Logo Diputació Barcelona
Xarxa mobal

Actualitat

Última actualització 28/04/2011
Imprimir  |  Enviar  |  Suscripció a MOBAL

El departament de Territori i Sostenibilitat crea un cosell d'experts en contaminació atmosfèrica

El nou pla de millora de la qualitat de l’aire estarà aprovat el segon semetre de 2011

La Unió Europea a donat de marge fins l’any 2015 perquè Barcelona redueixi la contaminació per sota dels límits màxims establerts per la pròpia UE

El departament de Territori i Sostenibilitat crea un consell d'expertes en contaminació atmosfèrica integrat per set reconeguts experts de diversos àmbits de treball com el transport, epidemiologia, meteorologia o computació. En concret, el consell d’experts està integrat pels següents membres:

  • Jordi Sunyer, codirector del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL)
  • Xavier Querol, investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
  • Francesc Robusté, director del Centre d’Innovació del Transport (CENIT) i catedràtic de transport de l’escola de Camins
  • Bernat Codina, director del Meteosim i meteoròleg reconegut
  • Josep Morera, responsable de pneumologia de l’Hospital de Can Ruti
  • Ricard Riol, president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic   
  • José María Baldasano, director de l'Àrea de Ciències de la terra en el Barcelona Supercomputing Center i Catedràtic de la Universitat Politècnica de Barcelona


L'objectiu d'aquest grup d'experts serà d’assessorar l’administració i valorar les mesures proposades pels diferents grups de treballs sorgits de la Comissió Redactora del Pla d’Actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire.

El Pla que està redactant el Govern de la Generalitat, i que s’aprovarà, segons les previsions del propi govern, el segon semestre de 2011, substituirà l’antic Pla per la millora de la qualitat de l’aire realitzat per l’anterior govern i que incloïa, entre d’altres, la mesura de la limitació de la velocitat a 80 km/h a les entrades de Barcelona.

El nou Pla, encara està per definir, però el consell d’experts que assessora la Generalitat de Catalunya ja ha manifestat que l’única manera de reduir la contaminació de la Regió Metropolitana de Barcelona és reduir el nombre de vehicles contaminants que circulen per la ciutat, especialment els vehicles dièsel més antics i que són els principals generadors de partícules de NO2.

Per tal de reduir el nombre de vehicles contaminants hi ha opcions com l’increment del transport públic o bé la promoció del vehicle elèctric. Aquestes mesures, però, requereixen de força temps perquè la seva aplicació comenci a notar-se en una reducció important del nombre de vehicles i, per tant, en una evolució a la baixa dels nivells de contaminació atmosfèrica.

El principal problema al que s’enfronta el Govern és que actualment ja s’ha demanat una pròrroga fins al 2015 per reduir la contaminació per sota dels límits que determina la Unió Europea. En cas de no aconseguir aquesta reducció de la contaminació, les diferents administracions públiques hauran d’assumir les multes severes que preveu la Unió Europea.

Per tant, sembla que la única via que li queda al Govern és l’aplicació de mesures de control i limitació de la circulació de vehicles, especialment dels més contaminants. Algunes de les mesures que ha proposat el consell d’experts passen per incorporar controls més estrictes en emissions a la ITV, limitar l’accés dels vehicles més contaminants a determinades zones de la ciutat o, en casos d’episodis de contaminació severa, limitar la circulació als vehicles amb matrícules, parells o senars, alternativament.

Procés participatiu del Pla de millora de Qualitat de l'aire

Actualment s'ha iniciat el procés participatiu del nou Pla de millora de la qualitat de l'aire 2011 - 2015. El procés participatiu es va iniciar el passat 5 de maig, amb la presentació del procés i està previst realitzar dues sessions de treball, els dies 25 i 26 de maig, per tal que els tècnics de diferents entitats i àmbits de treball puguin valorar i opinar sobre les propostes incorporades al Pla.

Per més informació sobre el procés participatiu del Pla de millora de la qualitat de l'aire es pot consultar el web següent:

T'ha interessat aquesta notícia? Doncs pots subscriure't al butlletí de la Xarxa MOBAL - pàgina de subscripció al butlletí MOBAL

Si tens referència d'alguna notícia o document que no figura en aquesta llista i vols publicar-lo ens ho pots fer saber en la següent adreça de correu electrònic: xarxamobal@diba.cat


2006 - 2015. Xarxa MOBAL. Gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat. Diputació de Barcelona.
934 022 195 | xarxamobal@diba.cat | C/ Comte d'Urgell, 187. 08036 Barcelona

Avís legal