Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Actualitat

Última actualització 07/12/2012
Imprimir  |  Enviar  |  Suscripció a MOBAL

El nombre de passatgers del Bus Exprés de la Vall del Tenes segueix creixent

 

La línia acabarà l'any amb un augment del 16% del nombre de viatgers

Una de les actuacions més emblemàtiques de la línia és la prioritat semafòrica instal·lada per la Diputació de Barcelona i per l'Ajuntament de Lliçà de Munt en els semàfors per on passa el Bus Exprés

 

 

Segons les dades de Transports Públics de Catalunya el Bus Exprés de la Vall del Tenes, la línia 777, segueix creixent en nombre d'usuaris i es preveu que acabi l'any 2012 amb uns 80.000 viatges, un 16,7% més que l'any 2011. Aquesta línia va entrar en funcionament l'any 2010 i d'aleshores ençà ha anat guanyant usuaris de manera continuada. 

Aquesta dada encara resulta més significativa precisament en un moment on la majoria de línies de bus de transport públic, tant urbanes com interurbanes, estan perdent viatgers i demostra el bon treball realitzat per les diferents administracions implicades en la implantació del Bus Expres de la Vall del Tenes. 

El servei te parades als municipis de Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt , Lliçà de Vall i Parets del Vallès, a partir d’aquí, el servei és directe, sense parades, fins a Barcelona. Així s’aconsegueix, per exemple, connectar el nucli urbà de Bigues amb Barcelona en 45 minuts, un temps molt similar al que es trigaria en cotxe (41 minuts segons Google Maps). Amb aquests temps de viatge l’oferta de transport públic resulta força competitiva respecte al cotxe i molt més atractiva per als habitants de la Vall del Tenes. 

Es tracta d’un servei orientat als usuaris que es desplacen entre la Vall del Tenes i Barcelona per motius de treball o d’estudis, per tant només funciona els dies laborables, amb deu expedicions d’anada i deu de tornada. El primer bus surt de Riells a les 5:35 del matí i l’últim servei surt de Barcelona a les 22:35. La freqüència en hora punta és, aproximadament, d’una hora. 

 

Treball entre diverses entitats i administracions públiques

El bon funcionament del servei de transport públic de la Vall del Tenes no és una casualitat, sinó el fruit del treball conjunt de diverses entitats i administracions públiques on, cadascú en el seu àmbit, han realitzat actuacions orientades a oferir les condicions òptimes per al transport públic. 

L’any 2007 l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) recull la demanda dels municipis de la Vall del Tenes i presenta un estudi on es proposa un nou servei de bus exprés per a aquest territori, es tracta, doncs, d’un servei que ja neix amb un important suport social i polític a nivell local.

Moment de la signatura del compromís dels municipis de la Vall de Tenes per a promoure el Bus Exprés
Moment de la signatura del compromís dels municipis de la Vall de Tenes per a promoure el Bus Exprés, l'any 2007

 

Per al seva banda, la Diputació de Barcelona, titular de les carreteres per on circula el bus a la Vall del Tenes, també col•labora en el projecte, especialment pel que fa al manteniment i adequació de la infraestructura, la instal•lació d’un nou semàfor i l’adaptació a la prioritat semafòrica de la resta de semàfors de la via i adequació de l’entorn de les parades de bus. Amb aquestes actuacions s’aconsegueix afavorir el trajecte en bus millorant la comoditat i accessibilitat al servei i millorant, també, el temps de viatge. 

Exemple de prioritat semafòrica del bus de la Vall del Tenes

Exemple de prioritat semafòrica del bus de la Vall del Tenes

Tal i com es pot veure en les fotografies, la prioritat semàforica funciona gràcies a un comandament que té el conductor del bus. Quan aquest s'aproxima a una cruïlla semaforitzada amb aquests sistema, el conductor troba la senyal amb una "B". Aquesta senyal indica el punt d'inici on es pot utilitzar el comandament. En aquest punt el conductor activa la prioritat i al cap de pocs segons el semàfor de la cruïlla es posa verd perquè pugui passar el bus. 

Per la seva banda, els diversos ajuntaments dels municipis per on circula la línia també han realitzat actuacions de millor i adequació de les parades de bus i l’habilitació d’aparcaments a les proximitats de les parades.

Es tracta doncs d’un projecte que neix com a resultat d’una excel•lent col•laboració entre societat civil, administració local i Generalitat de Catalunya, que serveix de referència per a properes actuacions en matèria de transport públic.

 

Menys temps, intermodalitat i difusió

Algunes de les característiques que fan del servei del transport públic de la Vall del Tenes un bon exemple són un temps de viatge competitiu amb el vehicle privat, la possibilitat de realitzar intercanvi amb d’altres mitjans de transport i una bona difusió del servei als usuaris potencials. 

Pel primer punt, la reducció del temps de viatges, aquesta s’ha aconseguit amb dues actuacions. En primer lloc s’han reduït el nombre de parades respecte al servei anterior, passant de 31 parades a 10, amb la qual cosa es redueix el temps de viatge. També s’ha dotat de prioritat semafòrica als autobusos. Així, tots els vehicles porten un equipament tecnològic que permet canviar el semàfor de vermell a verd, quan s’apropa el bus. 

Pel que va a l’intermodalitat, es tracta d’un aspecte important, tenint en compte que la Vall del Tenes és un territori amb municipis força dispersos, amb vàries urbanitzacions. Això vol dir que molts usuaris potencials del bus requereixen d’accedir a les parades amb vehicle privat. Per tal de promoure la intermodalitat cotxe – bus, s’han habilitat punts d’aparcament propers a les parades del bus que funcionen com a park & ride.

Un altre aspecte que s’ha treballat especialment és la difusió del servei. Tant els diversos ajuntaments, com l’operadora del servei han impulsat campanyes de difusió i informació als habitants dels municipis de la Vall del Tenes.

 

Per més informació:

 

 

 

 

 

 

T'ha interessat aquesta notícia? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'alguna notícia o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal