evolució dels robatoris de bicicletes a Catalunya

Evolució dels robatoris de bicicletes a Catalunya. Font: Baròmetre de la bicicleta 2011

Relacionat amb el tema del registre de bicicletes el baròmetre de la bicicleta també indica que un 41,2% dels enquestats manifesta que utilitzaria un servei de BiciRegistre si l'Ajuntament del seu municipi oferís el servei i un 52,3% creuen que un servei d'aquestes característiques ajudaria a disminuir els robatoris. 

 

Pla estratègic de la bicicleta de Montcada i Reixac

L'actuació del BiciRegistre que ha implantat recentment l'Ajuntament de Montcada i Reixac se suma a tot un conjunt d'actuacions que s'han dut a terme en els darrers mesos per tal de millorar la mobilitat en bicicleta al municipi.

L'any 2011 Montcada i Reixac va aprovar el Pla estratègic de la bicicleta del municipi, un document que es va realitzar amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquest Pla va servir de punt de partida per a iniciar tot un conjunt d'actuacions de millora de la mobilitat en bicicleta. 

El mateix any 2011 es va presentar la nova xarxa ciclable del municipi, una xarxa que combina diverses tipologies de carrers aptes per a ciclistes. A la xarxa bàsica s'han creat diversos trams de de carril bici, ja sigui en calçada o vorera, fins a completar una xarxa de 6 quilòmetres. Als carrers de la xarxa secundària s'han creat diverses zones 30, que funcionen com a carrers de convivència entre el cotxe i la bicicleta. 

Plànol de la xarxa ciclable de Montcada i Reixac

Plànol de la xarxa ciclable de Montcada i Reixac. Font: Pla estratègic de la bicicleta de Montcada i Reixac

T'ha interessat aquesta notícia? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'alguna notícia o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal